Tweedehands campers en caravans kopen of huren

# Verhuurder tips

Denk je er al langer over na een tweedehands camper of tweedehands caravan te kopen? Sla dan na het hoofdseizoen je slag, want dan dalen de prijzen. Maar welke modellen en campermerken bestaan er? En voor welk doel is welk type het meest geschikt?

Wij leggen het uit en geven je waardevol advies mee van Mirko, voormalig product- en merkmanager bij Knaus Tabbert en mede-oprichter van TÜ Caravaning. Hij vertelt welke kampeerwagens geschikt zijn om tweedehands te kopen, welke verschillen er bestaan tussen particuliere verkopers en handelaren en waar je op moet letten bij het bezichtigen van een tweedehands camper of caravan.

Tweedehands campers en caravans kopen of huren

Welke modellen bestaan er?

Raak je in de war van de talloze namen die er aan campers en caravans worden gegeven? Wij verhelderen het voor je en laten je kennismaken met de verschillende modellen. Soms zie je tussen de bomen het bos niet meer.

 

De kampeerbus – een getalenteerde allrounder

Een kampeerbus is een camper op klein formaat. Met de afmetingen van een minivan, is het een optimaal voertuig om zowel door het stadsverkeer te navigeren alsook op de camping te staan. Een zithoek die tot slaapplaats kan worden omgetoverd, biedt ruimte aan twee avonturiers. De legendarische VW-bus behoort tot deze categorie, net zoals de VW California en de Ford Nugget. Voor wie het graag knus en hip heeft, is dit een goede keuze. Als je verschillende modellen wilt uitproberen voordat je een tweedehands camper of caravan koopt, kun je bij PaulCamper gewoon een kampeerbus huren, zoals bijvoorbeeld Le Bulli of Rudi.

 

tweedehands camper of caravan kopen

Le Bulli van verhuurder Jens

 

Het bestelbus-model – een gestroomlijnde camper

Een bestelbus is iets groter dan een kampeerbus, maar blijft toch beperkt tot de afmetingen van een kleine transporter. Daardoor is hij gestroomlijnder en energiezuiniger dan grotere kampeerwagens. Moderne bestelbus-modellen zijn uitgerust met een douchecabine en toilet en beschikken over voldoende slaapplek voor tot vier personen. Maak eens een korte trip met de Neuen Vantourer 600L om je te laten overtuigen door de bestelwagen.

Het symbool voor campers – de alkoof-camper

De alkoof-camper dankt zijn naam aan de slaapruimte boven de bestuurderscabine. Dankzij deze slaapnis, biedt de alkoof-camper een optimaal ruimtegebruik en is hij bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen. De bestuurderscabine is vaak niet warmte-geïsoleerd, maar is afgescheiden van de geïsoleerde leefruimte zodat hij winterbestendig is. Bij PaulCamper kun je mooie alkoof-campers huren, zoals bijvoorbeeld Ernies Mobil van het merk Dethleff, of Flash Gordon.

 

tweedehands camper of caravan kopen

Flash Gordon van verhuurders Pam en Thorsten

 

De semi-integrale camper – wooncomfort voor stelletjes

Bij een semi-integrale camper is de bestuurderscabine, in tegenstelling tot de alkoof, met de woonruimte verbonden. De bestuurders- en bijrijdersstoel kunnen worden gedraaid om met de tafel en zitbank een gezellige zithoek te vormen. Hierdoor wint de kampeerwagen flink wat ruimte. De semi-integrale camper is erg geschikt voor stelletjes, want in de staart bevindt zich normaal gesproken een groot tweepersoonsbed. Moderne en knusse voorbeelden hiervan zijn Hoffmanns Camper en Unser Hymer van verhuurder Stefan.

 

De integrale camper – een luxe variant

De compleet geïsoleerde bestuurderscabine maakt onderdeel uit van de royale binnenruimte. Het basisvoertuig is vaak een grote bus, waarvan het oppervlak veel woonwaarde mogelijk maakt. Gemiddeld zijn ze acht meter lang, met genoeg plaats voor de hele familie. Het grote nadeel van deze koningsklasse is de prijs. Zelfs wanneer je deze kampeerwagen tweedehands wilt kopen, is het in vergelijking met de andere modellen een flinke investering. Bij Heike en Holger kun je Aviano huren om deze koningsklasse op vakantie uit te proberen voordat je jouw tweedehands camper aanschaft. Je kunt er ook voor kiezen de Spacemobil van Rita en Thomas te huren voor een reis naar de toekomst.

Natuurlijk zijn niet alleen campers geschikt om in te kamperen, ook caravans en andere soorten kampeerwagens bieden slaapplek en woonruimte voor jouw vakantie. Heb je wel eens aan een personenauto met daktent gedacht? Als je nog niet zeker weet welk model bij jou past, kun je eerst eens een camper huren om het uit te testen.

 

tweedehands camper of caravan kopen

Aviano van verhuurders Heike en Holger

 

Welke merken campers bestaan er?

De namen van de verschillende modellen hebben we behandeld. Om je ook niet in de war te laten brengen door de verschillende merken, volgt hier een kort overzicht van enkele hiervan.

