Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!

# Reisroutes

Marokko, een land vol indrukwekkende cultuur, eindeloze stranden waar je heerlijk kunt surfen en hartelijke mensen die je welkom zullen heten. Geen wonder dat Marokko steeds populairder wordt als reisbestemming. Ook voor een campervakantie is dit het geval. Je kunt hier ook in de herfst- en wintermaanden nog van veel zon en warme temperaturen genieten. Een reis als deze vraagt toch wel om wat voorbereiding, ook omdat het land niet echt om de hoek ligt. Maar geen zorgen, daarom zijn wij er. We hebben een drieweekse rondreis Marokko met camper voor je samengesteld. Daarbij hebben we reistips, campings, reisweer, veerboot overvaarten en natuurlijk campers die je in Portugal of Spanje kunt huren voor je op een rijtje gezet. Zo kun je de reis naar Marokko toe drastisch verkorten en langer ontspannen. Klinkt goed toch?

Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!

Een camper huren voor jouw rondreis Marokko

 

Om de lange reis van Nederland naar de veerboot in Spanje of Portugal te besparen, kan je een camper huren in Faro (Portugal) of rond Cádiz (Spanje). Op paulcamper.nl vindt je onze verhuurders, die mooie campers in deze omgeving aanbieden. Zo kan je met het vliegtuig naar Faro, Sevilla of Málaga reizen en vanaf daar een camper meenemen.

 

Een camper in Faro huren

 

Een camper bij Cádiz huren

Reisweer voor jouw rondreis Marokko 

 

In zomer is het bijzonder heet en droog in Marokko, vandaar dat de herfst perfect is voor een rondreis. De temperaturen zijn dan aangenomen en je kan nog steeds van een heerlijke strandvakantie genieten. In Fés liggen de temperaturen in oktober en november overdag tussen de 19°C en 26°C en ‘s nachts is het tussen de 10°C en 19°C. Tot 7 uur zonuren per dag maken een rondreis Marokko in de herfst nog aangenamer.

Ook in Tanger liggen de temperaturen in oktober en november tussen de 19°C en 23°C overdag en ‘s nachts tussen 15°C en 18°C is het ook niet koud. Hetzelfde geldt voor Chefchaouen en Tétouan. Overdag klimt de temperatuur naar 23°C en ‘s nachts is het minimaal 13°C.

Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!

Reis met de veerpont naar Marokko

 

Als je voor een rondreis Marokko kiest kom je er niet omheen om met de veerpont over te steken. Maar lang duurt de tocht niet, aangezien Marokko maar 13,5 kilometer van Spanje ligt. Bij onze heenreis neem je de veerboot van Tarifa naar Tanger. Met een grote camper, bijvoorbeeld van 6,3 meter lang en 2,7 meter hoog en twee personen betaal je 158€ per persoon voor de oversteek. Deze duurt één uur.

Op de terugweg gaat de veerboot van Tétouan naar Ceuta en van de autonome Spaanse stad ga je langs de andere kant terug naar Algeciras. Je bent ongeveer 1,5 uur onderweg en betaalt €83 per persoon. Bij Direct Ferries vind je een goed overzicht van alle aanbieders.

Jouw rondreis Marokko start – van Faro naar Tarifa

 

🚌 Reistijd: 4 uur en 10 minuten, 401 kilometer

🗓 Verblijfsduur: 2 nachten

In Portugal aangekomen pak je jouw camper en rij je gelijk naar Tarifa. Als je in de regio rond Cádiz een camper huurt, verkort je je reistijd met 121 kilometer (1 uur en 20 minuten). Tarifa zelf is een goed startpunt, hier vindt je één van de langste en mooiste stranden van Andalusië, dat zich helemaal van Spanje tot Portugal uitstrekt. Turkooisblauw water en zacht zand tussen de tenen is een heerlijk begin van iedere vakantie.

Maar naast tijd doorbrengen aan het strand is er nog veel meer te beleven. Van november tot mei is het hier kitesurf seizoen. Op plekken als bijvoorbeeld ‘El Balneario’ zijn veel kitesurfscholen te vinden, die ook voor beginners toegankelijk zijn. Ook kun je bijna dagelijks dolfijnen en walvissen spotten in de ‘windhoofstad’ van Europa.

