In een camper wonen, hoe is dat? Interview met een vanlifer

# Mensen

Bernadet Heimans (33) had al van jongs af aan een diepgeworteld verlangen naar vrijheid: de wereld verkennen en dichtbij de bergen zijn. Na jaren hard werken, zelfontwikkeling en planning heeft de 31-jarige sportpsychologe haar baan en huur opgezegd en haar auto verkocht in ruil voor een tweedehands Fiat Ducato L2H2. Samen met haar hond Nova is ze begonnen aan een grote ontdekkingsreis – niet alleen van de wereld, maar ook van zichzelf.

wonen in een camper vanlife

Bernadette en haar hond Nova onderweg in de camper.

 

Hoe kwam je op het idee om in een camper te gaan wonen?

Ik ben opgegroeid met veel buiten zijn en met dieren om mij heen. Mijn ouders zijn op vroege leeftijd gescheiden, waardoor ik altijd veel verhuisd ben en bijna elk jaar nieuwe vrienden moest maken. Ik denk dat die twee factoren van grote invloed zijn geweest op de aantrekkingskracht die ik voel voor het nomadische leven. 

Sinds mijn twaalfde heb ik al de drang gehad om dichter bij de natuur te leven en meer vrijheid te hebben, maar ik had te veel angst om in mijn eentje die stap te wagen. Wat als er iets mis gaat? Wat als ik eenzaam ben? Wat als ik het niet aankan om op mezelf aangewezen te zijn?

Jarenlang heb ik mij gericht op zelfontwikkeling, therapie en het leren kennen van mijzelf, om te ontdekken waar ik nou echt gelukkig van wordt. Op deze manier heb ik mijn angsten weten te overwinnen. Uiteindelijk moet je durven om van de norm af te wijken, om buiten de gebaande paden te treden. En dat vergt moed en doorzettingsvermogen. 

Ik merkte dat een eentonige kantoorbaan niet voor mij was weggelegd. Op dinsdag snakte ik al naar het weekend, wat na twee dagen alweer voorbij was. Mijn leven was niet een verhaal dat ik graag terug zou lezen als ik oud ben.

 

Wat is het doorslaggevende moment geweest?

Ik kan me dat moment nog goed herinneren. Wandelend met Nova in het Ordesa National Park tijdens een reis in Spanje werd ik getroffen door de imponerende schoonheid. Ik keek uit op een overweldigende waterval omgeven door bergen in een nationaal park in Spanje, en werd overspoelt met een gevoel van intens geluk. Op dat moment wist ik het. Dit is wat ik wil doen, dit is hoe ik mijn leven wil leiden.

Toen heb ik meteen actie ondernomen – belletjes gepleegd, mailtjes gestuurd. 

Ik had eerst het idee om zelf een bus te verbouwen. Na twee weken lang tot mijn oren verdiept in youtube and blogs te hebben gezeten, realiseerde ik mij dat ik niet de juist expertise of de juiste tools bezit om dit goed te kunnen uitvoeren binnen beperkte tijd. Toen kwam ik een advertentie van pensionados van een tweedehands camper – ik ben langsgegaan en was meteen verkocht. 

Een week later stond de camper voor mijn deur. Ik was eerst niet in staat om te bevatten dat de droom die ik al bijna 20 jaar koesterde, van de ene dag op de andere leek te zijn uitgekomen.

 

Hoe ervaar je het leven als vrouwelijke vanlifer?

De maatschappij lijkt vrouwen te ontmoedigen alleen te reizen, al dan niet bewust. Generaties vrouwen groeien op met het idee dat alleen reizen voor hen niet mogelijk is en dat de wereld niet te vertrouwen is. Hoe mooi zou het zijn als ook vrouwen op zouden kunnen groeien met het vertrouwen zelfstandig te kunnen exploreren en floreren.

Mijn ervaring als westerse vrouw alleen is overigens niets dan positief. Ik heb me zelden kwetsbaar of onveilig gevoeld. Het alleen reizen heeft me juist laten ervaren dat mensen over het algemeen heel verwelkomend en behulpzaam zijn.

 

Hoe ervaar je het om alleen te reizen?

Ik heb voor mijn werk vele opleidingsprogramma’s geschreven voor de psychologie. Maar niets heeft mij zoveel geleerd als alleen in een camper te reizen en leven. Persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen, empowerment, resilience, flexibiliteit, onafhankelijk zijn. Ik denk dat we weer moeten leren om alleen te zijn en om voor onszelf te zorgen. 

