Wildkamperen in Europa: waar is het toegestaan?

# Camping

De vrijheid van wildkamperen: stoppen op de mooiste afgelegen plekken in de natuur, bij het strand of aan het meer. Weg van drukke campings, met optimale vrijheid en flexibiliteit.

Hoe romantisch dit ook klinkt, helaas mag je niet in alle landen zomaar overal je tentje in de vrije natuur opzetten. Op onderstaande kaart kun je zien in welke landen in Europa wildkamperen toegestaan is, en waar het verboden is. In de landen waar wildkamperen getolereerd wordt, betekent het dat je buiten toeristische gebieden, kustgebieden en nationale parken vaak zonder problemen een nachtje ergens je tent kunt opzetten. Vraag wel altijd toestemming aan de eigenaar als het privégrond betreft. In de rest van het artikel lees je per vakantieland wat de regels zijn.

 

 

 

Waar is wildkamperen in Europa toegestaan en waar kom je in de problemen?

Tent, slaapzak, caravan? Wat valt er precies onder de term kamperen? Jij hebt veel vragen, wij hebben de antwoorden. We kijken in de populairste kampeerlanden naar de lokale regel- en wetgeving omtrent het onderwerp wildcamping – van het allemansrecht tot hoge boetes. Hoe is wild kamperen geregeld in:

  1. Noord-Europa
  2. Verenigd Koninkrijk
  3. West-Europa
  4. Zuid-Europa
  5. Oost-Europa

Noord-Europa: een paradijs voor wildkamperen

Scandinavië: de scandinavische landen zijn een geliefde keuze voor vrijheidslievende kampeerders. In Zweden, Finland en Noorwegen geldt het zogenaamde allemansrecht. Volgens dit gewoonterecht kan terrein bezit zijn van één persoon, maar het moet voor iedereen beschikbaar zijn om van de vrije natuur te genieten. Dat betekent in de praktijk voor jou als kampeerder dat je je tent mag opzetten waar je dat wilt! Aan zee, in het bos of op privéterrein.

Er zijn echter een paar regels waar je je aan moet houden: Wildkamperen heeft meestal betrekking op één nacht, waarna je door moet trekken of de eigenaar om toestemming moet vragen om nog een extra nacht te blijven. Bovendien mag je niet in het zicht kamperen van de privéwoning van de eigenaar van het privéterrein, zonder toestemming daarvoor te vragen. Kamperen in het wild is ook niet toegestaan op landbouwgrond en in veel nationale parken.

Als je met een busje of camper reist, bent je minder vrij om te gaan en staan waar je maar wilt. Het allemansrecht geldt in de eerste plaats voor wandelaars of fietsers met een tent. Je kunt niet overal overnachten met een camper. Zolang je het verkeer echter niet hindert, kun je aan het einde van de weg en op openbare parkeerplekken zonder probleem overnachten. Gelukkig zijn de Zweedse parkeerplaatsen vaak kleine oases van rust en stilte en geen slechte keuze voor de nacht. Als je kiest voor een rustige parkeerplek met een panoramisch uitzicht over de Zweedse meren, zal je ’s ochtends altijd met het goede been uit bed stappen.

Denemarken: Wildkamperen in Denemarken is wettelijk verboden. Wel is er een heel netwerk van kampeerplekken in toegewezen bossen waar je je tentje mag opzetten voor een nacht.

 

Waar je ook heen geen, het is belangrijk dat je de lokale wet- en regelgeving respecteerd en dat je altijd respectvol met de natuur omgaat. Laat geen afval achter, maak geen kampvuren en verstoor niet de omgeving voor wilde dieren. Op deze manier kunnen we allemaal genieten van al het moois wat de wereld te bieden heeft!

 

Ben je klaar voor jouw volgende camperavontuur?

 

Bekijk het aanbod

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.