 

Verdere reistips voor Tarifa

 

Naast de historische oude stad met zijn mooie, kronkelende straatjes waar talloze cafés en restaurants te vinden zijn, is een bezoek aan de middeleeuwse stadspoort Puerta de Jerez uit de 13e eeuw, ook de moeite waard. Bijzonder indrukwekkend is ook Castillo de Guzmán el Bueno. Een fort uit 960, dat voor bezoekers geopend is. Wil je de natuur opzoeken? In het 19.000 ha grote natuurpark Parque Natural de Estrecho kan je prachtige trekvogels aanschouwen die hier komen overwinteren.

Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Camping in Tarifa

 

💰Prijs per nacht: op aanvraag

Camping Torre de la Peña ligt maar 5 minuten rijden van het centrum van Tarifa en is het hele jaar open. Jouw standplaats is direct aan het strand gelegen en in het hoogseizoen is stroomaansluiting mogelijk. Als je geen zin meer hebt in de zee, kun je lekker het zwembad in en ‘s avonds kun je eten in een restaurant aan het strand.

Van Tarifa naar Tanger in Marokko

 

🚌 Reistijd: 1 uur en 30 minuten, 39 kilometer

🗓 Verblijfsduur: 3 nachten

Vanaf Tarifa neem je de veerpont naar Marokko, waar de eerste stop Tanger is. Hier kun je voor het eerst echte Marokkaanse flair in een typische medina beleven. De kleurrijke straten zijn versierd met mozaïek en vangen je blik. De medina in Tanger is begrensd door drie wijken: Petit Socco, Grand Socco en Kasbah. De Grans Socco is een groot plein en dient als het hart van de stad. Hier zijn veel kleine cafés met een terrasje, waar je heerlijk mensen kunt kijken.

Een bezoek aan de wijk Kasbah is eveneens aan te raden, omdat dit het hoogste punt van Tanger is. Ook is dit de oudste wijk van deze stad, omgeven door grote vestingmuren. Ook vind je hier het Kasbah-Museum in het oude paleis van de sultan, met indrukwekkende archeologische vondsten.

 

Strand, eten en meer in Tanger

 

Wanneer je over de 6 kilometer lange promenade struint, loop je langs duizenden palmbomen aan de Middellandse zee voorbij. Heb je zin in verse vis? Ga naar restaurant Le Saveur du Poisson. Hier serveren ze de dagvangst, gegrilde vis en vissoep in een aarden pot. Het rooftop café Le Salon Bleu biedt een prachtig uitzicht over de hele wijk Kasbah en iedere zondag en donderdag vindt de Rif-Markt plaats. Langs de muren van de St. Andrew kerk verkopen boerinnen uit het rifgebergte bio-groente, fruit, munt en zelfgemaakte kaas.

Als laatste kun je een bezoek aan de Marché Central niet missen. Deze bevindt zich aan de westelijke rand van Grand Socco. In de overdekte markthal zijn allerlei groenten, fruit, brood, vis, vlees en specerijen te vinden.

Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Camping in Tanger

 

💰Prijs per nacht: ca. €18

De camping Miramonte Resort is het hele jaar open en beschikt over 20 standplaatsen. De camping beschikt over stroomaansluiting voor je camper en een supermarkt en restaurants zijn in de nabije omgeving te vinden. Let op: de weg naar deze camping is erg steil.

Geen rondreis Marokko zonder een bezoek aan de Chefchaouen

 

🚌 Reistijd: 2 uur en 15 minuten, 112 kilometer

🗓 Verblijfsduur: 2 nachten

Wie kent de blauwe stad Chefchaouen niet? Iedere hoek van deze medina is met deze diepblauwe kleur versierd. Volgens de lokale bevolking beschermt dit tegen onheil en het boze oog. Wij zouden Chefchaouen het best beschrijven als uniek en prachtig mooi. Overdag zijn er vele handelaren, winkeliers en natuurlijk souvenirwinkeltjes te vinden in de kronkelende straten, en kun je bijvoorbeeld heerlijke kruiden inslaan. 

Een echt instituut is Café Clock. Één keer per week kun je hier luisteren naar verhalenvertellers en muzikanten. Wanneer je op zoek bent naar een goed uitzicht over de stad, kun je de Kasbah bezoeken. Dit is een verstrekkend kasteelcomplex gelegen aan het centrale plein, Place Uta al Hammam. Het beschikt over een prachtige binnentuin en een museum.

