Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen

# Reisroutes

De volgende zomervakantie komt er alweer snel aan. Waar ga je deze keer naartoe met het gezin? Een belangrijke en soms moeilijke beslissing. Heb je weleens aan de Oostzee gedacht? Waarschijnlijk niet, want deze bestemming komt bij de meeste Nederlanders niet als eerste in hun hoofd op. Maar toch is een familievakantie Oostzee zeker het overwegen waard. Deze regio heeft niet alleen veel te bieden voor mensen die van zon en strand houden, maar ook voor natuurliefhebbers, dierenliefhebbers en een ieder die rust om zich heen zoekt!

De Oostzee wordt ook wel de Baltische zee genoemd en grenst aan Denemarken, Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland, Finland en Zweden. De zeestraten Kattegat en Skagerrak verbinden de Oostzee, wat een binnenzee is, met de Noordzee. Het meest westelijke punt van de Oostzee is bij Flensburg in Duitsland. Er zijn tal van eilanden, waarvan er al 80.000 Fins zijn. Er zijn hier allerlei soorten landschappen te vinden: van kleine, rotsachtige eilanden in de archipel tot eilanden met steile kusten en kliffen, lange baaien en zogenoemde Bodden (een soort lagunes).

Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen
Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen

Huur een camper voor je familievakantie

 

Bij paulcamper.nl kun je de beste campers vinden die ruimte bieden voor minstens 4 mensen, inclusief stoelen met driepuntsriemen voor een eventueel kinderzitje. Ook helpen onze filters je om het voertuig te vinden dat perfect bij jouw behoeftes past. Voer gewoon je vertrekpunt en gewenste reisperiode in om alle beschikbare voertuigen te zien:

 

Nu camper huren

Avontuurlijke zoektocht op duizend kleine eilandjes

 

In deze regio beproefden de piraten vroeger hun geluk, meerden de Vikingen aan en wisselden de handelaars goederen uit in de drukke havens van de Hanzesteden. Nu kun jij hier met de kinderen ontspannen en avonturen beleven.

Je kunt de Oostzee oversteken middels een veerboot of door over de lange bruggen te rijden. Vanuit Rostock (Duitsland) zijn er veerboten naar Helsinki (Finland), Trelleborg (Zweden), Gedser (Denemarken) en Ventspils (Letland). Vanaf het Duitse Kiel brengen de veerboten je naar Oslo (Noorwegen) en Göteborg (Zweden).

 

Redenen voor een gezinsvakantie aan de Oostzee

 

Er zijn veel factoren die de Oostzee tot een goede bestemming maken. Als jouw kinderen echte waterratten zijn is deze keuze zeker een schot in de roos. Een ander voordeel is dat de Oostzee niet ver weg is. Ook is het hier niet zo druk als de Italiaanse Riviera en niet zo duur als de zuidkust van Frankrijk. Je bevindt je in een zeer gezinsvriendelijke omgeving met mooie fietspaden, bewaakte stranden met fijn zand en een goede infrastructuur. Ook zijn er veel onverwachte pareltjes te vinden als je weet waar je moet zijn!

Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen
Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen

Familievakantie Oostzee: plezier in en rond de zee

 

Het is duidelijk dat de regio rond de Oostzee (ook wel “de Baltische Staten” genoemd) veel te bieden heeft: Zee, eindeloze stranden, oude Hanzesteden en uitgestrekte landschappen. De laatste ijstijd vond plaats ten zuiden van de Noorse fjorden en rolde als een deegroller over het landschap. Wat overbleef is een zee met veel eilanden, een vlak landschap, bossen, meren en zandstranden.

De eilanden Rügen, Usedom, Fischland-Darß-Zingst, Poel en Hiddensee worden in de zomer zeer druk bezocht. In Rostock is Warnemünde bijzonder populair bij toeristen, omdat hier cruiseschepen en veerboten aan land gaan. Op de vissersboot van Udo vind je gebakken vis en Matjesbrötchen (een soort broodje haring), drink je schnaps, draag je wind- en regenjassen in helder geel en op het strand word menig zandkasteel gebouwd.

