Wildkamperen in Europa: waar is het toegestaan?

# Camping

Oh ja, de vrijheid van wild kamperen: Gewoon stoppen waar het leuk is of kamperen voor de nacht waar je je spontaan op je gemak voelt. Maar waar is dat zelfs toegestaan?Weg van volle campings, midden in de natuur. Wat romantisch klinkt, kan al snel onaangename gevolgen hebben voor u, omdat u niet overal wild mag gaan kamperen.Wij begeleiden u door het dichte bos van rechts en laten u zien waar wild kamperen in Europa is toegestaan, zodat u echt kunt genieten van uw avontuur.

Waar is wild kamperen in Europa toegestaan en waar kom je in de problemen?

Tent, slaapzak, caravan, caravan? Wat valt er precies onder de term “camping”? U heeft veel vragen, wij hebben de antwoorden. We brengen licht in het duister en kijken in de populairste campinglanden naar de juridische situatie en het onderwerp Wildcamping, van het recht van de Everyman tot hoge boetes. Hoe is wild kamperen geregeld in

  1. Scandinavië
  2. Schotland
  3. Zuid- en West-Europa
  4. Oost-Europa

Scandinavië: een paradijs voor wild kamperen

Zoals zo vaak het geval is, wordt het hoge noorden beschouwd als een uitstekend voorbeeld van tolerantie en koelte: Scandinavië is een paradijs voor vrijheidslievende kampeerders zoals jij en met reden. In Zweden, Finland en Noorwegen geldt het zogenaamde Everyman’s Right. Volgens dit artikel kan land aan één persoon toebehoren, maar het moet voor iedereen beschikbaar zijn.

Dat betekent voor u als kampeerder: U mag uw tent opzetten waar u dat wilt en het is niet expliciet verboden. Aan zee, in het bos of op privéterrein.

Er zijn echter een paar regels die u moet volgen: Wettelijk wild kamperen heeft meestal betrekking op één nacht, waarna u door moet trekken of de eigenaar om toestemming moet vragen. Bovendien mag u zich op de privé-eigendommen niet op uw gemak stellen zonder toestemming van de eigenaar in het zicht van zijn privé-woning. Wild kamperen is ook niet toegestaan op landbouwgrond en in veel nationale parken.

Wilde camping met camper

Als u met een busje of camper reist, bent u niet zo vrij. De rechten van een ieder gelden in de eerste plaats voor wandelaars of fietsers met een tent. Je kunt niet overal overnachten met dit mobiele voertuig. Zolang u het verkeer echter niet hindert, kunt u aan het einde van de weg en in openbare parkeergarages parkeren. Gelukkig zijn de Zweedse parkeerplaatsen vaak kleine oases van rust en stilte en geen slechte keuze voor de nacht. Als u kiest voor een rustige parkeergarage met een panoramisch uitzicht over de Zweedse meren, wordt u ‘s ochtends gelukkig wakker.

Schotland: Hooglanden met de tent

Je kunt ook wild kamperen in Schotland, tenminste als vakantieganger met een tent. Kamperen in de vrije natuur is hier zelfs welkom. In 2003 hebben de Schotten een wet aangenomen die expliciet toestaat om buiten de wilderniscampings te kamperen, op enkele uitzonderingen na. In kleine groepen en voor een korte periode van maximaal drie dagen is kamperen gemakkelijk mogelijk. Net als in Scandinavië is landbouwgrond zoals boerderijen of grond rond particuliere huizen taboe. Natuurlijk wordt ervan uitgegaan dat je je afval mee terug neemt en de plaats verlaat zoals je het gevonden hebt. Het is zo gemakkelijk om de groene weiden van de Hooglanden te bewonderen, de berglucht op de wandelpaden in te ademen en ‘s avonds te genieten van het uitzicht op de sterrenhemel.