 

Uitstapjes rondom Chefchaouen

 

Je kunt een wandeling langs de rivier naar de Ras El Maa waterval niet missen. De stad is hier gebouwd vanwege deze waterbron. Later werd de bron ook gebruikt om elektriciteit op te wekken. Je kunt heerlijk mensen kijken en ontspannen genieten van een kopje thee aan het water.Een wandeling naar de Akchour watervallen is ook aan te raden. De route start op de plaatselijke parkeerplaats die door vele restaurants omgeven is. Langs het eerste deel van de route staan vele kraampjes die sapjes en snacks verkopen.

Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Camping in Chefchaouen

 

💰Prijs per nacht: €0,87

Camping Azilan is een relatief simpele camping maar de prijs is onverslaanbaar. Hier komt naar voren hoe goedkoop je in Marokko kunt reizen. Er zijn 50 standplaatsen op de camping, die het hele jaar open is. Ook is er stroom- en wateraansluiting en wifi.

Fés – de oudste koningsstad van het land

 

🚌 Reistijd: 3 uur en 30 minuten, 197 kilometer

🗓 Verblijfsduur: 3 nachten

Fés is één van de vier koningssteden van Marokko en veel minder druk dan bijvoorbeeld Marrakesch. De medina van de stad staat vol met traditionele marokkaanse huizen zoals Riads en Kasbahs en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De souks, die je hier in de medina zult vinden, zijn perfect om souvenirs te kopen zoals een oosterse lamp, of om verse groenten en fruit in te slaan.

Tot de hoogtepunten behoort natuurlijk de Bab Bou Jeloud, de welbekende stadspoort van Fés. Achter deze poort ligt ook het oudste gedeelte van de stad: Fés el Bali. Een andere fotogenieke stadspoort is Bab Rcif. Hier, aan de oostelijke ingang tot de medina, komt de lokale bevolking samen en kun je het reilen en zeilen van deze medina weer aanschouwen.

 

Meer hoogtepunten van Fés

 

Als je toch in Fés bent, hoort een bezoek aan de leerlooierij Chouara Tanneries er natuurlijk ook bij. Hier wordt leer met de hand bewerkt volgens de traditioneel ambachtelijke methode. Wees gewaarschuwd, de geur is, laten we zeggen, uniek. Je kunt het schouwspel het beste bekijken vanaf één van de terrassen rond de looierij. Een beetje munt helpt om de geur te verdragen.

De beste foto’s kun je schieten in de voormalige koranschool Al Attarine Madrasa. Dit gebouw stamt uit de 14de eeuw en is versierd met prachtig kleurrijke tegels, alle soorten mozaïek en ingewikkeld houtsnijwerk. Één van de mooiste pleinen in de medina is de Nejjarine. In het midden staat een fontein en de muren zijn ook hier versierd met mozaïek en cederhout. Je vindt hier overigens ook een museum, dat je inzicht geeft in het voormalig waren- en handelshuis.

Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Camping in Fés

 

💰Prijs per nacht: €11

Camping Le Diament Vert is geen superluxe camping, maar de enige in de stad op een goede locatie. Er is stroom en water bij de prijs inbegrepen. De camping heeft 200 standplaatsen en is beveiligd.

Strandvakantie tijdens jouw rondreis Marokko in Torres-de-Alcala 

 

🚌 Reistijd: 4 uur en 20 minuten, 219 kilometer

🗓 Verblijfsduur: 5 nachten

Na zoveel indrukken is het ook fijn om lekker te kunnen ontspannen aan het strand. Ook dat staat gelukkig op de planning van jouw rondreis Marokko. Het Torres-de-Alcala strand ligt aan de rand van het Al Hoceima National Park. Hier breng je 5 nachten door in het vissersdorp Cala Iris. In de nabije omgeving heb je meerdere mooie stranden, maar Torres-de-Alcala is uniek. Het strand is ongeveer 1 kilometer lang en er staan vier verwoeste torens met dezelfde naam uit de Portugese tijd verspreid over het strand. Geniet van de golven, de rust en vooral veel zon.

Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Camping in Cala Iris

 

💰Prijs per nacht: €1,10

Camping Amis de Cala Iris overtuigt wederom met de unieke lage prijs. Er zijn 20 standplaatsen en de camping is het hele jaar open. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de zee. Stroom- en wateraansluiting is bij de prijs inbegrepen. Ook is er een vuilwater stortplaats aanwezig.

