10 beste kerstmarkten in Nederland 2023

# Reisroutes

De dagen worden korter en de temperaturen lager … dat kan maar één ding betekenen: kerst is in aantocht! Kersttijd is de beste tijd om gezellig met familie of vrienden door te brengen. En waar kan dat beter dan op een kerstmarkt? Glühwein of warme chocolademelk in de hand, kerstliedjes op de achtergrond en sfeerverlichting die de omgeving prachtig versierd: het plaatje is helemaal af. Kerstmarkten in Nederland worden steeds groter, gezelliger en beter.

Tegelijkertijd betekenen kortere dagen en lagere temperaturen voor veel mensen dat ze de camper in de winterstalling zetten. Maar wat kan er gezelliger zijn dan kamperen en kerst combineren? We hebben de campers die geschikt zijn om in de winter mee op weg te gaan voor je geselecteerd. In dit artikel vind je de beste kerstmarkten van Nederland, samengevoegd in een ‘camper kerstmarkt tour’. Bijkomend voordeel is dat Nederland maar een klein land is dus alles is makkelijk aan te rijden. Maak je klaar voor een onvergetelijke December!

10 beste kerstmarkten in Nederland 2023
10 beste kerstmarkten in Nederland 2023

Camper kerstmarkt tour

 

We hebben dus de gezelligste kerstmarkten in Nederland voor je op een rij gezet. Daarbij hebben we een route gemaakt, die je op de juiste data op de juiste markten brengt. Het staat je natuurlijk vrij om hiervan af te wijken en je eigen route te bepalen. Dat is immers het mooie aan kamperen: kunnen gaan en staan waar je wilt. Geniet van het ‘s winters erop uit gaan met je camper en van de magie van kerst!

Kerstmarkten in Nederland – Onze route

 

Deze kerst camperroute hebben we speciaal voor jou samengesteld zodat je de 10 beste kerstmarkten in Nederland kan bezoeken in één maand (van 20 november tot 19 december). Op deze manier mis je niets, en sta je nooit voor een dichte markt!

 • 19 November: Castle Christmas Fair te Velsen
  • Reistijd: 56 minuten
 • 21 November: Country & Christmas Fair te Heemskerk
  • Reistijd: 2 uur en 7 minuten
 • 25 & 26 November: Kerststad Valkenburg te Valkenburg
  • Reistijd: 16 minuten
 • 1 & 2 December: Kerstmarkt te Maastricht
  • Korte onderbreking om Sinterklaas te vieren
 • 10 December: Kerstmarkt te Haarlem
 • 13 December: Royal Christmas Fair te Den Haag
  • Reistijd: 1 uur
 • 14 December: Winter Fair Ahoy te Rotterdam
  • Reistijd: 34 minuten
 • 15 December: Winter Fair te Gouda
  • Reistijd: 39 minuten
 • 16 December: Dickens Festijn te Deventer
  • Reistijd: 1 uur en 37 minuten
 • 19 December: Het Amsterdamse Winterparadijs te Amsterdam
  • Reistijd: 1 uur en 20 minuten

Velsen – Castle Christmas Fair

 

De Castle Christmas Fair in Velsen wordt dé kerst- & lifestyle beurs van Noord-Holland genoemd. Je kunt meer dan 130 stands verwachten die allerlei producten aanbieden. Van lokale bedrijven en ambachten tot internationale merken, van antieke kerstversiering tot de meest trendy lifestyle producten: er is voor iedereen wat te vinden. Verder zijn er foodtrucks met een grote variëteit aan eten en vele live optredens van (big)bands en lokale artiesten.

Deze kerstmarkt vindt plaats op een historische locatie, wat bijdraagt aan de sfeer. Buitenplaats Beeckestijn te Velsen-Zuid is het decor voor deze gezellige markt.

 • Voor deze beurs moet je een kaartje kopen. Voor volwassenen is dat €12,75 online en €15,75 aan de kassa.
 • De openingstijden zijn ruim: van donderdag 16 t/m zaterdag 18 november van 11:00 tot 22:00 uur, en op zondag 19 november van 11:00 tot 18:00 uur.

