Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?

# Camping

Wintercamping is een geweldige ervaring. Of je nou op skivakantie gaat, de kerstmarkten in Nederland wilt afstruinen of lekker de natuur in wilt, de sfeer is bijzonder. Wel heb je wat speciale spullen nodig om te winterkamperen, die je warm en comfortabel zullen houden. We hebben een aantal tips en tricks rondom de voorbereiding en uitrusting voor winterkamperen voor je opgeschreven!

Daarbij lees je over algemene kampeerbenodigdheden, maar we gaan ook specifiek op benodigdheden voor kinderen en honden in. Ook kun je speciale tips van de Paul Camper gemeenschap terugvinden, want sharing is caring!

Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?
Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?

Een geschikte camper voor jouw wintervakantie huren

Voordat je überhaupt op pad kunt, heb je natuurlijk eerst een passend voertuig nodig. Op paulcamper.nl vind je prachtige voertuigen, die door ervaren verhuurders aangeboden worden. Het beste kun je zoeken naar een camper geschikt voor de winter of een voertuig met verwarming. Let er ook op dat de vers- en afvalwatertanks verwarmd kunnen worden. Hierdoor bevriest het water niet in de camper en hoef je het afvalwater niet constant te laten wegstromen. Om een ​​geschikte camper in de omgeving te vinden, hoef je alleen maar je gewenste vertrekpunt en reisdata in te voeren:

 

Nu camper huren

Benodigdheden voor wintercamping – De juiste kleding

Als je in een koudere omgeving onderweg bent, is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste kleding bij je hebt. Je wilt weerbestendige en warme kleding, zodat je voorbereid bent op alle weersomstandigheden. Stevige, waterafstotende schoenen, een regenjas en een goede jas staan bovenaan je paklijst. Een regen- en buitenjas kun je natuurlijk in één jas combineren, maar fijn is ook om een aparte, dunne regenjas mee te nemen zodat je daar een dikke trui onder aan kunt doen. Naast truien en winterbroeken, die eventueel waterafstotend zijn, horen ook thermisch ondergoed, handschoenen, mutsen en sjaals op de paklijst voor wintercamping. Zo ben je goed beschermd, waar en wanneer dan ook.

Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?
Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?

Het toverwoord voor winterkamperen is laagjes. Meerdere lagen kleding over elkaar aan dragen heeft als voordeel dat je meer bewegingsvrijheid hebt als met één dik kledingstuk, maar ook kun je je outfit zo beter aanpassen aan de weersomstandigheden. Ook warmen de luchtlagen tussen de kledinglagen op door jouw lichaamswarmte. Daarmee creëer je natuurlijke isolatie, die beter werkt dan wanneer je voor één dik kledingstuk kiest.

 

Het kiezen van de juiste schoenen en jas

 

Een dubbellaags jas wordt vaak een 3-in-1 jas genoemd en bestaat uit twee losse jassen. Eerst een water- en winddichte bovenjas, en daaronder een warme binnenjas, meestal van fleece. De jassen kun je aan elkaar maken met drukknopen of een rits. Je kunt ze dus apart, of samen dragen, vandaar de naam 3-in-1 jas. Als het koud is of nat, dan houdt je de jas samen. Maar is het niet koud en regent het wel, dan kun je alleen de buitenjas dragen. Je bent zo op iedere situatie voorbereid.

Waterdichte en stevige schoenen zijn onmisbaar als je gaat winterkamperen. Er is niets ergers als koude tenen die niet meer opwarmen in je natte schoenen en sokken! Als het echt koud en nat is of als er sneeuw ligt, zijn hoge trekkingschoenen de beste garantie voor warme en droge voeten.

Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?
Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?
Overzicht van paklijst

 

 • 3-in-1 jas (of soortgelijk)
 • Hoge trekkingschoenen
 • Sjaal
 • Muts
 • Handschoenen
 • Thermo-ondergoed
 • Meerdere lange mouwen shirts
 • Dunne t-shirts
 • Pullover/coltrui
 • Waterafstotende winterbroek
 • Thermoleggings

 

Uitrusting wintercamping – Luifel voor de camper

 

Een luifel of voortent is zeker ‘s winters zeer de moeite waard. Ten eerste zorgt het voor extra isolatie en dat de koude lucht beter buiten blijft als je de camper instapt. Ten tweede kun je natuurlijk droog buiten staan als het regent, wat fijn is als je buiten wilt koken bijvoorbeeld. Ook geeft het de mogelijkheid om vieze, modderige schoenen buiten te laten staan zonder dat ze doorweekt raken. Ook als je met snowboards of ski’s reist, kun je ze onder de luifel kwijt. Een deel van onze campers wordt verhuurd met een luifel, maar als die er niet is, is het zeker de moeite waard om er zelf eentje mee te nemen. Het maakt kamperen zoveel aangenamer. Er zijn nog een aantal zaken waar je op moet letten bij de luifel.