Laatste stop van jouw rondreis Marokko – Tétouan

 

🚌 Reistijd: 3 uur en 20 minuten, 187 kilometer

🗓 Verblijfsduur: 2 nachten

De laatste stop in Marokko brengt je naar de witte stad Tétouan, aan de rand van het rifgebergte. De naam zegt het al, alle huizen zijn hier wit gestuukt en vormen een groot contrast met de omliggende bergen. De stad is nog relatief onbekend bij toeristen, ook al staat het op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

In de medina vind je de traditionele, lokale handwerkkunst en Tétouan zelf is omgeving door stranden aan de Middellandse zee. Tot de hoogtepunten behoort onder andere een bezoek aan de voormalige casino’s in de kerk Notre Dame de la Victoire en een bezoek aan het archeologisch museum. Hier kun je een indrukwekkende collectie Romeinse mozaïeken, munten en keramiek bewonderen.

Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Camping in Tétouan

 

💰 Prijs per nacht: €2,75

In Tétouan parkeer je de camping op de privécamping van Ahmed, die het hele jaar open is. Er zijn maar 4 standplaatsen maar je krijgt een mooi inkijkje in het leven van de lokale bevolking en Ahmed laat je genieten van zijn kookkunsten. Sanitaire voorzieningen zijn er niet, maar de ervaring is uniek.

Terug naar Spanje, de laatste stop van jouw rondreis Marokko: Cádiz

 

🚌 Reistijd: 4 uur en 15 minuten, 206 kilometer

🗓 Verblijfsduur: 3 nachten

Nadat je met de veerboot vanaf Ceuta terug op het vasteland van Spanje bent aangekomen, maak je een laatste ontspannende stop in Cádiz. Dit is één van de oudste steden van Europa en er valt hier veel te ontdekken. Playa de la Victoria is één van de beste stranden, een drie kilometer lang strand met leuke bars en restaurants. Playa Santa Maria of Playa de la Caleta zijn iets rustigere stranden. De oude stad met een doolhof aan straatjes is prachtig. In Calle Virgen de la Palma maak je de mooiste foto’s tussen de witte en gele huisjes en palmbomen.

 

Een reis door de tijd in Cádiz

 

Als je wat meer cultuur wilt, breng dan een bezoek aan Catedral de Cádiz. Deze kathedraal is van zandsteen, jaspis en marmer en als je de klokkentoren Torre del Reloj beklimt, heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. Wil je nog meer panoramische uitzichten? Bezoek dan Rotte Tavira. Dit is met 45 meter het hoogste gebouw van de stad. Wist je dat je in Cadiz ook één van de grootste Romeinse theaters van Europa kunt vinden? Het theater heeft ongeveer 20.000 zitplaatsen en wordt nog steeds verder opgegraven. Op een klein eiland dat via de smalle promenade met het vasteland is verbonden ligt Castillo de San Sebastián.

Het hart van de stad is de Plaza de San Juan de Dios. Je kunt hier heerlijk ontspannen in één van de tientallen cafés en restaurants tussen de vele palmbomen. Als je op zoek bent naar authentiek eten, is Freiduria Marisquería Las Flores aan te raden. Hier kun je genieten van verse vis, veel zeevruchten en tapas zoals Papas Bravas.

Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Camping in Cádiz

 

💰Prijs per nacht: €27,50 voor twee personen, camper en elektriciteit

Camping Playa Aguadulce is het hele jaar geopend en hier sta je direct aan het strand met de camper. Je hebt elektriciteit op de standplaats en er is voldoende schaduw zodat je camper niet in de brandende zon staat. Ook is er een restaurant op het campingterrein.

🚌 Na de laatste drie ontspannende nachten in Cádiz, is het tijd om terug naar Faro te rijden. Dit duurt ongeveer 3 uur en 15 minuten, 314 kilometer. We raden aan om één nacht in Faro te overnachten voordat je terugvliegt naar Nederland.

Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!
Rondreis Marokko – 3 weken de herfstzon achterna met de camper!

En zo zijn we aan het einde gekomen van drie prachtige weken rondreis Marokko met de camper. Volgepakt met herinneringen onderweg naar huis. Met een zongebruinde huid en vol vitamine D zijn we klaar voor de Nederlandse winter. We weten zeker dat deze rondreis Marokko een avontuur is dat je nooit zal vergeten. De cultuur, de lokale bevolking, de natuur, de zee, wat wil je nog meer?

Deel deze post
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.