 

Haring, zeemansknopen en het geluid van de zee

 

Maar ook minder bekende plaatsen als Kühlungsborn en Heiligendamm, Markgrafenheide, Graal-Müritz en Bock hebben prachtige stranden waar je natuurlijk kunt zwemmen en zonnebaden. Op de meeste stranden is de DLRG (Duitse reddingsdienst) aanwezig. Voor de sportliefhebbers zijn er tal van watersporten. Denk aan kanoën, zwemmen, zeilen, kitesurfen, windsurfen, SUP’en en duiken. Er zijn ook cursussen en kampen voor kinderen, beginners en nieuwkomers in deze sporten.

Bij slecht weer kun je met de kinderen hangmatten leren maken en zeemansknopen leren leggen. Ook kun je walvissen horen zingen en de onderwaterwereld bekijken in het Ozeaneum.

Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen
Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen

Familievakantie Oostzee: Avontuur in de natuur

 

In Mecklenburg-Vorpommern liggen talrijke goed ontwikkelde fietspaden. Hierdoor kunnen ook de kinderen zonder stress van meer naar meer fietsen. De Oostzeefietsroute loopt bijvoorbeeld geheel langs de Oostzeekust door slaperige boerendorpen en over lange dijken.

Hoe leuk is het om met de familie over het Mecklenburgse merengebied te varen en in de ogen van vissen, otters, eenden en ijsvogels kijken? In het Feldberger merenlandschap bij Güstrow kun je zeldzame zeearenden, wolven en beren vinden. En op Wolin, een eiland niet ver van de Duitse grens met Polen, wonen bizons.

Kamperen aan de Oostzee kan op prachtige campings. Je kunt vrij kamperen in Scandinavië. Met de camper in dit gebied rondtrekken is natuurlijk een perfecte optie. Zo kun je meerdere plaatsen bezoeken en heb je jouw accommodatie altijd bij je!

 

Familievakantie Oostzee: wat kinderen kunnen doen

 

Naast zwemmen, waterspelletjes spelen, zandkastelen bouwen en het eten van visbroodjes, heeft het Oostzeegebied nog veel meer te bieden. Je kunt diepzeevissen op een vissersboot of kano’s huren en grijze zeehonden kijken. En waar kun je beter leren zwemmen dan bij de zee? Door de beschutte ligging zijn er weinig sterke stromingen of hoge golven. Voor jonge kinderen is de Oostzee de perfecte omgeving om te leren zwemmen.

Leer met je oudere kinderen meer over kustvormen en waterredding. Neem de tijd om verschillende schelpen te verzamelen en souvenirs te maken van aangespoeld hout. Of je kan de achtvormige knoop en de paalsteekbrug oefenen en samen piratenverhalen verzinnen. Een ooglapje en sjaal zijn een geweldig kostuum!

Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen
Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen

5 Hotspots aan de Oostzee

 

1. Familievakantie Oostzee – Fehmarn

 

Sommige mensen hebben bedenkingen bij de Oostzee omdat je niet zeker bent van mooi weer. Maar Fehmarn heeft bijvoorbeeld wel meer dan 2.200 uren zon per jaar! Hier kun je zwemmen en zonnen, maar ook surfen, want er staat bijna altijd wat wind. Lange, witte zandstranden (vooral bij Wulfener Hals en Burgtiefe), diverse mini-eilandjes, een wekelijkse markt en creatieve cursussen voor kinderen maken Fehmarn een echt familie-eiland. Fehmarn ligt ook op slechts een uur rijden van Lübeck. Dit is een toeristische trekpleister door de historische binnenstad met talloze monumentale gebouwen: de ene nog mooier en ouder dan de andere.