Camping tip: natuurkampeerterrein Schoonenberg ligt op 1.2 km loopafstand van Buitenplaats Beeckestijn. Dat is een wandeling van een kwartiertje, dwars door het bos. Neem dus een zaklantaarn mee voor als je na het donker terugloopt.

10 beste kerstmarkten in Nederland 2023
10 beste kerstmarkten in Nederland 2023

Kerstmarkten in Nederland – Heemskerk, Country & Christmas Fair 

 

Dit jaar is alweer de 23ste editie van de Country & Christmas Fair. Deze is inmiddels uitgegroeid tot de grootse en meest gevarieerde kerstmarkt van de Benelux! De locatie doet veel. Zodra je de entree poorten van Kasteel De Haar doorloopt voelt het alsof je in een sprookje bent beland.

Door de grote variëteit die geboden wordt in meer dan 220 stands, zal iedereen hier slagen voor de kerstinkopen. De honderd duizenden lichtjes die na zonsondergang het kasteel en de tuinen verlichten, de vuurkorven met zangkoren eromheen en het heerlijke eten uit één van de tientallen etenstentjes zullen je meteen een heerlijk kerstgevoel bezorgen.

 • Voor deze beurs moet je een kaartje kopen. Voor volwassenen is dat €17,50 online.
 • De openingstijden zijn ruim: van dinsdag 21 t/m zaterdag 25 november van 10:00 tot 22:00 uur, en op zondag 26 november van 10:00 tot 18:00 uur.

Camping tip: Parking H2O is een camperplaats op 12 minuten rijden van Kasteel De Haar. Er zijn verder geen voorzieningen, maar het is gratis en het gehele jaar toegankelijk.

10 beste kerstmarkten in Nederland 2023
10 beste kerstmarkten in Nederland 2023

Valkenburg – Kerststad

 

In Valkenburg ga je niet naar een kerstmarkt. Je gaat naar een kerststad! 51 dagen lang is heel Valkenburg omgetoverd tot kerstparadijs. Er is ontzettend veel te doen en te beleven voor jong en oud.

De Gemeentegrot en de Fluweelengrot zijn het decor van twee prachtige ondergrondse kerstmarkten. In de Wilhelminagrot kun je de mooiste kerststal van Europa bewonderen. Vergeet ook niet De Kerstgrot te bezoeken. Daar vind je een indrukwekkend 30 meter lang diorama van miniaturen die het Bijbelse kerstverhaal uitbeelden.

Bovengronds is ook genoeg te beleven. Op woensdag en zaterdag om 19:30 uur trekt de Landal Christmas Parade door de historische binnenstad. Prachtig versierde praalwagens en dansers in indrukwekkende kostuums maken dit één van de grootste publiektrekkers van Kerststad Valkenburg.

 • Voor de verschillende attracties kun je losse kaartjes kopen. De openingstijden verschillen ook per kerstmarkt en activiteit. Er wordt gevraagd voorafgaand aan je bezoek tickets te bestellen.

Camping tip: camping De Linde gaat speciaal open tijdens Kerststad Valkenburg. 8 minuten rijden van het stadscentrum. Als je naar deze camping gaat, zul je veel mensen tegenkomen die ook in de kerstsfeer aan het kamperen zijn!

Kerstmarkten in Nederland – Kerstmarkt Maastricht

 

Magisch Maastricht is het thema van deze kerstmarkt op het Vrijthof. Een maand lang kun je genieten van de gezelligheid van lichtjes, glühwein, kerststallen en optredens. De markt heeft een prachtige traditionele uitstraling waar veel aandacht aan detail gegeven wordt. Ook is er een 45 meter hoog reuzenrad en een grote overdekte schaatsbaan. 

 • Voor deze kerstmarkt hoef je geen kaartjes te kopen.
 • De openingstijden zijn dagelijks van 10:00 tot 17:00.

