Kampeerservies vergeleken – plastic vs. porselein en glas

# Camping

Kampeerservies vergelijken: plastic, porselein, glas of juist iets anders? De keuze voor het juiste kampeerservies is niet zo eenvoudig. We hebben de meest gangbare materialen op een rijtje gezet met daarbij wat milieubewuste alternatieven.

Wie met de camper wil reizen, ontkomt dit thema niet. Zeker wanneer je je camper een lenteschoonmaakbeurt geeft, zal er het een en ander worden verwisseld of nieuw worden gekocht. Mueslibakken, koffiebekers, wijnglazen of borden – in de camperbasisuitrusting voor beginners is het aan jou om te beslissen of je voor plastic, porselein of glas gaat. Misschien zijn er ook nog betere alternatieven? We hebben de meest gangbare varianten van servies voor onderweg wat beter bekeken en vergeleken het uiterlijk, hoe het aanvoelt en het in gebruik nemen ervan. Een ding kunnen we van te voren verraden: een eenduidig antwoord welk servies het beste is, hebben we niet.

plastic bestek

Plastic – onverwoestbaar kampeerservies

Licht, goedkoop en onverwoestbaar – de voordelen van plastic kampeerservies liggen erg voor de hand en zijn erg overtuigend. Wie de hobbelige weggetjes graag afrijdt, weet dat onbreekbaar servies een must is! Heb je plastic servies op je planken hebt staan, dan hoef je je geen zorgen te maken. Het maakt niet uit wat er door elkaar geschud wordt, wat uit de kastjes valt of wat met geweld tegen elkaar aan gesmeten word: het plastic servies gaat niet stuk. Een ander voordeel is dat plastic heel goedkoop is. Nadat je misschien een tweedehands camper hebt gekocht of je hebt net je camper gerenoveerd is het vanwege de financiële redenen verstandig om hier voor te kiezen. Als je low-budget kampeerservies zoekt, ontkom je niet aan plastic servies. Als we naar het uiterlijk kijken, kan je stellen dat plastic misschien niet het meest oogstrelende servies is dat je kan vinden (ook al is het in alle kleuren van de regenboog te vinden). Servies dat gemaakt is uit polypropeen heeft een relatief ruw oppervlak, waar snel krassen en beschadigingen in te zien zijn. Je krijgt, wat je ziet: een goedkope en praktische versie van kampeerservies. We kennen het uit de kampeerwinkel, van de kampeervakantie met je ouders of van een festival en erkennen alle voordelen. Maar misschien kiezen we voor onze eigen kampeeruitrusting een versie die wat mooier is.

Plastic servies: milieuaspecten en gifstoffen

Het milieuaspect is natuurlijk niet te vergeten als we het over plastic hebben. Plastic is met zijn gifstoffen en inzake recycling behoorlijk problematisch. Een alternatief is het BPA-vrij plastic, dat uit weekmaker gemaakt is: een stof waardoor materiaal buigzamer is. BPA-vrij plastic lijkt iets meer op porselein, is glad en glanzend en vrijwel net zo onverwoestbaar als gewoon plastic. Het is wat duurder, maar gaat wel langer mee betreft krassen en beschadigingen. Een probleem is alleen wel dat het bij temperaturen boven de 70 graden de stoffen melanine en formaldehyde vrijkomen, die als kankerverwekkend bekend staan en die je dus via het eten binnen kan krijgen. Het is daarom zeer af te raden dit servies in de magnetron te doen. Ook met kookgerei moet je oppassen: spatels en opscheplepels mogen niet te lang heet blijven en moeten snel weer onder de 70 graden afgekoeld worden.

Conclusie: plastic servies is prima voor mensen met een klein budget of mensen die graag onbreekbaar servies gebruiken en zaken als milieu en het uiterlijk op de koop toe nemen. Melanineservies is kwalitatief wat beter, maar qua milieu en gezondheid net zo problematisch.

porseleinen kopje

Porselein – voor liefhebbers van fraai servies

Porselein is zwaar en voelt fijn aan, vandaar dat we waarschijnlijk bijna allemaal thuis van porseleinen borden eten. Een hete kop thee in een keramieken kopje voelt toch anders aan dan in een metalen kopje of een plastic beker. Kampeerservies uit porselein is wat uiterlijk betreft wel de beste keuze. Tijdloos, prachtig porseleinen servies geeft vrijwel altijd een prettig gevoel, dat we ook wel als “Hygge” kennen. Maar hoe thuis we ons ook voelen, we zijn toch mobiel met onze camper en dat geeft snel problemen. Wanneer je een steile helling af- of oprijdt schuift het binnen in de kastjes snel van de ene naar de andere kant. Als het er dan ook nog uitvalt, is het vrijwel altijd kapot. Het is relatief gezien ook nog eens behoorlijk zwaar, wat je met een complete servies-set in de hangkastjes vrij snel merkt. Je merkt het al: porselein is niet het meest geschikte servies voor onderweg. Toch, wie zijn keuken thuis aan het uitmesten is, kan best zijn oude porselein in de camper stallen. Goedkoper gaat het eenmaal niet en als je in de loop der tijd het ene bordje of kopje na het andere verliest, kan je in alle rust de vraag: kampeerservies van plastic, porselein of glas? nog eens in alle rust bekijken.