 

Theedrinkende vrouw kijkt uit haar caravan

 

Hamer en tang

 

De luifel moet op- en weer afgebouwd worden. Dat kan op harde, koude grond best een uitdaging zijn. We raden daarom aan om het juiste gereedschap mee te nemen, zoals een hamer en een tang voor de haringen.

 

Bezem en sneeuwschep

 

Een bezem, en eventueel ook een stoffer en blik, heb je nodig als je een voortent met vloer hebt, om het vuil eruit te kunnen vegen. Als je naar de sneeuw gaat, heb je een sneeuwschep nodig om een pad te maken naar de camper toe. Wie weet in welk besneeuwd winter wonderland je wakker wordt! Dan wil je wel de deur van je camper open kunnen doen.

 

PaulCamper Community Tip: Mat of opstapje

 

Door slecht weer worden je schoenen snel vies. Dit zijn twee oplossingen om je schoenen zo droog en warm mogelijk op te bergen, en het vuil buiten te houden. Zet je schoenen op een rubberen mat of nog beter, op een verhoogde opstap, tot je weer op pad gaat.

 

Gelukkig paar wintercamping

Wat kan er verder niet missen qua uitrusting wanneer je gaat winterkamperen? 

PaulCamper Community-Tipp: Een emmer en antivriesmiddel

 

Als je naar een zeer koude bestemming reist is het een goed idee om de afvalwatertank direct leeg te laten lopen en in plaats daarvan een emmer neer te zetten. Uit voorzorg kun je antivries in de emmer doen, en klaar is Kees! Dit voorkomt dat de waterleidingen bevriezen. Als je toch gebruik maakt van de waterafvoer in de camper, giet dan eerst antivries in de gootsteen.

 

PaulCamper Community-Tipp: Isolatiematten en raamisolatie

 

Isolatiematten zijn zowel in de zomer als in de winter onmisbaar in de camper. In de zomer houden ze de warmte buiten en in de winter houden ze de kou tegen die door de ruiten, de motorkap en door alle kieren het woongedeelte binnenkomt. Je kunt ook isolatiematten voor buiten kopen, die je over je hele voertuig heen legt en zo beschermt tegen kou en ijsvorming

 

IJskrabber met telescoop handvat

 

Als de ramen toch zijn bevroren en je moet krabben, is het handig om een krabber te hebben met een uitschuifbaar handvat. Vooral bij de voorruit is dit nodig, omdat de camper groter en hoger is dan een normale auto, en je anders niet in het midden of bovenaan kan komen. Het uitschuifbare telescoop handvat helpt je hierbij. Belangrijk, want het is onveilig om te reizen zonder goed zicht.

Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?
Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?

PaulCamper Community-tip: Brandhout

 

Wanneer je kookt op een eigen gemaakte warmtebron, verbruik je minder gas. Als je op de camping een vuur mag stoken, kun je brandhout halen of van huis meenemen. Kap niet zomaar willekeurige bomen om, waar je ook kampeert. Hier is toestemming van de boswachter voor nodig. Je kunt wel gevallen stokken oprapen om het vuur mee aan te steken. Wees vooral in de bossen bewust van het risico op brand en neem preventieve maatregelen (zoals een emmer water in de buurt hebben)

 

Waterkoker met theezeefje en thermosfles

 

Of het nu boven een open vuur of op een gasfornuis gemaakt is: niemand zegt nee tegen thee, zeker niet als de temperatuur onder de 0 graden zakt. Als je lange winterwandelingen gepland hebt, is het een goed idee om een thermosfles mee te nemen. Hierin blijft je thee uren lang warm, ook als het buiten erg koud is.

 

Overzicht van paklijst

 

 • Luifel
 • Hamer en tang
 • Bezem en sneeuwschep
 • Mat of opstapje
 • Emmer en antivriesmiddel
 • Isolatiematten en raamisolatie
 • Krabber met uitschuifhandvat
 • Brandhout
 • Thermoskan

 

Kampeerbenodigdheden tegen de verveling

Boeken, luisterboeken, spelletjes

 

Lange, koude winteravonden in de camper kun je heerlijk doorbrengen met boeken, films, luisterboeken en gezelschapsspelen zoals Monopolie, Uno of Kolonisten van Catan. Als je geen zin hebt in een lange sneeuwwandeling, kun je je prima vermaken met bijvoorbeeld Solitaire, Sudoku of Carcassonne.