Camping tip: We raden aan op camping De Linde te blijven staan, want Maastricht is maar 22 minuten rijden. Wil je toch iets dichterbij? Misschien kun je het net over de grens met België proberen!

 

Maastrich Kerstmarkten in Nederland

Kerstmarkten in Nederland – kerstmarkt Haarlem

 

De kerstmarkt van Haarlem is één van de grootste van Nederland. Er zijn 300 stallen en er hangt een ontzettend gezellige, nostalgische sfeer. Er is door de gehele binnenstad van alles te zien en beleven. Je kunt er heerlijk eten en drinken, verschillende kerstkoren zorgen voor muziek; het is écht Kerstmis in Haarlem.

 • Voor deze kerstmarkt hoef je geen kaartjes te kopen.
 • De openingstijden zijn vrijdag 8 en zaterdag 9 december van 10:30 tot 20:00 en zondag 10 december van 10:30 tot 19:00.

Camping tip: op Urban camperspot Haarlem sta je het dichtste bij. Wil je iets meer luxe, kijk dan eens naar camping De Liede.

10 beste kerstmarkten in Nederland 2023
10 beste kerstmarkten in Nederland 2023

Den Haag – Royal Christmas Fair The Hague

 

Het Lange Voorhout in de binnenstad van Den Haag worden omgetoverd met Kerstmis. Verschillende vuren, talloze kersthuisjes waar je de mooiste kerstartikelen kunt kopen en de verschillende (kinder)koren zetten de toon voor een heerlijk kerstgevoel.

De kerstacteurs zorgen voor gezelligheid en vermaak en het gevarieerde programma biedt voor ieder wat wils. Een feestelijke en heel sfeervolle kerstmarkt in de buitenlucht. Zoals ze bedoelt zijn.

 • Voor deze kerstmarkt hoef je geen kaartjes te kopen.
 • De openingstijden zijn dagelijks van 12:00 tot 21:00 uur.

Camping tip: Roompot vakantiepark Kijkduin voorziet je van alle gemakken.

Rotterdam – Winter-Fair Ahoy

 

De winter fair is ook een kerst- en lifestyle beurs, deze in Zuid-Holland. Je vind er natuurlijke vele stands met alles op het gebied van wonen, gezondheid, ontspanning, sieraden en styling. Maar je kunt ook deelnemen aan één van de vele workshops, terwijl de kinderen deelnemen aan verschillende activiteiten die er speciaal voor hen zijn. Je kunt hier heerlijk eten, er zijn live optredens en de kerstman is regelmatig op bezoek.

Ahoy Rotterdam is een enorme evenementenlocatie en de Winter-Fair vind plaats in drie hallen. Toch krijgt de organisatie het ieder jaar weer voor elkaar een knusse, echte kerstsfeer te creëren.

 • Voor deze beurs moet je een kaartje kopen. Voor volwassenen is dat €9,- online en €10 aan de kassa.
 • De openingstijden zijn dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur.

Camping tip: Stadscamping Rotterdam ligt midden in de stad. Vanaf hier kun je met openbaar vervoer naar Ahoy. Recreatiepark De Oude Maas ligt ten zuiden van Rotterdam, maar op nog geen 20 minuten rijden van Ahoy. Dus wil je liever natuur om je heen, dan kun je hier voor kiezen.

10 beste kerstmarkten in Nederland 2023
10 beste kerstmarkten in Nederland 2023

Kerstmarkten in Nederland – Winterfair Gouda

 

Deze gezellige winterfair vind plaats in de prachtige Goudse Sint-Jan kerk. In een heerlijke kerstsfeer kun je de vele stands afstruinen waar allerlei bijzondere producten te koop zijn. Met je aankopen steun je verschillende goede doelen die in binnen- en buitenland actief zijn.

