Belangrijke mededeling aan al onze kampeervrienden! Corona is geen goede reisgenoot. Er zijn nu in veel landen reisbeperkingen die kunnen leiden tot een boete (of strafrechtelijke gevolgen) voor reizigers en verhuurders. Wij raden alle reizigers en verhuurders dan ook sterk aan om voorlopig af te zien van reizen tot 06.04.2020 binnen Nederland en tot 19.04.2020 binnen Duitsland. Meer informatie vindt je in onze FAQ huurder en FAQ verhuurder.
Menu
Terug naar paulcamper.nl

Grondig camperonderhoud: zo doe je dat

Onderhoudsexpert Rob Adolfs doet een boekje open

Het klinkt zo logisch: een goed onderhouden camper is gemakkelijker te verhuren. Maar hoe doe je dat eigenlijk: je camper goed onderhouden? Expert Rob Adolfs geeft tips: “Duidelijke communicatie met je garage is belangrijk: laat hen weten dat je de camper ook gaat verhuren”.

1. Hoe pas je als verhuurder het beste onderhoud toe?

“Goed onderhoud begint bij de aanschaf van de camper. Als je slim bent, zorg je er dan voor dat je nieuwe aanwinst een grondige servicebeurt krijgt. En als ik zeg grondig, bedoel ik: Grondig. Met een hoofdletter. Immers, als je zorgt voor een soort nulmeting van het onderhoud weet je vanaf dat moment precies wat de technische staat is van jouw camper. Dat maakt onderhoud in de toekomst een stuk overzichtelijker.”

“Zorg voor een technische nulmeting van jouw camper: daar heb je jarenlang voordeel van”

2. Wat zijn de valkuilen voor zo’n grondige servicebeurt?

“We kunnen ons allemaal de bezuinigingen van de vorige campereigenaren voorstellen:

 • ‘Ach, mijn camper wordt toch volgend jaar verkocht, dus de remvloeistof verversen ze dan maar’
 • ‘De radiator van het koelsysteem werkt nog voor 90% en dat is voor onze laatste trip nog ruim voldoende’

Wat je wilt bereiken met die eerste grondige servicebeurt is dat je al dit soort noodoplossingen en bezuinigingen van de eerdere camperaars boven water krijgt en oplost. Dit kan gemakkelijk als de onderhoudsmonteur een checklist met technische aspecten gebruikt bij het nalopen van de camper.”

3. Welke checks maken deel uit van die grondige servicebeurt?

“Vanzelfsprekend is de standaardservice-lijst bij de merkdealer een goede lijst, maar als je zoals ik van Grondig houdt, mis je hierop toch vaak dingen. Mijn checklist is te lang om in dit artikel te noemen, maar dikgedrukt staan erop in ieder geval deze onderdelen:

 • De versnellingsbak-olie

Preventief vervang ik altijd de olie in de versnellingsbak. Hierdoor verleng je de levensduur van de versnellingsbak aanzienlijk. Kijk maar eens wat er bij het af laten lopen van de olie allemaal aan slijtagedeeltjes meekomt! Het vervangen van de olie kost misschien 50 euro extra, maar dit is wat mij betreft een slimme investering. 

 • De remvloeistof

Bij een camper die lang stil staat, kan vocht een grote inwerking hebben op de remvloeistof.  Het vervangen ervan wordt vaak ‘een jaartje uitgesteld’, maar ook dit is wat mij betreft een handige actie om mee te nemen bij het creëren van de onderhouds-nulmeting van jouw camper.

 • De remblokken

Uit veiligheidsoverwegingen vervang ik de remblokken van een camper altijd vroegtijdig.

 • De distributieriem

Neem bijvoorbeeld de Fiat Ducato: per bouwjaar zijn er voor dit type camper verschillende vervangings-intervallen voor de distributieriem:

 • Fiat Ducato 1994-2002: 3 jaar
 • Fiat Ducato 2002-2006: 4 jaar
 • Fiat Ducato 2006-heden: 5 jaar of 100.000 km.

