Herfst met de camper in Duitsland – de mooiste tips

# Reisroutes
 De herfst roept, wat zijn de mooiste camperbestemmingen in Duitsland?

Toegegeven, de zomer was dit jaar een beetje treurig. Toch hoeven we hier niet om te klagen: het meest romantische seizoen staat voor de deur. Dat vraagt om een campertrip! Al is het maar om even een weekendje te kunnen ontsnappen aan het alledaagse leven.

We laten je zien welke camperbestemmingen in Duitsland écht bloeien wanneer de blaadjes van de bomen vallen. En omdat we je graag helpen om tijd te besparen, geven we je ook camping tips. Als je geen eigen camper voor een herfstvakantie hebt, kun je gemakkelijk en verzekerd een camper huren.

Campingbus, VW-bus, straat, boom, parkplaats

 

Herfstelijke reisdoelen in Duitsland – het Noorden

 

1. Ostsee

De strandlakens en parasols zijn opgeborgen en de grote terrassen gesloten. Wanneer voor de meesten het vakantieseizoen op de stranden voorbij is, dan begint het voor ons: camperliefhebbers! Wind gevormde zandduinen, verlaten vissersbootjes, aangespoelde schatten van de zee en wat locals die eindeloze strandwandelingen maken. Dit maakt de Oostzee één van de mooiste camperbestemmingen in Duitsland.

Eén van onze eerste keuzes is het betoverende schiereiland Fischland-Darß-Zingst. Fischland-Darß-Zingst ligt ten noordoosten van Duitsland. Hier kun je je overgeven aan de wilde natuur en een wandeling maken naar de vuurtoren Darßer Ort. De vuurtoren staat op het meest noordwestelijk punt van het eiland en is zeker een bezoekje waard. Darßer Ort is de op een na oudste vuurtoren aan de kust van Mecklenburg-Vorpommern en de oudste die nog bewoond is. Zin in iets meer actie na deze kalme wandeling? Zingst is de ideale plek voor natuurliefhebbers, die houden van een levendig herfstspektakel.

Kraniche, lucht, Zingst, vogels, zwerm

Kraanvogels op Zingst

Van half september tot half oktober steken zo’n 60.000 kraanvogels het Duitse schiereiland aan de Oostzee over. Op weg naar hun zuidelijke winterverblijf komen de grote trekvogels aan de grond op het eiland Kirr om de nacht door te brengen. De trek van de vogels kan vanaf land en zee waargenomen en gefotografeerd worden. Dit maakt de Darß een van de meest bijzondere camperbestemmingen in Duitsland.

Plaats voor je camper of caravan

De camping aanrader voor de Baltische Zee is getest door PaulCamper. In het Ostseecamp vakantiepark kun je met een beetje geluk aan het begin van het strand kamperen. De standplaats is uitgerust met alles wat een camper-hart begeert. De camping is gelegen op ongeveer 50 kilometer van Zingst.

 

Herstwandeling, bomen, bos, mist, herfst, bladeren

 

2. Lüneburger Heide

Met rode en paarse tinten komt de Lüneburger Heide haar gasten in de herfst tegemoet. De geurige bossen nodigen je uit voor lange, langzame wandelingen. In de avonden, na een ontdekkingstocht in de natuur, geniet je van de oogst van de dag: de beroemde ‘Heidekartoffel’, die groeit in de zandgronden van de Lüneburger Heide. Veertig procent van alle aardappelen in Duitsland komt uit de Lüneburger Heide. Leuk weetje: sinds 2010 is de Lüneburger Heidekartoffel EU-beschermd en opgenomen in de lijst van beschermd geografisch voedsel.

Na het diner wacht een mooie dagafsluiter op je. Je kunt je dan namelijk in de bossen in de omgeving begeven. Spits je oren, en concentreer je op de bijzondere dierlijke geluiden.

hert, bos, boom, gras

Paarseizoen in de Heidense Bossen

De anders zo vreedzame herten, worden in de herfsttijd aartsvijanden van elkaar. Wie wordt de ‘Koning van het Heidense Bos’? Om de roedel bij elkaar te houden en de concurrentie af te wijzen, zenden de herten hun machtige gebrul uit. Dit gebrul is kilometers verder nog te horen.
Tijdens het paarseizoen paren de herten meerdere malen per dag, maar eten erg bescheiden. Pas na het paarseizoen gaan de herten meer eten en bereiden ze zich voor op de koude winter.

 

Ben je geïnteresseerd? Je kunt deelnemen aan een paar-rondleiding.

 

Camping standplaats

De nacht kun je doorbrengen Röders’ Park in Soltau. Deze camping is het hele jaar door geopend en heeft standplaatsen rond een grote vijver.

Lüneburger Heide is één van de mooiste camper-bestemmingen in Duitsland.

Herfst  – het Zuiden

3. Pfälzerwald

Wat verder naar het zuiden van Duitsland komen vooral de fijnproevers aan hun trekken. Naast vers geoogste appels en pompoenen staat de gefermenteerde druif bovenaan het culinaire menu. Het Pfälzerwald grenst aan de beroemde Duitse Weinstraße, en dit is niet zonder reden.