Conclusie: Porselein is de juiste keus voor mensen die met een zucht terugdenken aan de kampeerweekendjes met de familie, waar elke ochtend het ontbijt van de plastic bordjes of kommetjes werd gegeten. Je kan je kastjes vullen met het mooie porselein, maar wees gewaarschuwd. Het is echter wel een hele goede mogelijkheid om je servies een tweede leven te geven!

glazen servies

Glas – breekbaar maar erg fijn

Glas in je camper? Dan vraag je om scherven. Er zijn natuurlijk veel redenen om glazen materialen mee te nemen in je kampeerservies. Misschien is het de glazen drinkfles of de set wijnglazen die je graag op reis meeneemt.  Bij het drinken gebruiken de meeste natuurlijk glas, omdat al het andere materiaal niet zo prettig aanvoelt. Vooral bij een glas wijn in de avond, grijpen de meeste naar glas. Bij borden en kommetjes zijn andere materialen meestal beter. Voor het bewaren van eten of andere dingen is glas net zo min geschikt. Metalen kistjes zijn een beter alternatief voor de “weck-potjes”. Wie glas meeneemt in zijn of haar camper moet wel op de veiligheid letten en het glaswerk tijdens het rijden goed inpakt.

Conclusie: Glas is gezien milieuredenen een supergoede keuze, maar het gaat erg gemakkelijk kapot als je het op vakantie meeneemt. Wijnliefhebbers of mensen die witbier liever uit een glas drinken dan uit een plastic beker kunnen gerust hun glazen inpakken. Neem voor de zekerheid dan ook nog een reserve mee!

Kinderservies – voor iedereen veilig!

Bij kinderservies gaat het vooral om veiligheid. Glas en porselein zijn vanwege de breekbaarheid niet echt geschikt als eerste keus. Kinderen zijn natuurlijk vaak actief en speels, waardoor plastic servies een betere optie is. Voor veel ouders zijn de stoffen in plastic echter nog een hekel puntje. Ook als er wordt gekeken naar de milieuvriendelijkheid en duurzaamheid, is plastic niet ideaal. Een alternatief is servies dat uit BPA-vrij materiaal is gemaakt, maar bedenk dat het wel wat duurder is.

Bio-alternatieven voor plastic – niet alleen voor het kinderservies

Welke alternatieven zijn er die breekbestendig zijn, maar niet vol zitten met gifstoffen? Een alternatief voor het al eerder genoemde plastic en melanine is bio plastic-servies, dat uit gerecycled materiaal is gemaakt. Materialen als bamboe, mais of suikerriet worden hiervoor gebruikt. Helaas is het alleen niet zo milieuvriendelijk als je zou denken: De planten worden meestal op plekken verbouwd, waar regenwoud voor is gekapt. Het is wel materiaal zonder weekmakers en zijn eenvoudig te recyclen.

houten bestek kampeerservies

RVS en hout: de allrounders

Veel ouders en outdoor fans grijpen voor broodkisten, bestek en drinkflesjes snel naar RVS. De houdbaarheid ervan spreekt voor zich. En ook bij de kampeerpannenset is RVS erg handig als keuze. Het is licht, robuust en makkelijk te stapelen in de kastjes. Thermoskannen en bordjes uit RVS zijn ook erg populair. Ze zijn betreft het dagelijks gebruik echter wel handiger bij een wandelvakantie dan bij een vakantie in de camper.

Het laatste materiaal dat we nader bekijken is hout. Voor saladeschotels, spatels of snijplanken is hout natuurlijk een goed alternatief, zonder plastic of scherven. Als drinkbeker is het ook bijyonder goed te gebruiken.

Conclusie: Je merkt het al: het thema kampeerservies is niet zo simpel, vooral bij het kinderservies. Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf bepalen welke aspecten belangrijker zijn dan de anderen. Hét perfecte materiaal is er helaas niet. Kijk naar je wensen en baseer daar je keuze op. Misschien is de beste oplossing nog wel: van alles wat!

Heb je bij je kampeerservies nog geen onderkomen op wielen? Dan kan je bij PaulCamper je camper huren!

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.