Tijd voor een voorjaarsreiniging

# Camping

Zó haal je je camper uit zijn winterslaap!

Wat is er nou mooier, dan je stoffige camper rijklaar maken voor komend seizoen? ‘Nou, veel’ zul je misschien denken. En je bent waarschijnlijk niet de enige. Het woord “schoonmaken” roept nou eenmaal zelden vreugdevolle kreten op. Maar regelmatige reiniging en routinematige veiligheidscontroles beschermen je geliefde camper gedurende een lange periode tegen schade. Dus aan de slag, want het voorjaar is officieel begonnen!

Misschien nodig je dit jaar je beste reisvrienden uit, dan gaat het wat sneller. Kun je meteen goede camperervaringen, blunders en grappige campingverhalen uitwisselen. Om ervoor te zorgen dat de voorjaarsreiniging van je camper zo goed mogelijk verloopt, geven wij je in deze blog de beste tips en tricks voor het reinigen van je camper! Naast de instructies voor de binnen- en buitenreiniging helpen onze tips je ook bij de keuze van de juiste reinigingsmiddelen. Zo gaat er niets mis!

En terwijl je aan druk aan het boenen bent, kun je meteen van de gelegenheid gebruik maken om je caravan te renoveren. Pimp je camper gezellig vanbinnen, voordat je weer vrolijk de weg op gaat!

 • Camper uit winterslaap: Reinigingsmiddelen en schoonmaakspullen
 • Reinigingsemmer
 • Allesreiniger
 • Stofdoek of microvezeldoek
 • spons
 • polijstpasta
 • Bezem of handborstel en vuilnisbak

Daarnaast zijn er een aantal fabrikanten die speciaal voor kampeerders speciale schoonmaakmiddelen en een handvol schoonmaakproducten aanbieden die je thuis toch al hebt. Het merk Cleanofant verkoopt bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, maar ook schoonmaakdoeken en andere huishoudelijke hulpmiddelen voor binnen- en buitenreiniging. Bij WM aquatec kun je speciale producten krijgen voor tankreiniging, waterbehandeling en onderhoud van sanitaire voorzieningen. Speciale kunststofreinigers zoals Acrylrein of Certiman Regenstreifen-EX helpen je vooral bij het reinigen van de camperramen. Deze zijn vaak verkrijgbaar bij de genoemde fabrikanten.

Wat hoort bij een uitgebreide voorjaarsreiniging in een camper?

Om alle plaatsen in en rondom je camper echt schoon te krijgen en te controleren, moet je eerst alle stappen in je hoofd doorlopen. Een verstandige volgorde is bijvoorbeeld:

 • Camper ventileren
 • Wassen buitenkant
 • Inwendige reiniging
 • Schone tanks
 • Technologie controleren
 • Basisvoertuig controleren
 • Belangrijke documenten op orde houden

Camperventilatie en buitenreiniging

Voor de eerste keer na weken van opslag kom je weer in je trouwe vakantievoertuig, de lucht is muf en klam. Je eerste officiële actie tijdens de voorjaarsreiniging in de camper: zet alles open! Dit is natuurlijk alleen de moeite waard als het weer droog en warm is, zodat je het vocht uit je auto kunt halen. Je moet ook alle bekledingen en andere stoffen zoveel mogelijk wassen of stofzuigen en schoonmaken met een meubelreiniger voordat je ze laat luchten. Open ook alle kastdeuren en laden en controleer de binnenkant op schimmelvlekken.

Exterieur wassen: ja, maar waar?

De beste manier om je camper van buitenaf schoon te maken, is om naar een daarvoor bestemde wasstraat te rijden. Er zijn ook wassingen voor vrachtwagens die je gemakkelijk voor je camper kunt gebruiken. Het personeel wast je voertuig professioneel voordat het door het borstelsysteem rijdt. Sommige camperfabrikanten waarschuwen echter voor krassen op de lak, kunststof ramen en mogelijke schade aan zolderconstructies.

Zó was je je camper zelf!

Als je de voorjaarsreiniging in je camper liever zelf doet, hebben we ook een aantal tips voor je. In ieder geval moet je de buitenste laag altijd controleren op scheurtjes voordat je er met water overheen gaat. Hetzelfde geldt voor het dak. Als alles goed vastzit, spuit je je camper van boven naar beneden af met water. Op deze manier stroomt het vervuilde water direct naar beneden en weg. Houd de waterstraal iets breder en met een matige druk tegen het voertuig om beschadiging van afdichtingen, decoraties en lak te voorkomen. Bij de ventilatieroosters van de koelkast en de verwarmingsassen moet je erop letten dat er niet zoveel mogelijk water in de openingen stroomt.

Voor een echt grondige voorjaarsreiniging van je camper, poets je je camper daarna met een zacht reinigingsmiddel zonder oplosmiddelen of alcohol (!). Als je niet zeker weet welke reiniger je moet gebruiken, neem dan contact op met de bovengenoemde reinigerspecialisten of vergelijkbare leveranciers. Met een zacht schuurmiddel kun je vastzittend vuil en teer verwijderen indien nodig. Je kunt dit met een geschikte spons aanbrengen, terwijl bijvoorbeeld een 500 ml spuitfles meer geschikt is voor andere reinigingsmiddelen. De wielen zullen ook een beetje zorgzaamheid op prijs stellen, vooral de velgen. Controleer meteen even de druk en de profieldiepte (minimaal 3-4 mm) van de banden.

Veerreiniging in je camper – Tip: Reinig de velgen tot een hoge glans

Het campingtijdschrift Promobil raadt de schoonmaakmiddelen Evo Tec van Nigrin aan, velg schoongemaakt door Multiman en Brilliant door Caramba. Spuit de reiniger op de droge velgen en laat deze inwerken. Spoel het vervolgens af met een hogedrukreiniger.