 

wijndruiven, bestemmingen camper Duitsland, wijnstokken, druiven

 

Pfalz is de thuisbasis van het grootste wijnbouwgebied in Duitsland. Talloze bekende Duitse en internationale druivenrassen groeien en bloeien hier. Op meer dan eenderde van de wijnstokken van Pfalz groeien rode druiven. Wat Pfalz als herfstbestemming zo speciaal maakt, is – naast de bijzondere Weinstraße, nog een andere route:

Der Keschdeweg in Pfalz

De 60 kilometer lange Keschdeweg loopt langs de rand van het Pfälzerwald, parallel aan de Weinstraße. De Pfälzer benoemde de lokale edelkastanje ‘Keschde’ en verankeren de kastanje hiermee diep in hun cultuur. Bekend zijn de tamme kastanjes, zoals Maroni, op de Duitse kerstmarkten; er bestaan in het totaal zo’n 100 verschillende soorten edelkastanjes en de Keschde is er 1 van. Durf je de weg vol met lekkernijen aan? Je kunt je hier laten informeren welke route het meest geschikt is. Het is trouwens handig om een paddenstoelengids mee te nemen.

 

Kastanjes, maroni, blad, hout, herfst, Pfaelzerwald

 

Campingplaats voor je kampeervoertuig

Perfect gelegen aan de Keschdeweg en tussen de wijngaarden is Winzerhof Am Teufelsberg. Niet allemaal tegelijk graag! De kleine boerderij heeft vijf standplaatsen, maar is wel het hele jaar geopend en staat in de campinggids van het ADAC (de Duitse ANWB). Op het idyllische terras met panorama uitzicht op de Rheinebene kun je genieten van de huiseigen wijn.

4. Slot Hohenzollern

Vind je de herfst eerder griezelig en somber? Dan moet je zeker een kasteel ontdekken! Het majestueuze kasteel van Hohenzollern in Baden-Württemberg ligt op een beboste berg die oplicht in de mooiste herfstkleuren. Later, rond Halloween, wordt de berg wat kaler en krijgt hierdoor een griezelige gezicht. Vooral aan het begin van de avond. Het kasteel was eens de thuisbasis van het Pruisische koningshuis en de vorsten van Hohenzollern en kan tegenwoordig tijdens alle seizoenen worden bezocht. Een absolute must op uw herfstbestemmingen lijst!

 

Slot Hohenzollern, bergen, kasteel, woud, lucht, wolken, uitzicht

 

Het Bodenmeer

Bij het Bodenmeer komt alles wat in de herfst belangrijk is samen: een ochtendwandeling in een met nevel bedekt bos, een lunch met vers geoogste pompoen, een glas wijn op één van de talrijke wijnfestivals en een sauna opgieting tijdens de avonduren.

Camping standplaats

Camping Hegne is gelegen nabij het Constance meer aan de zuidelijke oever van het Bodenmeer, niet ver van het schiereiland Reichenau. Met een kort ritje over land bereik je het eiland Mainau. De camping is gemoderniseerd in 2013 en heeft gebouwen in Bauhaus stijl met royale ramen.

 

Bodensee, Moewen, meer, schip, brug, lucht, bergen

 

5. Beierse Alpen

Hier roept niet alleen de herfst, maar ook de berg. Tot ver in de herfstmaanden zijn de De Beierse Alpen vooral populair voor: wandelen, wandelen, wandelen. Omdat de Beierse Alpen ten westen van het Bodenmeer liggen, kun je de Alpen als stop aan reisdoel vier hangen. Zeven verschillende herfsttochten: van wandelen tot klimmen, vind je hier. Natuurlijk zijn er naast wandelen ook andere mogelijkheden om de massale Duitse gebergten te ontdekken.

Fietsen in de Alpen

Bergen functioneren als een magneet op fietsers. Talloze fietsers trekken jaar na jaar richting de Alpen. Er zijn allerlei fietsmogelijkheden: mountainbiken, downhill of eenvoudig genieten van het rondfietsen in de dalen.
Een top 10 van fietsroutes vind je hier. Wie ongeduldig is, kan op sneeuw op de Zugspitze hopen en ski’s en snowboard alvast inpakken – onwaarschijnlijk is dit in de herfstvakantie in de Beierse Alpen zeker niet.

 

Schloss Neuschwanstein, Reiseziele Wohnmobil Deutschland, Alpen, Baum, Nebel

 

Camping standplaats

Het aanbod aan campings in de Alpen van Duitsland is geweldig. Welke manier van herfst-camperen je ondernemen wil, is beslissend bij het maken van de keuze voor reisdoel en de standplaats. We hebben de standplaats Camping Brunnen gevonden, die direct aan het Forggensee in Allgäu gelegen is. Op zo’n 11 kilometer van het meer staat het bekendste kasteel in Duitsland: Slot Neuschwanstein. In de 19e eeuw regeerde hier de voor gek verklaarde koning Lodewijk II van Beieren.

De mooiste camperbestemmingen in Duitsland in de herfst

Op geslaagde campervakantie in de herfst kun je ervaren op verschillende plekken, aan de zee of in de bergen. De wind aan de Oostzee en het Bodenmeer blaast het dagelijkse leven uit je hoofd en creëert ruimte voor nieuwe, frisse ideeën. Laat je inspireren door onze camperbestemmingen in Duitsland. Het enige wat je hoeft te doen is instappen en rijden. Heb je geen eigen camper? Geen probleem, hier kun je een camper huren.

Tot slot: ben je op zoek naar smakelijke herfstmaaltijden, die je eenvoudig in je camper kunt voorbereiden? Probeer de Outdoor recepten van buitenkok Markus Sämmer. Met deze recepten kook je zelfs een 3-gangen menu.

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *