12. nov 2017

Rondreis met de camper door Scandinavië

# Reisroutes

In 15 dagen door Noorwegen en Zweden

Met de camper een rondreis maken door Scandinavië, langs adembenemend mooie fjorden, romantische dorpjes en moderne steden. Noorwegen en Zweden zijn droombestemmingen voor roadtrips en daarom hebben we een digitale reisgids opgesteld waarin je alle informatie en een complete route vindt voor jouw rondreis door Scandinavië in 15 dagen, inclusief heen- en terugreis. Zodat je weet wat je te wachten staat, hebben we hier een klein voorproefje (in het Duits) met een overzicht van alle tussenstops van de reis. De digitale reisgids, incl. inkijkexemplaar, is hier verkrijgbaar! 

Als je geen eigen kampeerwagen hebt voor de reis, kun je hier een camper huren.

Stavanger – cultuur en natuur beleven op jouw rondreis door Scandinavië

Het eigenlijke startpunt van onze 15-daagse rondreis door Scandinavië is Stavanger. Je bereikt dit via Hirtshals in Denemarken, waarvandaan een veerboot je direct naar Stavanger brengt. In de eerste Noorse stad wacht je een goede mix van cultuur en natuur. De oude stadskern Gamle Stavanger is een populair woongebied en staat bekend om zijn meer dan 170 witte houten huizen uit de 18e en 19e eeuw. De oude stad kan comfortabel te voet worden verkend. Ook een wandeling door de ‘Øvre Holmegate’, een bonte straat met cafés en winkels, is een aanrader. De studentenstad heeft alles wat je maar wensen kan. Er zijn talloze cafés om in te ontbijten en musea om cultuur op te doen – per slot van rekening was Stavanger ooit culturele hoofdstad van Europa.

En wat dacht je van een bezoek aan het Noorse Conservenmuseum of het Oliemuseum? Eens per jaar, eind juli, vindt in Stavanger het specialiteitenfestival Gladmat plaats. Dan krijg je ook meteen aan het begin van je rondreis door Scandinavië een culinaire indruk van de Noorse bijzonderheden en delicatessen.

Toch ligt het hoogtepunt van deze etappe buiten de stad. De Preikestolen, een rotsplateau met adembenemend mooi uitzicht is een van de populairste plekken om te fotograferen in heel Scandinavië en de wandeltocht vormt een eerste voorproefje op de schoonheid van Noorwegen.

 

stravanger

Foto: Terje Rakke / Nordic Life AS / www.fjordnorway.com

Stavanger, boot, straat, meer

Foto: CH – visitnorway.com

 

 

Bergen – de poort tot de fjorden op jouw rondreis door Scandinavië

Onderweg naar Bergen draait alles om water. Je trotseert er twee veerboten en meerdere tunnels, maar de weg door de waterwereld uit bergen en eilanden is ongeëvenaard mooi. In Bergen aangekomen valt er van alles te ontdekken. Het wereldberoemde havengebied Bryggen is net zo bezienswaardig als het uitzicht vanaf de nabijgelegen berg Floyen. Of je nu naar de vismarkt gaat, een wandeling door de bruisende studentenstad maakt, een trektocht naar Trolltunga of een rit met de Fløibanen naar een van de omringende bergtoppen maakt – Bergen biedt talloze mogelijkheden en de tijd gaat veel te snel voorbij. Bryggen, het havengebied, staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is het oudste stadsdeel. Het was de Duitse Hanze die in het jaar 1360 hier een handelspost oprichtte. Tegenwoordig zijn het de middeleeuwse houten huizen die de wijk zijn charme verlenen.

Wie in Bryggen is, moet zeker de aangrenzende vismarkt bezoeken. Hier doet de plaatselijke bevolking haar inkopen voor thuis, alsook de koks van de omringende restaurants en de toeristen. En wie nu honger heeft gekregen, gaat gewoonweg naar een van de restaurants bij het fjord om te genieten van versgevangen vis onder het genot van het uitzicht over het water.