Maar pas op als u met de camper, auto of motor reist: in principe kunnen caravans en co. op een gepaste afstand van minstens 14 meter van de weg parkeren zonder de wet te overtreden. Dit geldt hier echter wel: De eigenaar kan het parkeren verbieden. Het is dus beter om vooraf toestemming van de eigenaar te krijgen om problemen te voorkomen.

Op sommige plaatsen staat op borden van de gemeente uitdrukkelijk vermeld dat parkeren ‘s nachts verboden is. Gelukkig heeft Schotland ook een aantal idyllische campings die u indien nodig kunt gebruiken.

Wildcamping in het zuiden: Frankrijk, Spanje, Italië

Maar je kunt niet overal zo gemakkelijk wild kamperen als in Zweden of Schotland. De meeste Europese landen reguleren nu het kamperen in de vrije natuur of verbieden het helemaal. Dit is geen pure intimidatie, maar roekeloos gedrag van de kampeerders. Te vaak werden illegale kampvuren ontstoken, afval achtergelaten of dieren gestoord door een te hoog volume.

Frankrijk, Italië en Spanje hebben de Wildcamping in principe verboden. Vooral in toeristische regio’s moet u aandacht besteden. Op dit verbod wordt streng toezicht gehouden en indien nodig wordt een gevoelige straf opgelegd. Ook als het op het platteland niet zo streng is, raden wij u aan om een gemeente om toestemming te vragen. Kamperen op privéterrein is toegestaan, mits de eigenaar hiermee instemt.

Kamperen aan de kust

Maar pas op dat er geen al te brede consensus wordt bereikt. Een uitzondering hierop vormen de kustgebieden of de omgeving van bezienswaardigheden. Zo mooi als het idee van kamperen in de duinen is, met het geluid van de zee in je oren, is het helaas verboden. Omdat de kust volgens de wet aan alle garanten toebehoort, kan niemand toestemming geven om te overnachten. Kamperen is dus niet toegestaan en de boete is vrij hoog met tot 1500 euro in Frankrijk. In Spanje is de boete nog hoger en kan oplopen tot 5000 euro. Als u op pelgrimstocht bent naar Santiago de Compostela, kunt u uw zeven dingen inpakken. Hier is kamperen op de laatste honderd kilometer van de weg toegestaan.

Reist u met uw caravan of bestelwagen in Zuid-Europa, vraag het dan twee keer of overnacht in de daarvoor bestemde overnachtingszones. Hier geldt: veiligheid voorop, want kamperen met een mobiel voertuig is bijna overal verboden. Als u naar Zuid- of West-Europa reist om te surfen, hebben we de beste campings en surfplekken voor u samengesteld in ons artikel “Surfvakanties met een camper”. Kijk eens!

Oost-Europa: Wildcamping verboden

Wild kamperen is niet toegestaan in de Oost-Europese landen. In Polen wil men echter graag een oogje dichtknijpen. Ook al is het hier over het algemeen verboden om gewoonweg ergens voor een nacht te gaan zitten, hier worden meestal geen straffen uitgesproken. Volgens het motto: leven en laten leven. U moet er echter niet op vertrouwen. Maar ook op de campings is de idylle groot, want de meeste campings zijn nog ver weg van het massatoerisme en zo kunt u de natuur en de rust op u laten inwerken.

De normen in de meeste andere Oost-Europese landen zijn strenger dan in Polen: In Roemenië, Rusland, Rusland, Bulgarije, Slowakije, Slovenië, Hongarije en Tsjechië zijn de regels nog strenger, omdat je hier niet kunt overnachten met je caravan of camper, zelfs niet bij rustplaatsen. Wilt u het veilig spelen?

Overnachten op een camping of toestemming vragen aan de lokale bevolking.

Wist u dat? Hetzelfde geldt voor het populaire kampeerland Nederland, waar overnachten op zowel parkeerplaatsen als privépercelen ten strengste verboden is. Er valt veel te overwegen.

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *