Wildlife Travel Index Europa

# Plaatsen ontdekken

Hoewel Europa vooral bekend staat om zijn kunststeden, musea, historische monumenten en moderne architectuur, is de diversiteit van wilde dieren die je in veel gebieden en natuurparken kunt zien verbluffend. Van de sluwe Euraziatische Lynx diep in de loofbossen van Oekraïne en Scandinavië tot de kleurrijke papegaaiduiker die in grote getallen opduikt voor de kust van Groot-Brittannië.

Je hoeft dus geen oceaan over te steken om een glimps op te vangen van de fascinerende natuurlijke wereld, als er zoveel te zien is dichtbij huis. PaulCamper heeft geanalyseerd welke Europese landen jou de ultieme wildlife vakantie kunnen laten beleven. In de Wildlife Travel Index is data over wilde diersoorten geanalyseerd en vergeleken om te beoordelen welke landen de meeste wilde soorten vissen, amfibieën, vogels, zoogdieren en reptielen hebben. Het aantal natuurparken en beschermde gebieden zijn ook in de ranking meegenomen.

 

 1. Wildlife Travel Index 
 2. Europa’s 10 beste landen voor wildlife reizen
 3. De “Grote Vijf” van Nederland
 4. Op safari in Europa – de “Grote Vijf”
 5. Expert tips om het wild verantwoord te ontdekken
 6. Methodologie

 

Wildlife Travel Index Europa

Enkele key takeaways uit de natuurlijke wereld

wildlife travel index

Europa’s 10 beste landen voor een wildlife vakantie

 

 

 

De “Big Five” van Nederland

In Nederland leven misschien geen bruine beren en lynxen, in de mooie uitgestrekte natuurgebieden kun je wel degelijk wilde dieren spotten. De boswachters van Staatsbosbeheer hebben in 2011 de ree, het edelhert, het wilde zwijn, de zeehond en de bever als de “Grote Vijf” van Nederland bestempeld. 

Waar kun je de Grote 5 het beste zien in Nederland?

Bever: de Biesbosch, het Almeerderhout, Millingerwaard en Horsterwold
Zeehond: de Waddenzee
Wildzwijn: Veluwe en Nationaal Park de Meinweg (Limburg)
Ree: Kuinderbos, Weerribben en het Drents-Friese Wold
Edelhert: Oostvaardersplassen en de Veluwe

Naast de Big Five kun je in Nederland tegenwoordig ook op zoek gaan naar het grootste nog levende zoogdier van Europa: de bizon, ofwel de wisent. De bizon heeft opnieuw zijn intrede gedaan in ons land, met rond de 70 bizons verspreid over vier plekken in Nederland: Kraansvlak (tussen Bloemendaal en Zandvoort), Kootwijk (Veluwe), Natuurpark Lelystad en Maashorst (Brabant). Sinds enkele jaren is ook de wolf weer aanwezig in ons land. Maar deze is nog zo weinig verspreid, dat de kans dat je deze tegenkomt zeer gering is.  

 

wildlife reizen infographic nederland

 

Op Safari in Europa – de Big Five

Hoewel landen als Frankrijk, Italië en Spanje hoog scoren als het gaat om biodiversiteit en beschermde natuurgebieden, heb je in het oosten en het noorden de grootste kans om de “Big Five” van Europa in het wild te ontmoeten: de bruine beer, de grijze wolf, de lynx, de bizon en de veelvraat (wolverine).

Totaal aantal in Europa: 

Bruine beer: 17.000
Grijze wolf: 17000
Lynx: 8000 – 9000
Bizon: 6200
Veelvraat: 1000 -1250 

De bruine beer
Er was een tijdperk dat de bruine beer praktisch in heel Europa voorkwam. Met het kappen van bossen werden de dieren echter gedwongen zich terug te trekken tot afgelegen gebieden die minder toegankelijk zijn voor mensen, waardoor hij in de meeste landen verdween. De globale bruine berenpopulatie bestaat uit ruim 200.000 individuen, waarvan er ongeveer 100.000 in Rusland wonen.