 

Bergen, Noorwegen, huisjes

Foto: joaquinaristii/Foap/Visitnorway.com

 

Bergen, uitzicht, treintje

Foto: Fløibanen / Pål Hoff – visitBergen.com


 

Flåm  – de spectaculairste spoorroute van Noorwegen voor jouw rondreis door Scandinavië

Onze rondreis door Scandinavië gaat verder. De rit van Bergen naar het kleine dorpje Flåm duurt een goede 2,5 uur. De weg voert je door een toverachtig fjordenlandschap. Flåm is weliswaar slechts een minuscuul stipje op de landkaart, ieder jaar stromen er alleen al vanwege het spectaculaire landschap ontelbaar veel bezoekers heen.

Om je daarvan te laten overtuigen, maak je een rit over de Flåmspoorweg, welke beschouwd wordt als een van de bijzonderste spoorroutes ter wereld, ondanks de geringe lengte van 20 km. De treinreizigers genieten van watervallen, diepe ravijnen, hoge, met sneeuw bedekte bergen en steeds weer verrassende uitzichten.

Flåm is een mooi startpunt voor wandeltochten door de omgeving. Wil je direct naar het volgende hoogtepunt? Het Nærøyfjord is het smalste fjord ter wereld en staat daarom ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst vermeld. Het fjord is op de smalste plek net 250 m breed en dat is een eigenaardig gezicht. Milde wateren met een omlijsting van steile klippen, daar kun je een hele fotowand van maken. En er is nog veel meer te doen: Bewonder de staafkerken, vaar met een kajak of neem een kijkje op een geitenboerderij, waar er lekkere geitenkaas, gerookte ham en traditioneel gebrouwen bier voor je klaarstaan.

Heb je bij zomerse temperaturen, na wandeltochten of uitstapjes wat verfrissing nodig? Dan vind je op vijf minuten afstand vanaf de camping een badplaats met natuurzwembad dat je de gelegenheid biedt een duik in het koele water te nemen.

 

Uitzicht, van boven, flam

Foto: m_dickson/Foap/Visitnorway.com

Flam, in de trein, natuur

Foto: sverrehjornevik.com/Flåm AS


 

Geiranger  – Het beroemdste fjord ter wereld op jouw rondreis door Scandinavië

Op de vijfde dag van de rondreis door Scandinavië wordt er niet aangesukkeld, vandaag worden er stappen gemaakt. De rit naar Geiranger is een van de fraaiste etappes van de reis, want hier is alles een highlight. De langste tunnel ter wereld, de sneeuwweg Aurlandsvegen en ter glansrijke afsluiting een veertocht over het UNESCO-wereldnatuurerfgoed, het wereldberoemde Geirangerfjord. Direct aan het fjord ligt het gelijknamige dorpje dat vandaag het eindpunt is van deze etappe.

Geiranger is op de eerste plaats een poort tot het fjord, waar je verlokt wordt tot indrukwekkende en razendsnelle fjordsafari’s per speedboat. Vanaf het water bewonder je de verlaten boerderijen in de bergen, watervallen en bergtoppen. Wie wil, kan hier het water achter zich laten en te voet door het landschap trekken. Wat er in ieder geval op je planning moet staan, is een uitstapje naar Dalsnibba, een van de meest spectaculaire uitkijkpunten van Noorwegen. Vanaf 1400 meter heb je hier een adembenemend uitzicht over het dal. Met de auto valt het uitkijkpunt in ongeveer 40 minuten te bereiken, en alleen al die weg is de moeite waard. Smalle bochten, steile wegen en daarnaast altijd weer het uitzicht onder je.

In het dorpje zelf is een kijkje in de kerk aan te raden. Deze werd in 1842 gebouwd en het interieur is versierd met traditionele acanthusschilderingen en houtsnijwerk. Ook haar vorm is bijzonder: de kerk is gebouwd op een achthoekig fundament.