 

De Hymer-groep – vele merken onder één dak

Wie een tweedehands camper of tweedehands caravan wil kopen, kan niet aan het Duitse concern Hymer voorbij. Hieronder vallen veel bekende merken kampeerwagens, zoals bijvoorbeeld Hymer, Bürstner, Dethleffs of Eriba.

Hymer zelf is een merk vol traditie. Voor alle merken is er een ruime keuze uit hoogwaardige campers en caravans. Bij het merk Bürstner ligt de nadruk op een elegant design en grotere campers waarmee gezinnen comfortabel kunnen reizen. Campers van Dethleffs zijn solide en comfortabel uitgerust. Eriba biedt een hoge veiligheidsstandaard en presenteerde in 1957 haar eerste caravanmodel met de naam ‘Ur-Troll’ (‘oer-trol’). Wanneer je op jouw volgende vakantie een Hymer wilt uittesten, kun je via PaulCamper een mobiel thuis huren, zoals bijvoorbeeld Heinrich van verhuurder Stephan.

 

Tweedehands camper of caravan kopen Hymer

Heinrich van verhuurder Stephan

 

Made in Germany – andere Duitse fabrikanten

 

KNAUS – het merk met de zwaluw

Het bedrijf KNAUS verkoopt haar campers vanuit Duitsland aan de hele wereld. De kampeerwagens zijn comfortabel en bieden veel ruimte voor een aangename vakantie. Sportievelingen zijn bij KNAUS ook aan het juiste adres. De meeste modellen zijn erop berekend bepaalde sportuitrusting mee te nemen. Er is altijd bergplek voor surfplanken of fietsen. Ook campers van het merk KNAUS kun je huren via PaulCamper om zo uit te proberen welk merk het beste bij jou past. Wat dacht je van de KNAUS Van I 600 Me?

 

Fendt – een echte vent rijdt met Fendt

Sinds 2006 heeft Fendt naast caravans ook weer campers in haar assortiment. Typerend zijn de solide bouw met gewelfde wanden die zorgen voor een verbeterde stabiliteit. Op het moment hebben ze slechts een bescheiden aantal modellen om uit te kiezen.

 

Tweedehands camper of caravan kopen Knaus

KNAUS Van  I 600 Me van verhuurder Marc Jansen

 

Kampeerwagens uit Frankrijk

 

Eura Mobil- een innovatieve tweedehands camper kopen

Eura Mobil zet in op innovatie in voertuigontwikkeling met een carrosserie die bestaat uit met glasvezel versterkt kunststof. Ze zijn de Franse specialist op gebied van campers en maken deel uit van de Franse Trigano-groep. Als je voorafgaand aan de koop van jouw tweedehands camper het merk Eura Mobil voor een avontuur wilt uitproberen, kun je bijvoorbeeld Emil van verhuurder Martin huren of Lotte van Nikos en zijn gezin.

 

Pilote – de Franse tegenhanger van Hymer

In 1962 begon Pilote caravans te bouwen, maar het eerste Alkoof-model van deze fabrikant verscheen pas in 1978 op de markt. Ondertussen is Pilote tot een grote groep van ondernemingen uitgegroeid, waartoe bijvoorbeeld Frankia en het luxemerk Le Voyageur behoren.

 

Tweedehands camper of caravan kopen eura mobil

Emil van verhuurder Martin

 

Het kopen van een tweedehands camper – advies van expert Mirko

Je hebt nu kennis gemaakt met de belangrijkste bouwstenen uit de camperwereld. Waarop je moet letten bij de aankoop en waar je geschikte tweedehands campers of nieuwe kampeerwagens vindt, legt Mirko je uit in dit interview.

 

Wie ben je en hoe ben je bekend geraakt met campers?

Mijn naam is Mirko, ik ben zo ongeveer in een camper geboren en heb ook altijd minstens één eigen caravan gehad. Die affiniteit heb ik van mijn ouders en grootouders overgenomen. In mijn functie als bestuurdslid bij TÜV Rheinland Kraftfahrt heb ik veel thema’s op het gebied van het reizen met caravan aangekaart.  Als product- en merkmanager bij Knaus Tabbert kon ik meewerken aan de productie, verkoop en service voor campers en caravans. Op het moment ben ik mede-oprichter van TÜ Caravaning.

 

Tweedehands camper of caravan kopen

 

Veel camperliefhebbers staan voor het lastige besluit of ze een nieuw voertuig of een tweedehands camper zullen kopen. Wat zijn volgens jouw de voordelen van een nieuw voertuig?

Aangezien er op het moment weinig goede, tweedehands campers zijn, liggen de prijzen voor tweedehands voertuigen ongekend hoog. Wie in een stad woont waar vanwege de dieseldiscussie een rijverbod dreigt, heeft zeker meer aan een nieuwe wagen. Ook is de techniek voor het interieur heeft enorme vooruitgang geboekt. Het design van nieuwe campers is jeugdiger en ‘moediger’ geworden.

Wat zouden de voordelen zijn bij het kopen van een tweedehands camper?

