Storm op komst? Tips voor met de camper

# Camping

Stormen en onweersbuien fascineren en alarmeren ons vaak tegelijkertijd. Tijdens het kamperen ervaren we de machtige krachten van de natuur van dichtbij, terwijl we droog zitten in onze campers en caravans. Wij geven je belangrijke tips zodat je met je camper helemaal veilig door de storm heen komt.

De regen valt ritmisch tegen het raam, de boomtoppen buigen in de wind en de bliksem flitst in de lucht. De wereld ziet eruit alsof het bijna voorbij is. En toch is er niets comfortabeler dan tijdens storm en onweer in je camper te zitten en het fascinerende schouwspel van de natuur te bekijken!

Maar als de sterke wind de camper heen en weer doet deinen en de bliksem plotseling vlak boven je eigen dak dondert, worden zelfs diehard kampeerders zoals wij een beetje misselijk. Toch hoef je niet bang te zijn, met de juiste voorzorgsmaatregelen blijven jij en je camper ook bij storm goed beschermd.

Onweer: een fascinerend natuurspektakel

Kampeerauto’s rijden bij stormachtig weer

Campers, caravans en zelfs campingbussen beginnen te wiebelen als er sterke windstoten op de snelweg zijn. Vooral in het geval van nissen, gedeeltelijk of volledig geïntegreerde campers, is het zwaartepunt vrij hoog. Hefbedden en hangkasten helpen het hefboomeffect te versterken. Bij onstuimig weer bestaat het risico dat de wind je camper tijdens het rijden gewoonweg over je motorhome zal duwen. Bij sterke rukwinden moet je daarom met een grotere straal en indien nodig iets langzamer door de bocht rijden. Bij een orkaanachtige windsterkte is het het beste om de camper stil te laten staan.

Let op: je moet bijzonder voorzichtig rijden op tunneluitgangen, bruggen, bospaden en bij het inhalen van grotere voertuigen. Op zulke plaatsen is er vaak een sterkere zijwind.

Defensief rijden in regen en wind brengt je veilig naar je bestemming.

Veilig rijden

Er gebeuren nog steeds regelmatig ongelukken tijdens stormen. Daarom moet je in het algemeen veilig, voorbereid en langzamer rijden in extreme weersomstandigheden. Zware regen en onweersbuien beperken vaak je zichtbaarheid en verhogen de kans op ongelukken.

Als je met een grotere camper of caravan rijdt, kun je ook beter reageren en sturen als de wind van opzij op je camper komt. Ook kun je sneller reageren op verrassende manoeuvres van andere weggebruikers met een defensieve rijstijl. In ieder geval is het belangrijk dat je niet remt of aan het stuurwiel trekt bij slecht weer.

Voor een stevige grip op de weg moet je loopvlak patroon diep genoeg zijn om aquaplaning tegen te gaan. Schone ruitenwisserbladen zijn ook nuttig om je voorruit schoon te houden als het regent. Zo heb je altijd goed zicht op de weg, zelfs bij stormachtig weer en rijd je veilig.

Onderweg in een camper met onweer

Het belangrijkste: de kans om door de bliksem getroffen te worden is nog steeds kleiner dan het winnen van de loterij – kortom een hele kleine kans! Je kunt ook het risico van een blikseminslag verder verminderen door verschillende voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals niet zwemmen in een meer bij onweer. Parkeer tijdens het kamperen niet op breed, vlak terrein.

Je kunt ook bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen wanneer je in een camper reist in geval van bliksem en onweer. Net als thuis, moet je eerst alle ramen, luiken en deuren sluiten. Alleen al om de reden dat het niet naar binnen zal regenen. Ook  moet je antennes of satellietsystemen intrekken. Vergeet de luifel of luik niet! Bovendien mag je niet douchen of afspoelen en moet je je kabels niet van de walstroom loskoppelen om overspanning bij blikseminslag te voorkomen.

Bij onweer moet je het parkeren op hoogte vermijden.

De kampeerder als kooi van Faraday

Bij onweer is de veiligste plaats in je camper de bestuurderscabine. Als je goed hebt opgelet tijdens natuurkundeles, weet je dat de metalen carrosserie van je auto werkt als een kooi van Faraday. Je hele voertuig is als het ware een bliksemafleider die de inzittenden beschermt tegen de elektrische lading. Een aluminium buitenhuid werkt op dezelfde manier.

Dit is niet langer het geval bij een zogenaamde GVK-constructie van de buitenschaal; een kunststof omhulsel van de metalen behuizing, omdat de kunststof niet geleidend is. Daarom wordt in dergelijke campers bijna altijd een bliksemafleider geïnstalleerd. Als je zeker wilt zijn van je zaak, vraag het dan aan de fabrikant van je camper.

Het is echter van vitaal belang dat je geen metalen onderdelen in je caravan aanraakt. Veel moderne campers zijn tegenwoordig allemaal bedekt met plastic, dus er is geen gevaar.

Tot slot: laat het slechte weer je reis niet verpesten! Mist en donkere wolken geven prachtige tragische plaatjes en motieven.

Zo! Nu ben je nu gewapend tegen alle stormen. Vergeet Netflix en de drive-in cinema, je aanschouwt nu in alle rust en veiligheid het meest fascinerende natuurschouwspel vanuit je camper!

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.