 

Reizen, Geiranger, uitzicht

Foto: Bård Basberg/Loen Skylift

Waterval, mensen, Geiranger

Foto: C.H. – Visitnorway.com

 

 

Lillehammer – voor sport- en cultuurfans

Misschien komt de naam bij sommigen bekend voor dankzij de Netflix serie Lilyhammer. Daarnaast is het een gebied vol haarspeldbochten en kronkelige wegen die bij sommigen zorgen voor zweetdruppels op het voorhoofd, anderen krijgen hun vinger niet meer van de ontspanner van hun camera weg. De Trollstigen is de meest gefotografeerde weg van Noorwegen en voert je langs nationale parken en hoge bergen over de vlaktes naar het stadje Lillehammer. De stad werd bekend toen hier in 1994 de Olympische Winterspelen werden gehouden. Ook vandaag de dag is sport hier belangrijk. Er wordt gewandeld, paardgereden en geskied.

Maar ook buiten deze sportieve activiteiten is het niet saai in het aan de oostelijke oever van het Mjøsa-meer gelegen stadje. Een wandeling door de voetgangerszone leidt je langs houten huizen uit de 18e eeuw. In het openluchtmuseum komen vervlogen tijden tot leven en ook op gebied van kunst staat Lillehammer vooraan. Galerieën, een kunstmuseum en de Fabrikken AS, een bedrijfscentrum met allerlei creatieve zaken, getuigen van een creatieve kunstwereld en een levendige kunstenaarsgemeenschap. En wie zin heeft om te shoppen, kan terecht in de winkelstraat ‘Storgata’, welke in heel Noorwegen bekend staat als de winkelgelegenheid bij uitstek. In de houten huizen, die op de monumentenlijst staan, met hun prachtige achterplaatsen, wachten er de meest excentrieke boetieks die je op de hele rondreis door Scandinavië zult aantreffen. Deze zijn absoluut een bezoekje waard.

 

Lillehammer, bergen, paadjes, water

Foto: Samuel Taipale / visitnorway.com

Natuur, elanden, zonlicht

Foto: : Torbjørn Martinsen/Visitnorway.com


 

Oslo – de laatste stop in Noorwegen op jouw rondreis door Scandinavië

Moderne architectuur, koninklijke familie en eersteklas musea – Oslo heeft alles wat een metropool nodig heeft. In de kunstwereld staat Edvard Munch als geen ander symbool voor de Scandinavische schilderkunst en voorloper van het expressionisme. In het Munch-museum kunnen werken zoals de ‘Schreeuw’ van dichtbij worden bewonderd. Meer subcultuur vind je in de kunstenaarsbuurt Vulkan. Hipster of niet, innovatief is het in het voormalige industriegebied in ieder geval. Een zwerftocht door de markthal, in het café of op concerten: dit is het kloppend hart van Oslo’s culturele wereld.

Het moderne operagebouw is een waar herkenningspunt voor de stad en zelfs een bezoekje waard als je geen operaliefhebber bent. Het panoramaterras biedt aan alle zijden uitzicht over de bonte huisjes en het fjordenlandschap op de achtergrond. Wie zich interesseert voor de koninklijke familie, kan het paleis een bezoek brengen. Iedere dag vindt hier om 13:30 uur wisseling van de wacht plaats. En hier hebben we nog een algemene tip voor city-trips tijdens je rondreis door Scandinavië, maar ook voor andere reizen: neem deel aan een Free Walking Tour! In veel wereldsteden, zo ook in Oslo, worden op ‘fooi’ gebaseerde rondleidingen aangeboden. In Oslo doorkruis je de stad in zo’n 1,5 uur, waarbij je langs de belangrijkste bezienswaardigheden gaat en speciale tips krijgt. Vooral de korte anekdotes en achtergrondinformatie blijven je na deze rondleidingen nog lang bij. Echt een aanrader! Het beste eraan is dat iedereen betaalt wat hij het waard vindt.