Na een tijd onderweg te zijn geweest, heb ik geleerd dat er voor elk probleem een oplossing is. Of dat nou een lekke band is, kapotte zonnepanelen of vastzitten in de modder. En er zijn altijd mensen in de buurt om je te helpen, zelfs als je hun taal niet spreekt. Alleen reizen heeft me zelfvertrouwen gegeven op een manier die ik nooit voor mogelijk had gehouden.

bernadette en hond fulltime vanlife

Bernadette en haar hond Nova hiking in een nationaal park in Spanje.

 

Wat zijn de mooiste momenten van het leven in een camper?

Je begint pas echt te leven als je buiten je comfortzone leeft, dat is wanneer je levenslessen opdoet. Voor mij zijn dalen even belangrijk als de pieken, dat is wanneer je jezelf pas echt leert kennen. 

Een van mijn grootste geluksmomenten was op de top van Picos de Los Europa. Eerst loop je uren in de 35 graden weg te zweten en daarna sta je ineens een meter diep in de sneeuw. En dan sta je daar, met zulke waanzinnig mooie natuur om je heen, in de doodse stilte zonder dat er een mens te bekennen in de verste verte. De de vrijheid die je dan voelt, dat is onbeschrijfelijk.

Het mooie van de vanlife is ook echt de community. Het is fantastisch om mensen te ontmoeten die dezelfde kijk op het leven hebben. Soms parkeer je ergens naast een andere camper, en dan heb je die instante connectie. Je praat met elkaar over je reis, over de dingen die je hebt meegemaakt en dat is heel bijzonder. Je hebt meteen een band. Je hebt die diepe connectie met mensen misschien voor een avond of een dag, en dan neem je afscheid en je ziet die mensen waarschijnlijk nooit meer. Dat heeft juist ook iets heel moois, dat je zo’n intens moment met elkaar kunt delen.

 

Wil je ook de vrijheid van het vanlife proefen? Huur dan nu een camper bij PaulCamper en ga zelf op zoek naar het avontuur!

 

En de grootste uitdagingen?

Elke dag is er wel een uitdaging. Soms is die uitdaging fysiek; bijvoorbeeld het beklimmen van een gletjer. Maar veel vaker zijn het de mentale uitdagingen die zwaar zijn. Onverschrokken avonturier of niet, ook ik voel af en toe angst, onzekerheid en eenzaamheid. Dit zijn de zware momenten maar tegelijkertijd ook de momenten waar de groei plaatsvindt. Achteraf zijn het deze situaties en gevoelens die maken dat ik boven mezelf uitstijg of buiten m’n comfortzone durf te treden.

 

Hoe is het om te werken vanuit de camper?

Ik heb gelukkig werk kunnen vinden dat ik remote kan doen. Ik kan gewoon vanuit mijn bus werken. Ik sla in de ochtend mijn laptop open met uitzicht op het nationaal park, en in de middag klap ik hem in en wandel ik direct de natuur in met Nova.”

Ik heb de twee werelden die eerder zo ver van elkaar verwijderd leken met elkaar kunnen combineren. Dat voelt nog steeds onwerkelijk bij vlagen; het reizen is geen uitstapje meer van het ‘ echte’ leven, het reizen als digitale nomade ís nu mijn leven.

 

remote werken vanuit de camper

Home office vanuit de camper.

Wat zou je aspirant- vanlifers adviseren?

Mijn transitie naar vanlife heeft alles te maken gehad met persoonlijke ontwikkeling en het prioriteren van mijn dromen. Als vanlife iets is dat je eigenlijk heel graag zou willen doen maar er iets is dat je tegenhoudt; begin met te onderzoeken wat dat iets is en toets het aan de werkelijkheid. Prioriteer je eigen dromen en denk na over wat je nodig hebt om deze te kunnen realiseren. Wat kun je vandaag doen om deze droom dichterbij te halen?

Iedereen die graag deze levensstijl wilt leiden, kan het doen – je moet je angsten onder ogen komen. De vrijheid, de flexibiliteit, de empowerment en de resilience die het je geeft om elke dag weer je eigen weg te bepalen, op jezelf aangewezen te zijn en om onverwachte problemen te moeten oplossen – daar kan geen studie of opleiding tegen op.

 

De avonturen van Bernadet en Nova zijn te volgen op Wolftrail Travels

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.