Waar is de bruine beer het best te zien? Roemenië (6000) , Zweden (3000) en Finland (2000).
Wat is de beste tijd om beren te zien? De beste tijd is in de lente, wanneer ze hongerig op jacht gaan naar voedsel of in de herfst, wanneer ze gulzig aan het eten zijn als voorbereiding op de winter.

 

bruine beer finland

 

De grijze wolf
De grijze wolf kwam lange tijd in grote getallen voor in bepaalde gebieden van Europa, maar een lange geschiedenis van jacht en vervolging zorgden ervoor dat ze bijna uitstierven in West- en Centraal Europa. Sinds de tweede helft van de twintigste eeuw is het dier in de meeste Europese landen beschermd, wat gezorgd heeft dat hij in 28 landen in Europa weer is opgedoken, waaronder Nederland en Duitsland.

Waar is de grijze wolf het best te zien? Polen (2500), Roemenië (2500) en Spanje (2000-3000).
Wat is de beste tijd om wolven te zien? In de wintermaanden (december tot maart). Dit is hun voortplantingsseizoen, wanneer ze actief op zoek zijn naar partners en het vormen van roedels.

 

grijze wolf europa

De lynx
Ook de lynx was ooit wijdverspreid in Europa. De middelgrote wilde kat werd bijna uitgeroeid door het verlies van leefruimte, stroperij en de uitputting van prooidieren. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw kregen de lynxen echter wettelijke bescherming en werden er herintroductie programma’s opgestart. Momenteel zijn er ongeveer 9000 Euraziatische Lynxen in Europa, waarvan 2300-2400 in de Karpaten: 1200 – 1500 in Roemenië, 500 in Oekraïne en 300-350 in Slowakije. In Finland leven tussen de 2065 en 2170 Euraziatische lynxen, en in Spanje leven ongeveer 1111 Iberische lynxen.

Waar is de lynx het best te zien? de Karpaten (2300 -2400) en Finland (2065-2170), Spanje (1111).
Wat is de beste tijd om de lynx te zien? Van laat oktober tot begin mei is de Euraziatische lynx het best te spotten. Voor de Iberische lynx in Spanje is de beste reistijd van december tot mei.

 

Euraziatische lynx

De Europese bizon
De Europese biz
on, of wisent, is in 1919 in het wild uitgestorven. Europa’s grootste levende landdier werd in het verleden vaak gedood voor hun huid en vlees, en in de Middeleeuwen voor het produceren van drinkhoorns. Dankzij verschillende Rewilding projecten leven er echter nu weer enkele duizenden in een handvol landen. De grootste concentratie vrij levende bizons is te vinden in het Poolse Nationaal Park Bialowieza (2048). Ook in Nederland en Roemenië zijn ze geherintroduceerd, met ongeveer 60 bizons in Noord-Brabant en de Veluwe en 65 in de zuidelijke Karpaten.

Waar is de Europese bizon het best te zien? Polen (2048), Roemenië (65) en Nederland (60).
Wat is de beste tijd om de bizon te zien? De beste maanden zijn juli en augustus, als de kuddes in open vlakten verschijnen voor de paartijd, of van januari tot maart, wanneer er minder gebladerte is en de bizons beter te zien zijn.

 

europese bizon wisent polen

 

De veelvraat: Scandinavië
In de hoge alpiene gebieden en de diepe bossen van Noord-Europa zwerft een dier dat bij veel mensen vrijwel onbekend is: de veelvraat, ook bekend als de wolverine. De veelvraat is enorm sterk met een hoog temperament – zelfs poema’s en bruine beren gaan het dier liever uit de weg – dat onder barre omstandigheden in zijn levensonderhoud voorziet. De populatie is sinds de 19e eeuw gestaag afgenomen als gevolg van dierenvallen, de verkleining van het verspreidingsgebied en het verdwijnen van zijn habitat. Het bedreigde dier kun je het beste spotten in Zweden (650) en Noorwegen (382). 

