Zonnepanelen + camper = de ideale stroomvoorziening voor je camper

# Camping

Zo creëer je het juiste zonnesysteem voor jouw camper!

Je vraagt je nu natuurlijk af: hoe groot moet mijn zonnestelsel dan zijn? En hoe kan ik dat allemaal berekenen? Geen zorgen! Wij laten je zien hoe het werkt en vertellen je alles wat je moet weten over zonne-energiesystemen.

Vrijstaand kamperen met een camper wordt in heel Europa steeds populairder. Maar je wil natuurlijk niet zonder alle voorzieningen leven die je normaliter op een camping wél krijgt.

Fundamenteel probleem: moeder natuur heeft geen stopcontacten geïnstalleerd. Het doel om op elke plaats op onze planeet vrij te zijn en je laptop of televisie te kunnen gebruiken, is slechts gedeeltelijk haalbaar vanuit het oogpunt van elektriciteitsverbruik. Moeder Natuur zelf biedt ons echter een oplossing voor het probleem: Zonne-energie en fotovoltaïsche energie voor campers!

Deze oplossing is lang niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. In deze blog geven wij een overzicht van hoe je het juiste zonne-energiesysteem voor je camper kunt ontdekken en waar je op moet letten als je met een volle accu onderweg wilt kamperen.

Is een zonnesysteem voor je camper de juiste keuze voor jou?

Het gebruik van een zonne-energiesysteem is een van de meest milieuvriendelijke en duurzame alternatieven voor het opladen van je accu – de tweede accu van je camper. Naast de milieuvriendelijkheid biedt een zonne-installatie je het grootste voordeel van vrijheidslievende kampeerliefhebbers: volledig zelfvoorzienend reizen zonder dat je naar een stopcontact hoeft te zoeken of de motor hoeft te laten draaien. Een win-win situatie voor jou, je camper en onze planeet!

Zoals bijna alles in het leven heeft een zonne-energiesysteem voor campers meer dan alleen maar voordelen. Als je wilt genieten van een volledig zelfvoorzienende oplossing in de vorm van een kampeerzonne-energiesysteem, moet je iets dieper in je portemonnee graven. Afhankelijk van je dagelijkse energiebehoefte, het gekozen zonnepaneel en de solar charge controller, kunnen de kosten snel oplopen tot ongeveer 450 euro. In de ogen van veel mensen zijn de aanschafkosten een nadeel van zonne-energie en een argument tegen de combinatie van zonne-energie en camper. Maar op de lange termijn is dit argument voor ons slechts van beperkt belang. Er zijn immers geen vervolgkosten meer achteraf. Zonne-energie wordt gratis aan je geleverd. En er zijn ook alternatieve methoden die steeds terugkerende kosten met zich meebrengen (diesel, elektriciteit op de camping, enz.). Dus op een gegeven moment komt de dag dat de kosten voor je zonnestelsel zijn berekend.

Naast het financiële aspect is er natuurlijk een zekere afhankelijkheid van het weer. Dit is een duidelijk nadeel van zonne-energie, maar geen uitsluitingscriterium. Als je je behoeften correct berekent, zul je in veel situaties zelfs met minder zonneschijn aan je behoeften kunnen voldoen. Planning, voorbereiding en coördinatie van de afzonderlijke onderdelen is hier de sleutel tot succes.

Het achteraf inbouwen van een zonnekampeerautosysteem

Mijn vriendin en ik wonen al meer dan 1,5 jaar in onze VW T4 en reizen er mee door Europa. Vorig jaar hebben we ook een paar weken met onze camper in Duitsland doorgebracht en we kunnen je vertellen dat de investering in een zonne-energiesysteem voor onze camper de moeite waard was. Het was zeker het beste en meest betekenisvolle wat we konden doen voor onze zelfontplooiing. Tot nu toe konden we onze volledige energiebehoefte dekken door de combinatie van een zonne-energiesysteem en het opladen door de generator tijdens het rijden. Als jij hetzelfde wilt kunnen zeggen over jouw zonnestelsel op de camping, moet je een aantal cruciale vragen in overweging nemen:

Monokristallijn of polykristallijn – welk paneel voor jouw camper?

Energieverbruik – Wat is mijn dagelijkse energiebehoefte?

Zonne-energiesysteem berekenen – Hoe bepaal ik de juiste grootte voor mijn zonne-energiesysteemcampers?

Solar charge controller – Welke solar charge controller is geschikt voor mijn accu?

Het aansluiten van het zonnestelsel – Hoe monteer en sluit ik het zonnepaneel aan?

Geen zon – Welke alternatieven voor slecht weer?

Maar hoe bepaal je de juiste grootte voor je eigen zonnestelsel? En welke apparatuur is belangrijk om de hele zaak aan te sluiten? Dit alles is zo uitgebreid en belangrijk dat we een apart hoofdstuk aan het zonnestelsel hebben gewijd in onze uitbreidingsgids “DIY Campervan”. Zodat ook jij jouw droom van een eigen zonnestelsel kunt verwezenlijken!

Monokristallijn of polykristallijn – welk paneel voor uw camper?

Er zijn in principe twee soorten zonnepanelen die voor geschikt zijn. Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. De exacte verschillen aantonen is wat lastig, omdat we geen natuurkundeprofessoren zijn. Echter is het van cruciaal belang dat monokristallijne zonnepanelen effectiever zijn. Dat wil zeggen: meer elektriciteit produceren uit dezelfde hoeveelheid zon.

Polykristallijne zonnepanelen daarentegen zijn minder effectief, maar goedkoper om te produceren en dus goedkoper om te kopen. Kortom: als je meer vermogen op hetzelfde gebied wilt, moet je meer betalen. We hebben echter niet oneindig veel ruimte op onze campers en caravans, daarom is het misschien zinvol om de efficiëntere monokristallijne zonnepanelen te gebruiken. Alles hangt af van jouw energiebehoefte en je budget.

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.