Familievakantie Oostzee – Ahoy, landrotten en vrijetijdskapiteins!

# Reisroutes

De volgende feestdagen komen eraan en je weet niet precies waar je dit jaar heen moet? Hoe zit het met de Oostzee? Het heeft niet alleen veel te bieden voor zwemschoonheden, maar ook voor natuurliefhebbers, dierenliefhebbers en hibbels!

De Oostzee wordt begrensd door Denemarken, Duitsland, Polen, Litouwen, Letland en Estland, Rusland, Finland en Zweden. Kattegat en Skagerrak verbinden de binnenzee met de Noordzee. Het meest westelijke punt is bij Flensburg, het meest oostelijke punt bij Sint-Petersburg. Er zijn tal van eilanden, waarvan er 80.000 alleen al tot Finland behoren. Van kleine, rotsachtige eilanden in de archipel tot steile kusten en kliffen, lange baaien en water van Bodden, alles is hier te vinden.

Familievakantie Oostzee – Ahoy, landrotten en vrijetijdskapiteins!

Avontuurlijke zoektocht op duizend kleine eilandjes

Waar vroeger piraten en Störtebecker-piraten waren, waar de Vikingen aanmeerden en waar de handelaars van de Hanzesteden in drukke havens goederen uitwisselden, kunt u zich met uw kinderen ontspannen en avonturen beleven.

Over lange bruggen en met de veerboot kunt u de Oostzee oversteken. Vanuit Rostock zijn er veerboten naar Helsinki (Finland), Trelleborg (Zweden), Gedser (Denemarken) en Ventspils (Letland). Vanaf Kiel brengen de veerboten u naar Oslo (Noorwegen), Göteborg (Zweden), Klaipeda (Litouwen), Kaliningrad en St. Petersburg (Rusland). Misschien vind je een hoofdkwartier en verover je het verre noorden van daar?

5 redenen voor een gezinsvakantie in de Oostzee

Er zijn zonder twijfel genoeg redenen voor een gezinsvakantie aan de Oostzee. Als uw kinderen echte waterratten zijn, dan heeft u met deze keuze al een schot in de roos. De Oostzee is niet ver weg, niet zo druk als de Italiaanse Riviera en niet zo duur als de zuidkust van Frankrijk. Je hoeft geen nieuwe taal te leren (behalve misschien die van de gezelligheid) en je bevindt je in een zeer gezinsvriendelijke omgeving met mooie fietspaden, bewaakte stranden met fijne zandstranden, goede infrastructuur en vaak onderschatte tips van binnenuit.

Je kunt de Oostzee bereiken met de bus, trein, auto, camper, camper, vliegtuig (hoewel de luchthaven Rostock-Laage niet helemaal aan de Oostzee ligt) en in geval van nood met de fiets.

Familievakantie Oostzee: zwemplezier op zee

Natuurlijk is het duidelijk wat de regio rond de Oostzee (ook wel “de Baltische Staten” genoemd) te bieden heeft: De zee, eindeloze stranden, oude Hanzesteden en uitgestrekte landschappen. De laatste ijstijd lag ten zuiden van de Noorse fjorden en rolde als een deegroller over het landschap. Wat overblijft is een zee met eilanden, sterke bossen, een vlak landschap, vele meren en zandstranden.

De eilanden Rügen, Usedom, Fischland-Darß-Zingst, Poel en Hiddensee zijn in de zomer zeer druk bezet. In Rostock is Warnemünde bijzonder populair bij toeristen, omdat hier cruiseschepen en veerboten aan land gaan. Op de vissersboot van Udo vindt u gebakken vis en matjesbroodjes, drinkt u man en fruit, een mistige schnaps, draagt u wind- en regenjassen in helder geel en bouwt u kastelen voor dope op het strand. Op enkele uitzonderingen na is het strand zanderig en wit.

Haring, zeemansknopen en het geluid van de zee

Maar ook minder bekende plaatsen als Kühlungsborn en Heiligendamm, Markgrafenheide, Graal-Müritz en Bock hebben prachtige stranden waar u kunt zwemmen, spetteren en zonnebaden. Op de meeste stranden is de DLRG (Deutsche Lebensrettungsgesellschaft) aanwezig. Voor de sportliefhebbers zijn er tal van watersporten: kanoën, zwemmen, zeilen, kitesurfen en windsurfen, SUP peddelen en duiken zijn slechts enkele van de grote activiteiten. Er zijn ook cursussen en kampen voor kinderen, beginners en nieuwkomers.

Bij slecht weer kunt u met uw kinderen leren hangmatten te maken, zeemansknopen leggen, walvissen horen zingen in het Ozeaneum en de onderwaterwereld bekijken.

Familievakantie Oostzee: Avontuur in de natuur

In Mecklenburg-Vorpommern zijn er in Mecklenburg-Vorpommern talrijke en goed ontwikkelde fietspaden. Hier kunnen zelfs kinderen zonder veel stress van meer naar meer. Zo loopt de Oostzeefietsroute bijvoorbeeld altijd langs de Oostzeekust door slaperige boerendorpen en over lange dijken.

Gezinnen kunnen met het vlot ook over het Mecklenburgse merengebied varen en in de ogen van vissen, otters, eenden en ijsvogels kijken. In het Feldberger merenlandschap vindt u zeldzame zeearenden, wolven en beren bij Güstrow en op Wolin, een eiland niet ver van de Duitse grens in Polen, zijn er bizons.