Een deel van de kerk wordt omgebouwd tot foodplein, hier kun je allerlei lekkernijen verkrijgen. Ook zijn er diverse optredens en concerten. Tevens is er ruimte voor bezinning en stilte. Het bijbels kerstverhaal wordt uitgebeeld in de glas-in-lood ramen door middel van speciale licht- en geluidseffecten.

 • Voor deze winterfair hoef je geen kaartje te kopen.
 • De openingstijden zijn vrijdag 15 december van 11:00 tot 22:00 uur en zaterdag 16 december van 10:00 tot 17:00 uur.

Camping tip: Wil je echt ín het centrum van Gouda overnachten, kijk dan eens naar Parking Klein Amerika. Je moet wel geluk hebben want zeker tijdens de kerstmarkt kan het hier erg druk zijn.

Deventer – Dickens Festijn

 

Dit jaar vind de 30ste editie van het Dickens Festijn plaats. Meer dan 950 personages uit de beroemde boeken van Charles Dickens komen hier tot leven. Van Oliver Twist tot Scrooge en de Christmas Carol Singers en van weeskinderen tot deftig volk, je komt alle lagen van de 19e-eeuwse bevolking tegen.

Dit jaar kun je een speciaal ontwikkelde audio tour volgen, waarin je wordt meegenomen in de verhalen van Dickens. De hele binnenstad van Deventer is versierd, er zijn allerlei lekkernijen en natuurlijk zijn er veel kerststands om in stijl je kerstinkopen te doen.

Er komen jaarlijks meer dan 125.000 bezoekers op het Dickens Festijn, dus hou rekening met rijen voor de ingang.

 • Voor dit festijn hoef je geen kaartje te kopen. 
 • De openingstijden zijn dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur.

Camping tip: Stadscamping Deventer is echt een aanrader. Het gehele jaar geopend en gelegen aan het water. Met het pondje kun je De Ijssel over, en voor je het weet sta je midden in het stadscentrum van Deventer.

10 beste kerstmarkten in Nederland 2023
10 beste kerstmarkten in Nederland 2023

Amsterdam – Het Amsterdamse Winterparadijs

 

We eindigen deze kerstmarkten tour in onze hoofdstad. In de RAI vind je het Amsterdamse Winterparadijs. Er is hier ontzettend veel te doen, écht voor iedereen. Hier kun je samen genieten van de ultieme winterbeleving.

Van poppenkast tot een skihut, van een magisch theater tot optredens van bekende Nederlanders en van een doolhof tot een winterbioscoop. Een binnen- en buiten schaatsbaan, een curlingbaan, een ijsracebaan, een langlaufbaan en verschillende slides met écht sneeuw … Amsterdam heeft het allemaal.

Bekende restaurants openen hier hun speciale kerst pop-up en er is een kerstmarkt waar je ontzettend veel heerlijke kersthebbedingen kunt kopen. ‘s Avonds is het hier écht groot feest.

 • Voor het Amsterdamse Winterparadijs moet je kaartjes kopen. Een dagticket voor volwassenen is €23,50. Je kunt ook ochtend- of avondtickets kopen.
 • De openingstijden zijn ruim. Door de weeks van 09:00 tot 01:00 uur, in het weekend gaat het om 02:00 uur dicht. Zaterdag 31 december zelfs om 03:00 uur.

Camping tip: Gaasper Camping Amsterdam is één van de betere opties hier. Alle voorzieningen zijn aanwezig, het is niet duur en het metrostation is erg dicht bij.

10 beste kerstmarkten in Nederland 2023
10 beste kerstmarkten in Nederland 2023

De kerstmis campertour ten einde

 

En daarmee is onze tour langs- en onze lijst van de beste kerstmarkten van Nederland alweer ten einde. Één ding is zeker: je hoeft niet naar het buitenland voor de ultieme kerstervaring. Beleef de magie van kerst dit jaar met deze campertour langs de gezelligste kerstmarkten van ons land. Je hoeft alleen nog maar een camper te vinden die geschikt is voor de winter en te leren hoe je glühwein maakt 😊.

Deel deze post
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.