Er is een grotere beschikbaarheid dan bij nieuwe voertuigen. Een deel van de tweedehands campers van gevestigde merken zijn steviger en massiever gebouwd, ze kennen een lange levensduur en een stabiele waarde. Wie dus op korte termijn iets voordeligs zoekt, kan het beste voor een tweedehands kampeerwagen gaan.

 

Waar vind ik de juiste, tweedehands camper?

Op de eerste plaats kan er worden gezocht op bekende websites zoals speurders.nl of truckscout24. Daar valt zeker wat te vinden. Ook zijn er verschillende campingtijdschriften met een eigen website voor de verkoop van tweedehands caravans en campers. Veel handelaren en verhuurders doen nu in het naseizoen hun gebruikte huurwagens van de hand.

 

 

https://www.instagram.com/p/BHjhyqoBq3-/?taken-by=truckscout24

 

Wat zijn de grootste verschillen tussen handelaren en particuliere verkopers als ik een tweedehands camper wil kopen?

Om te beginnen, de prijs. Een particuliere verkoper heeft zo zijn ideeën en men wordt het haast altijd wel eens. De handelaar moet garantie bieden en draagt een risico, dat wordt in de prijs meegenomen. Het voordeel van een handelaar is dat hij vanwege de garantie het voertuig voor de verkoop controleert en indien nodig repareert.

 

Hoe groot is de vraag naar en markt voor tweedehands campers? Welk model is het beste geschikt om tweedehands aan te schaffen?

Op het moment is de vraag veel groter dan het aanbod, dat drijft de prijs op. Tweedehands campers worden tegen volle prijs verkocht als de klant het voertuig dringen nodig heeft. Er is vooral veel vraag naar semi-integrale campers en VW-busjes met verhoogd dak. Deze zijn bijzonder populair onder klanten maar ook onder verhuurders. Alkoof-campers worden helaas maar al te vaak onderschat. Ze bieden echt wonderlijk veel ruimte, worden vaak verhuurd en zijn daarom erg goed onderhouden. Ik vind alkoof-campers echt een aanrader.

 

Hoeveel moet ik voor een tweedehands camper begroten?

Dat hangt af van je wensen. Van 6.000 tot 250.000 euro is al het denkbare mogelijk. Robuuste campers vind je al vanaf zo’n 10.000 euro. Voor de helft van die prijs zijn er ook goede tweedehands caravans voor het gezin te krijgen.

 

Ik besluit tot de aankoop van een tweedehands camper. Hoeveel tijd moet ik nemen voor een afspraak de camper te bezichtigen? Waar moet ik vooral op letten?

Je moet minimaal drie uur de tijd nemen als het voertuig bijzondere extra’s heeft, zoals een automatische satellietschotel of een luifel. Laat je niet door de verkoper opjutten om een ‘snel rondje rond de camper’ te maken en rijdt, indien mogelijk, naar een keuringsstation in de buurt. Naast een eerste indruk van de toestand van de camper, is de eerste stap naar binnen het belangrijkste wanneer je een tweedehands camper wilt kopen. Daar bemerk je de zwakste plekken van de campervloer welke wellicht meegeeft.

Vervolgens moet je letten op de geur en controleren of de kussens en matrassen droog zijn. Let in de hoeken goed op of deze zijn afgedicht en of er kleurverschil bestaat tussen de vloer en de wanden. Na het controleren van het dak en de vloer, moet de functionaliteit van de gehele technische inrichting worden getest. Als dit alles in orde is, volgt er een proefrit, waarbij je door alle versnellingen schakelt en het krachtig remmen uitprobeert.

 

Hoe vind je een betrouwbare verkoper? Heb je tips voor het achterhalen van de daadwerkelijke waarde van een tweedehands camper?

Een particuliere kampeerder verkoopt je zijn tweede thuis en zal je alle details met liefde tonen. Verkopers van tweedehands caravans zijn bekend met de markt en bieden een breed assortiment met veel kennis over hun producten. De juiste waarde van een voertuig kan worden opgezocht op de zogenaamde Schwacke-lijst. Toch moet men zich bedenken dat bij de huidige marktsituatie de emotionele waarde en beschikbaarheid een grotere rol spelen.     Bestaat er een droomcamper die jij zelf graag als tweedehands camper zou willen kopen?     Er staan momenteel nog twee campers op mijn verlanglijstje. De Megamobil 640 Revolution, een bestelwagen-model met badkamer en in hoogte verstelbaar bed, en de camper van PaulCamper. Dat is een ongeëvenaard voordelig, bijzonder hoogwaardig en stabiel VW-busje, welke perfect is om te verhuren. Bedankt voor het interview en de uitgebreide antwoorden.

Nu kan er niets meer misgaan! Kies zelf of je een nieuwe kampeerwagen of een tweedehands camper wilt kopen, en wordt ook meteen verhuurder. Zo kun je de aankoopkosten terugbrengen, de droom van het reizen met camper voor anderen mogelijk maken en onderdeel worden van een sterke community! Sharing is caring. Je kunt jouw tweedehands camper ook heel eenvoudig verhuren.

 

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.