 

PaulCamper Community-Tipp: Kaarsen

 

De avond wordt nog gezelliger als je wat kaarsen brandt. Afhankelijk van hoeveel licht je nodig hebt, kun je kaarsen branden en zo stroom besparen. Nog een voordeel: de kleine ruimte wordt al snel een paar graden warmer door het branden van wat kaarsen. Voor de zekerheid kun je theelichtjes in glazen potjes branden, zeker als je regelmatig gas gebruikt in de camper moet je voorzichtig zijn met de vlammen van de kaarsen.

 

PaulCamper Community-Tipp: Dekens

 

Dekens zijn erg belangrijk voor warmte en gezelligheid. In de camper is er genoeg plaats voor enkele dikke wollen dekens om lekker in weg te kruipen en een isolerend picknickkleed voor de kou van onderaf. Je kunt natuurlijk ook slaapzakken gebruiken, die zijn ook zeer geschikt om jou en je dierbaren ‘s nachts (en overdag) warm te houden.

Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?
Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?

Wintercamping – benodigdheden voor kinderen

 

Vele familievakanties worden in de camper doorgebracht, ook ‘s winters, bijvoorbeeld tijdens oud & nieuw. Waarom het zo leuk is om oudejaarsavond door te brengen in de camper, lees je in dit artikel.

Wanneer je kinderen hebt, staan hun wensen en behoeftes op nummer één bij het plannen van een camperreis. Over het algemeen geldt: liever te veel kleding mee dan te weinig. Is een trui eenmaal nat, dan kan het lang duren voordat die droog raakt onder de omstandigheden van winterkamperen. Neem ook meer sokken en ondergoed mee als strikt nodig voor je kind. Voor jonge, actieve kinderen zijn wanten die aan elkaar verbonden zijn door middel van een touwtje dat door de mouwen en achter de rug langs loopt. Zo kunnen ze nooit verdwijnen bij een sneeuwballengevecht.

Als ouder kun je je kind blij maken door een slee of schaatsen mee te nemen als je gaat wintercamping. Ook handig is een warmwaterkruik die je ‘s avonds mee naar bed kunt nemen. Dit doet wonderen, en je hoeft alleen maar wat water te koken. Verder is alles wat je kind bezig kan houden als het te slecht weer is om naar buiten te gaan belangrijk: kinderboeken, luister- en kleurboeken, puzzels en allerlei spelletjes.

Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?
Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?
Overzicht van paklijst

 

 • (Bord)spellen
 • (Kinder)boeken
 • Luisterboeken (afspeellijst op Spotify bijvoorbeeld)
 • Kleurboeken
 • Puzzels
 • Kaarsen
 • Dekens
 • Kruik
 • Slee
 • Schaatsen

 

Winterkamperen – benodigdheden voor de hond

 

De hond is voor vele mensen hun trouwe metgezel op kampeervakantie en veel honden vinden de winter, en sneeuw, helemaal geweldig. Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden, en niet te vergeten, wanneer je met de hond gaat winterkamperen.

Over het algemeen geldt dat je moet proberen om de hond ook op reis een vertrouwde omgeving te geven. Zo kun je bijvoorbeeld een lievelings deken meenemen of een vertrouwde voerbak en natuurlijk extra veel snacks. Voor de reis in de camper is het belangrijk om een bench of een riem speciaal voor honden aan te schaffen. Alleen zo kun je je trouwe viervoeter veilig naar de bestemming brengen en voldoende ruimte in de auto geven. In sommige landen is het verboden een hond los in de auto te hebben, dus lees je in voordat je naar het buitenland gaat.

Ook als je hond heel goed luistert, moet je een riem bij je hebben. In bepaalde gebieden is het verplicht om je hond aan te lijnen. Neem een paar oude handdoeken mee om je hond af te drogen na regen, modder of sneeuw, en een isolerende picknickdeken of een mand met isolerende bodem zodat de hond het niet te koud krijgt.

 

 Overzicht van paklijst

 

 • Lievelingsdeken
 • Voerbak
 • Waterbak
 • Geïsoleerd picknickdeken
 • Mand
 • Oude handdoeken
Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?
Wat heb je nodig wanneer je gaat winterkamperen?

Met deze tips en tricks over de benodigdheden voor wintercamping staat niets je meer in de weg voor je volgende avontuur! Zoek je nog inspiratie voor waar je ‘s winters met de camper naartoe kunt? Neem hier eens een kijkje:

 


Ben je er klaar voor om op avontuur te gaan? Boek een camper met verwarming en geniet van de winter!

 

Nu camper huren

 


 

Deel deze post
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.