2. Fischland Darß-Zingst

 

Het schiereiland Fischland-Darß-Zingst ligt tussen Rostock en Stralsund. Het eiland scheidt de Oostzee van de Bodden (een lagune-achtig kustwater dat zeer ondiep en bijna zoutloos is). Er zijn talrijke windsurfers en kitesurfers op het water en tussen de steden Ahrenshoop, Prerow en Zingst zijn er prachtige fietspaden aangelegd dwars door het bos en het nationale park. Ahrenshoop is een echt toevluchtsoord van kunstenaars geworden. Rieten vissershuisjes, zeemansverhalen en wilde bosbessen nodigen je uit om langer te blijven. Verzamel hier schelpen of misschien zelfs Barnsteen. Je kunt naar hartenlust vliegeren of spelen in het zand. Er is genoeg te doen in deze prachtige omgeving!

Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen
Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen

3. Lübeck

 

Lübeck staat niet alleen bekend om marsepein. De kleine stad tussen Kiel en Rostock is een goed bewaard gebleven middeleeuwse Hanzestad die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Lübeck wordt beschouwd als de “moeder van de Hanze”, je kunt hier prachtige baksteen gotiek bewonderen. Ook kun je het Buddenbrookhaus bezoeken, de megalithische graven bekijken of de Trave per kano verkennen. Je kijkt echt je ogen uit in deze stad.

Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen
Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen

4. Familievakantie Oostzee – Kühlungsborn

 

Wie van een afstand al een hard fluitgeluid hoort en dan de kleine stoomtrein de bocht ziet omrijden, is waarschijnlijk in Kühlungsborn. De historische smalspoorbaan met de zwarte locomotief en de rood-beige wagons brengt mensen van Bad Doberan naar Kühlungsborn. De stad is de afgelopen decennia gerestaureerd en is nu een van de mooiste aan de Oostzee. De turquoise zee, witte villa’s uit de Belle Epoque en veel activiteiten voor kinderen en gezinnen maken Kühlungsborn een waardevolle stop.

5. Warnemünde

 

Warnemünde is een wijk van Rostock, die direct aan zee ligt. Vanaf hier vertrekken de veerboten naar Scandinavië. Bij Udo’s Fischkutter kun je de beste visbroodjes ter wereld kopen, maar als je niet oppast grijpen de rondvliegende meeuwen deze zeer waarschijnlijk uit je hand. Op de oude rivier liggen de kleine, kleurrijke vissersboten die ’s morgens vroeg vis uit de Oostzee meebrengen. De strandstoel werd hier in 1882 al uitgevonden. Vandaag de dag kan je nog steeds genieten van de zon op het fijne, witte strand.

Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen
Familievakantie Oostzee – De 5 beste kampeerbestemmingen

Familievakantie Oostzee – hoe zit het met kamperen?

 

Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern zijn ideaal om te kamperen. Omdat kamperen een populaire vorm van vakantie in de voormalige DDR was, zijn er van oudsher veel kampeerplaatsen te vinden. Maar Sleeswijk-Holstein is ook een goede kampeerbestemming. De camping Inselcamp op Fehmarn, bijvoorbeeld, wordt zeer gewaardeerd en ligt direct aan de Oostzee.

Het Rainbow Holiday Resort in Prerow ligt ook direct aan het strand, hier kun je zelfs met een camper in de duinen staan. Dichterbij de zee ga je écht niet vinden.

De camping en het vakantiepark Wulfener Hals op Fehmarn liggen ook op een geweldige locatie. Hier heb je een speeltuin voor kinderen, een babykleedkamer, kun je boten en fietsen huren of deelnemen aan sportcursussen.

In Scandinavië kun je veelal vrij in je camper slapen, mits je je aan bepaalde regels houdt.

Met bovenstaande hopen we je nieuwsgierigheid te hebben aangewakkerd, en je genoeg informatie te hebben gegeven om je enthousiast te maken. Dus waar wacht je nog op? Boek een camper en plan jouw volgende familievakantie aan de Oostzee!

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.