Ook hier wordt door sommige eigenaren op bespaard, je hoort het jezelf zeggen: ‘We stellen de vervanging nog maar een jaartje uit want dat aantal kilometers halen we dit jaar toch niet.’ Maar let wel, een distributieriem vervangen bij de Ducato kost tussen de 500 en 900 euro, maar een motor die kapot loopt door het breken van de distributieriem, kost een veelvoud van 900 euro!”

4.  Hoe registreer je onderhoud?

“Onderhoudsregistratie wordt standaard bijgehouden in het serviceboekje wat bij de camper hoort. Helaas is dit serviceboekje in veel gevallen kwijtgeraakt.

Slimme campereigenaren houden daarom zelf een map bij met alle onderhoudsfacturen, datums en kilometerstanden. Dit geeft inzicht voor jezelf en het is altijd fijn om bij de eventuele verkoop van de camper bewijs te kunnen leveren dat deze goed is onderhouden. Je kunt bovendien gemakkelijk een kopie van de map in de camper bewaren zodat huurders alle informatie als het nodig is ook bij de hand hebben. ”

5. Hoe kies je de juiste garage voor jouw camper?

“Wat de juiste garage is, verschilt per campermerk en campereigenaar. Ga je een garage selecteren? Dan raad ik je aan om te letten op de volgende zaken:

 • De hoogte van jouw camper en de bevoegdheid van de garage om apk te keuren conform de hoogte-eisen van de RDW.
 • Overweeg om voor de technische kant naar een merkdealer te gaan: dus met je Fiat chassis camper naar de Fiat dealer.
 • Kies je voor dat laatste; zoek dan ook een goede specialist voor de camperopbouw.
 • Kies bovendien een garage waar je een goed gevoel bij hebt en waar je de eigenaar/de mensen vertrouwt. ”

6.  Heb je tips voor communicatie met de garage?

“Natuurlijk is goede communicatie met een garage verstandig. Vertel vooral dat je de camper ook gaat verhuren! Immers, anders ziet de garage jouw camper in de werkplaats verschijnen en denkt: ‘Ach deze camper gaat toch maar 1 keer per jaar naar Frankrijk of Spanje’. De monteur zal andere afwegingen voor het onderhoud maken als hij weet dat ook minder ervaren bestuurders heuvel op heuvel af gaan met jouw camper. Afremmen op de motor of met de voetrem zijn van die verschillen tussen ervaren en onervaren bestuurders, hier kan men bij het onderhoud goed op anticiperen!’ 

7. Wat zijn de gemiddelde kosten van onderhoud?

“Ja, dat is natuurlijk de lastigste vraag van allemaal en onmogelijk om hier te beantwoorden. Het slimste antwoord wat ik hierop kan geven is dat een nieuwe campereigenaar zorgt voor die technische nulmeting bij aanschaf. Vanaf dat moment kan hij of zij namelijk in overleg met de garage het jaarlijks onderhoud plannen. Zo kun je zoveel mogelijk vooraf rekening houden met eventuele hoge kosten. En daar kun je bijvoorbeeld je camperverhuurplannen gemakkelijk op afstemmen.”

Over de Standaardservice-lijst

Op de websites van diverse camperdealers vind je zo’n standaardservice-lijst die Rob noemt. Google eens op jouw campermerk of bekijk dit Onderhoudsschema.

Onderhoudsexpert Rob Adolfs

Rob Adolfs is sinds 2 jaar verhuurder bij PaulCamper. Vijfentwintig jaar lang had hij zijn eigen garagebedrijf, tegenwoordig is hij specialist in het inbouwen van camperaccessoires. Rob is getrouwd met Judith en vader van Bram. Leuk detail: Rob heeft al drie PaulCamper Verhuurdersweekenden bijgewoond.

Geef een reactie