Reinig de ramen van de camper met zorg

Wees bijzonder voorzichtig bij het reinigen van de gevoelige kunststof ramen. Gebruik alleen water, dat is het beste. Als de strepen er niet naar tevredenheid mee verwijderd kunnen worden, gebruik je een speciale acrylreiniger of regenstrook van de speciaal winkel.

Voorjaarsreiniging in een camper – Tip: reinigen van de acrylvensters

Als je ramen wat ouder zijn, hebben ze meestal krassen en poreuze afdichtingen. Voor diepe reiniging en onderhoud van je kunststof ramen, meng neutrale universele reiniger met warm water in een emmer. Reinig het raam en de rubberen afdichtingen met een krasvrije spons of een zacht stuk velours tapijt en droog ze vervolgens af met een microvezeldoek. Gebruik vervolgens een polijstspons voor de accuschroevendraaier om gelijkmatig een polijstpasta voor acrylglas aan te brengen. Nadat je in de pasta hebt gewerkt, ga je opnieuw over de ramen.

Reinigen van de binnenkant van de camper

Het belangrijkste om in gedachten te houden bij het reinigen van het veerinterieur van je camper is het vochtgehalte. Gebruik zo min mogelijk water en werk het beste wanneer luiken, ramen en deuren open staan. Nu is het in principe een kwestie van alle oppervlakken van buiten en binnen afvegen met een droge microvezeldoek of een licht bevochtigde doek: Werkbladen, kasten, opbergboxen, wastafels, koelkasten, badkamers met toiletten en douches. Je kunt je kampeeraccessoires ook uit de winterslaap halen en inpakken voor de zomer!

Deze wasmiddelen zijn geschikt voor het reinigen van het interieur

Voor het grootste deel is helder water met wat milieuvriendelijke zeep of natuurlijke allesreiniger voldoende. Gebruik bij het reinigen van je camper in het voorjaar geen reinigingsmiddelen met een hoog oplosmiddelgehalte, omdat deze het oppervlaktemateriaal kunnen aantasten. Schurende reinigingsmiddelen krassen zowel op het fineer van de camper als op de folieoppervlakken. Hardnekkige kalkresten op armaturen en badkameroppervlakken kunnen met het oude schoonmaakmiddel uit azijn en water worden verwijderd. Dit helpt ook tegen vlekken in gevoelig textiel. Lichte schimmelvlekken in siliconenvoegen en op douchegordijnen kunnen worden verwijderd met Dan Klorix of soortgelijke hygiënische reinigingsmiddelen.

Aan het einde ga je alles nog een keer na met een droge doek om zelfs de laatste sporen van vocht op te nemen. Klop nu het tapijt uit en veeg de camper uit – dat is het!

Veerreiniging in het motorhome – Tip: Scharnieren controleren

Je kunt van de gelegenheid gebruik maken om direct de scharnieren, statieven en losse schroeven te controleren. Als er iets loskomt of piept, kun je het met een multigereedschap of wat olie repareren.

Watersystemen goed reinigen

Controleer het watersysteem na langdurig gebruik altijd op kalkaanslag, algen en andere resten. Controleer ook de afdichtingen en eventuele lekkages tijdens de voorjaarsreiniging. Open in je camper alle kranen en controleer of alles goed vastzit. Tap het water volledig af uit de tank en de boiler. Controleer de inspectieopening om te zien of het vuil zich heeft afgezet. Verwijder eventueel vuil uit de drinkwatertank en de afdichtrubbers met een schone, bij voorkeur ongebruikte doek of spons.

Reiniging en desinfectie

Veel kampeerders gebruiken voor de desinfectie hygiënische reinigingsmiddelen zoals de desinfectie- en ontkalkingsset van WM aquatec of citroenzuur. Met de eerste heb je het voordeel dat je je watertank tegelijkertijd kunt reinigen en ontkalken. Een praktische 2-in-1 oplossing!

Wie de voorkeur geeft aan citroenzuur moet het mengsel van 4 liter water met 5 opgehoopte eetlepels zuur in de inspectieopening van een 100-liter tank stoppen. Vul vervolgens de tank weer volledig met water. Open de kranen gedurende ca. 30 seconden om het reinigingsmiddel overal te verdelen. Laat het dan minstens een half uur staan, het water loopt en de zoetwatertank is schoon. Je kunt opnieuw spoelen om eventuele resten citroenzuur af te voeren. Op deze manier kun je ook de vuilwatertank reinigen bij het schoonmaken van je camper in het voorjaar. Het vuile water wordt afgevoerd bij een toevoer- en afvoerstation.

Voorjaarsreiniging in de stacaravan – de laatste treinen

Om je camper op een gezonde en levendige manier uit de winterslaap te wekken, moet je de hele techniek aan het einde van de winterslaap opnieuw controleren. Controleer of de batterij, het licht, het fornuis, de koelkast, de verwarming, het gas- en airconditioningsysteem, het SAT-systeem en al het andere werkt. Ook het zicht onder de onderzijde van de carrosserie en in de motor van het voertuig. Last but not least: controleer of de verzekeringsdocumenten, registratie en alle andere documenten up-to-date zijn.

Gefeliciteerd! Je hebt de voorjaarsreiniging van je camper succesvol afgerond en je kunt nu volledig ontspannen en aan je volgende vakantieavontuur beginnen! Tip: nu je je voorjaarsreiniging hebt afgerond, kunt je je camper natuurlijk ook verhuren en lekker wat bijverdienen voor je volgende campertrip!

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.