 

Oslo, gebouw, mensen

Foto: VISITOSLO/Tord Baklund

Oslo, brug, fietsen, boom

Foto: VisitOSLO/Sabine Zoller


 

 

Göteborg  – de geheime hoofdstad van Zweden

Op de achtste dag gaan we de grens over naar Zweden. Göteborg is misschien klein, maar er zijn goede redenen om haar tot een van de meest geliefde steden van Europa te tellen en ze wordt door insiders wel als eigenlijke hoofdstad van Zweden bestempeld. Voordat je eropuit trekt voor sightseeing, moet je eens een diepe duik in het dagelijkse Zweedse leven nemen – en wel met een traditionele Fika, een kleine koffiepauze met gebak.

Vol frisse energie trek je door de gepleisterde straten van Haga, het oudste stadsdeel waar je vintage winkels, hoedenmakers en delicatessenzaken vindt. Daarna beklim je de hoge vesting Skansen Krona, wat een mooi uitzicht over het onderliggende Haga biedt. De vesting is onbeschadigd gebleven en diende later als gevangenis, hospitaal en uiteindelijk als militair museum.

Ook de grootste botanische tuin van Zweden bevindt zich in Göteberg. Wie met kinderen op reis is of wie zelf van achtbanen houdt, kan zijn hart ophalen bij een bezoek aan het pretpark Lisberg. De volgende ochtend staat de vismarkt in zijn imposante hal op het programma. Wie nog tijd over heeft, kan bij een uitstapje naar de omringende scheren nog eens de natuur bewonderen voordat de reis verder gaat naar Malmö, de laatste halte van onze rondreis door Scandinavië.

 

Goeteborg, uitzicht, water, huisjes, brug

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Goeteborg, keuken, kreeften, kokkin, lekker eten

Foto: Lars Ardarve/Göteborg & Co


 

Malmö – een stad vol contrasten op jouw rondreis door Scandinavië

Malmö is hip, Malmö is gezellig, modern en traditioneel. Oftewel: Malmö is een stad vol contrasten en dat maakt haar juist zo bezienswaardig. In de oude stadskern vind je mooie vakwerkhuizen, enkele meters verderop weer moderne bouwwerken zoals de Turning Torso. Het gebouw is met zijn 190 m het hoogste van Scandinavië en is in de zomer ook voor toeristen toegankelijk. In de op twee na grootste stad van Zweden, vlak bij de grens met Denemarken, nodigt de wijk bij de westelijke haven je uit om de architectuur te bewonderen. Naast moderne gebouwen zoals de Turning Torso zijn er kleine, kronkelige steegjes die voor contrast zorgen.

Het sympathieke van Malmö is haar milieubewuste instelling. Tegen het jaar 2020 wil Malmö CO2-neutraal zijn en haar energie uit vernieuwbare bronnen halen. Bovendien liggen er bijna 500 km aan fietspaden voor forensen, zodat zo’n 25% van het verkeer uit fietsers bestaat. Ook milieuvriendelijk zijn de vele skaters die er op pad zijn en in zich in het Stapelbäddsparkenvermaken. Het park is bekend bij skaters vanuit de hele wereld en je kunt je gemakkelijk urenlang amuseren door toe te kijken. Wil je aan het einde van je rondreis door Scandinavië gewoon wat ontspanning? Geniet dan op het stadsstrand en de zwemplekken van het nietsnutten met zicht op de Öresundbrug, een van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Onze rondreis door Scandinavië eindigt in Malmö. Hiervandaan kun je met de veerboot via Rostock, Travemünde of Denemarken terug naar huis, maar de volgende roadtrip staat alvast op de planning!

 

Malmo, bootje, natuur

Foto: Johan Willner/imagebank.sweden.se

Vuurtoren, water, blauw, Malmo

Foto: Kentaroo Tryman/Folio/imagebank.sweden.se


 

Wil je nu het liefst per direct vertrekken of je al reis plannen, maar heb je nog een goede kampeerwagen nodig? Hier kun je een eigen camper huren!

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.