U kunt kamperen aan de Oostzee op prachtige campings, vrij staan in Scandinavië, maar ook overnachten in pensions, hostels en hotels. Afhankelijk van hoe u zich voelt, vindt u hier accommodatie. Maar pas op – het woord is rond te komen over uw bestemming – de beste accommodaties worden graag geboekt. Plan, indien mogelijk, uw accommodatie van tevoren te reserveren.

Gezinsvakanties in de Oostzee – wat uw kinderen kunnen doen

Naast het bouwen van zandkastelen en zandkastelen, zwemmen en waterpolospelletjes, het begraven van papa en mama in het zand en het eten van visbroodjes, heeft het Oostzeegebied nog veel meer te bieden. U kunt diepzeevissen op een vissersboot of kano’s huren en grijze zeehonden kijken. En waar kun je beter leren zwemmen dan bij de zee? De Baltische Zee is niet bijzonder zout, dus de kinderen zijn waarschijnlijk niet al te bang.

Leer met je oudere kinderen meer over kustvormen en waterredding, verzamel de verschillende schelpen en maak souvenirs van aangespoeld hout. Je kon de achtste knoop en de boeglijn oefenen en samen piratenverhalen verzinnen. Ooglapje en sjaal zijn een geweldig kostuum!

Hotspots aan de Oostzee

Fehmarn

De meeste mensen hebben bedenkingen bij de Oostzee, omdat je niet zeker bent van het weer. Fehmarn heeft meer dan 2.200 uren zon per jaar! Hier kunt u zwemmen en zonnen, maar ook surfen, want er staat altijd wat wind. Lange, witte zandstranden (vooral bij Wulfener Hals en Burgtiefe), diverse mini-eilandjes, een wekelijkse markt en creatieve cursussen voor kinderen maken Fehmarn een echt familie-eiland. Fehmarn ligt ook op slechts een uur rijden van Lübeck. Onnodige kennis: Zelfs Jimmi Hendrix was hier: 1970 op het Vredesfestival.

Fischland Darss Zingst

Het schiereiland Fischland-Darß-Zingst ligt tussen Rostock en Stralsund. Het eiland scheidt de Oostzee van de Bodden, een lagune-achtig kustwater dat zeer ondiep en bijna zoutloos is. Er zijn talrijke windsurfers en kitesurfers onderweg en tussen de steden Ahrenshoop, Prerow en Zingst zijn er prachtige fietspaden aangelegd dwars door het bos en het nationale park. Ahrenshoop is een echte kolonie van kunstenaars geworden. Rieten vissershuisjes, zeemansverhalen en wilde bosbessen nodigen u uit om te blijven. Verzamel hier

Lübeck

Lübeck staat niet alleen bekend om zijn marsepein, maar ook omdat de kleine stad tussen Kiel en Rostock een goed bewaard gebleven, middeleeuwse Hanzestad is die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Lübeck wordt beschouwd als de “moeder van de Hanze” en heeft prachtige baksteengotiek te bieden. Hier kunt u het Buddenbrookhaus bezoeken, de megalithische graven bekijken of de Trave per kano verkennen.

Kühlungsborn

Wie al een luide piep van een afstand hoort en dan de Molli in de bocht ziet rondrijden, is waarschijnlijk net in Kühlungsborn. De historische smalspoorbaan met de zwarte locomotief en de rood-beige wagons brengt mensen van Bad Doberan naar Kühlungsborn. De stad is de afgelopen decennia sterk gerestaureerd en is nu een van de mooiste aan de Oostzee. Turquoise zee, witte villa’s uit de Belle Epoque en veel activiteiten voor kinderen en gezinnen maken Kühlungsborn een waardevolle stop.

Warnemünde

Warnemünde is een wijk van Rostock, die direct aan zee ligt. Vanaf hier vertrekken de veerboten naar Scandinavië. Bij Udo’s Fischkutter kunt u de beste visbroodjes ter wereld kopen en als u niet oppast, zullen de ronddraaiende meeuwen deze uit uw hand grijpen. Op de oude rivier liggen de kleine, kleurrijke vissersboten, die ’s morgens vroeg vis uit de Oostzee brengen. De strandstoel werd hier in 1882 uitgevonden en u kunt vandaag de dag nog steeds genieten van de zon op het fijne, witte strand.

Familievakantie Oostzee – hoe zit het met kamperen?

Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern zijn ideaal om te kamperen. Kamperen was een populaire vorm van vakantie in de voormalige DDR – vandaar dat er al lang veel plaatsen zijn. Maar Sleeswijk-Holstein is ook niet minderwaardig. De camping Inselcamp op Fehmarn, bijvoorbeeld, heeft grote waardering en ligt direct aan de Oostzee.

Het Rainbow Holiday Resort in Prerow ligt ook direct aan het strand, hier kunt u zelfs met een camper in de duinen staan. Meer nabijheid van de zee gaat helemaal niet.

De camping en het vakantiepark Wulfener Hals op Fehmarn ligt ook op een geweldige locatie. Hier heeft u een speeltuin voor de kinderen, een babykleedkamer, kunt u boten en fietsen huren of deelnemen aan sportcursussen.</p

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.