Waar is de wolverine het best te zien? Zweden (650) en Noorwegen (382).
Wat is de beste tijd om een wolverine te zien? De veelvraat is te spotten van maart tot het begin van october, met mid-mei tot juli als de beste maanden wanneer het bijna 24 uur per dag licht is.

 

wolverine zweden europa

Benieuwd waar in Europa je mag wild mag kamperen tijdens je safarireis? Bekijk hier de wildcamping kaart!

 

Tips om het wild verantwoord te ontdekken

Sanne Kuijpers, campagnemanager wilde dieren bij de organisatie World Animal Protection, geeft enkele tips voor een diervriendelijke vakantie. Als toerist kun je dieren helpen door attracties met wilde dieren te mijden. Bijvoorbeeld door:

 • Niet op de foto te gaan met een wild dier
 • Niet met wilde dieren te knuffelen, wandelen of zwemmen
 • Geen olifanten te voeren, wassen of erop rijden
 • Niet naar shows te gaan waarin wilde dieren kunstjes doen (circussen of dolfijnenshows)
 • Alleen echt diervriendelijke opvangcentra te bezoeken, waar geen interactie met wilde dieren mogelijk is en niet gefokt wordt met dieren om jonge dieren te houden.
 • Of wilde dieren in het wild bewonderen, vanaf gepaste afstand.

 

Ben je er klaar voor om op zoek te gaan naar Europa’s meest fascinerende dieren?

Huur een camper en ga op avontuur!

 

camper huren

 

 

Methodologie

De Wildlife Index Score is ontworpen om te beoordelen welke landen het beste zijn om te bezoeken voor het observeren van een gevarieerde fauna. Het is een rangschikking die 7 dimensies omvat: de vogelscore, de amfibieënscore, de reptielenscore, de visscore, de zoogdierscore, de score voor nationale parken en de score voor beschermde gebieden. Elke score loopt van 1 (laagste) tot 10 (hoogste).

De vogelscore geeft aan hoeveel wilde vogelsoorten er in het land te vinden zijn in vergelijking met de andere landen op de ranglijst. Formule: 1 + (totaal aantal vogelsoorten in dit land / maximum aantal vogelsoorten in de hele ranglijst) * 10

De amfibieënscore geeft aan hoeveel wilde amfibieënsoorten er in het land te vinden zijn in vergelijking met de andere landen op de ranglijst. Formule: 1 + (totaal aantal vogelsoorten in dit land / max aantal vogelsoorten in de gehele ranglijst) * 10

Het aantal reptielen staat voor het aantal in het wild levende reptielensoorten dat in het land voorkomt, vergeleken met de andere landen op de ranglijst. Formule: 1 + (totaal aantal vogelsoorten in dit land / max aantal vogelsoorten in de gehele ranglijst) * 10

De visscore geeft aan hoeveel wilde vissoorten er in het land te vinden zijn in vergelijking met de andere landen op de ranglijst. Formule: 1 + (totaal aantal vogelsoorten in dit land / maximum aantal vogelsoorten in de hele ranglijst) * 10

Natuurpark score: Natuurpark score is een 1 tot 10 score, die wordt bepaald door het totaal aantal parken in een land: 1=0-5; 2=5-10; 3=10-15; 4=15-20; 5=20-25; 6=25-30; 7=30-35; 8=35-40; 9=40-45

De score voor beschermde gebieden geeft aan hoeveel beschermde natuurgebieden een land heeft in vergelijking met de andere landen die in het land voorkomen. Formule: 5 + (Aantal beschermde gebieden in het land / Gemiddeld aantal beschermde gebieden in de landen op de ranglijst) * 0,86

Gebruikte bronnen: Mongabay, Wikipedia, protectedplanet.net, camping.info.

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.