De mooiste stranden van Europa

# Plaatsen ontdekken

Zomer, zon, strand en campings – dat zijn de perfecte ingrediënten voor een geslaagde strandvakantie. Vooral een strandvakantie in een camper geeft het absolute gevoel van vrijheid. Of je nu alleen reist, met vrienden, met z’n tweeën of met het hele gezin. Wakker worden met het geluid van de zee is puur geluk. Om de keuze gemakkelijker te maken, hebben wij de 16 mooiste stranden van Europa voor je geselecteerd.

We hebben ook de leukste campings verzameld en de beste tijd om te gaan. In Spanje zijn de stranden namelijk bijna het hele jaar te bezoeken, dus je hoeft niet altijd tijdens het hoogseizoen in augustus te gaan. Op sommige plaatsen zijn in de lente of de herfst de temperaturen aangenaam warm. Ben je klaar voor je strandvakantie?

De mooiste stranden van Europa
De mooiste stranden van Europa

1. Luskentyre Beach, Schotland

 

Waar: Isle of Harris

Onze eerste plaats in de lijst van de mooiste stranden van Europa staat op gelijke hoogte met het beroemde Whitehaven Beach in Australië. Als je op Luskentyre Beach bent, zou je bijna vergeten dat je in Schotland bent. Turquoise wateren kronkelen door hagelwit zand en worden omringd door de glooiende heuvels van de Schotse bergen. Een waar paradijs dat niet van deze wereld lijkt te zijn. Niet voor niets werden hier scènes voor de wereldberoemde film 2001: A Space Odyssey gefilmd.

Je kunt Luskentyre Beach bereiken via het Isle of Skye, dat vanaf het vasteland bereikbaar is via een snelwegbrug. Hier vaart tweemaal daags de veerboot van Uig naar Tarbert op het Isle of Harris. Je kunt ook de veerboot nemen vanaf Ullapool op het vasteland. Deze rijdt ook twee keer per dag en de overtocht duurt ongeveer 2 uur en 30 minuten.

 

 

Beste reistijd om op vakantie te gaan naar Luskentyre Beach

 Hoe tropisch Luskentyre Beach er ook uitziet, de temperaturen in Schotland zijn niet altijd de warmste. De beste tijd voor een bezoek is juli of augustus. Hier bereiken de temperaturen overdag ongeveer 15 °C en dalen ze ’s nachts nauwelijks, met iets minder dan 12 °C. Met tot 7 uur zon per dag is dit de beste tijd om van een dagje strand te genieten.

Camping bij Luskentyre Beach

De West Harris Trust biedt de keuze uit verschillende campings, zoals de camping Seilebost School. Deze beschikt over standplaatsen met elektriciteitsaansluiting, watervoorziening, een café, douches en toilet en afvoer voor chemische toiletten. Honden zijn hier ook welkom.

Als je nog dichter bij het strand wilt zijn, kun je ook een van de kampeerplaatsen van de West Harris Trust gebruiken. Ze zijn gemarkeerd met een klein bordje en bieden het echte wildkampeergevoel – er zijn hier namelijk geen voorzieningen. Heerlijk dicht bij de natuur dus! De kampeerplaats in Losgaintir ligt het dichtst bij Luskentyre Beach.

 

2. De mooiste stranden van Europa – Praia da Ursa, Portugal

 

Waar: ongeveer 30 minuten van Cascais

Praia da Ursa is het meest westelijke punt van Europa, maar het voelt bijna alsof je aan het einde van de wereld bent. Na een wandeling van 20 minuten van de parkeerplaats naar het strand, waarvoor stevige schoenen worden aanbevolen, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Spitse rotsformaties rijzen uit het water en het goudgele strand ontmoet deels diepblauwe, deels glinsterende turkooizen zee. Bovendien is het strand meestal vrijwel leeg, aangezien de weg erheen niet de gemakkelijkste is. Met kleine kinderen is de rotsachtige afdaling naar het strand dan ook niet aan te bevelen. Toch mag je Praia da Ursa niet missen; het is niet voor niets een van de mooiste stranden van Portugal.

De mooiste stranden van Europa
De mooiste stranden van Europa
Beste reistijd om op vakantie te gaan naar Praia da Ursa

De beste tijd om Praia da Ursa te bezoeken is tussen juni en september. De temperatuur is hier gemiddeld 22 °C overdag en een aangename 19 °C ’s nachts. Met ongeveer 11 uur zon per dag kun je je vitamine D-budget zonder problemen aanvullen. De watertemperaturen liggen rond de 21 °C.

 

Camping bij het Praia da Ursa

Camping Orbitur Guincho ligt in de buurt van Cascais en op ongeveer 12 km van Praia da Ursa. Honden zijn hier welkom en er zijn zelfs hondendouches. Je kunt je een frisse duik nemen in het privézwembad van de camping en als je geen zin hebt om te koken, kun je terecht in het restaurant. Er is ook een minimarkt en een bevoorradings- en afvalverwerkingsstation.

3. Lido Fontanelle, Italië

 

Waar: Puglia

Voor een strandvakantie in Italië hoef je niet altijd naar de bekende stranden in Venetië, zoals Bibione of Jesolo, af te reizen. Wij nemen je mee naar de hak van de Italiaanse laars, namelijk naar het charmante Puglia. Hier vind je het prachtige Lido Fontanelle in het regionale natuurpark Ugento – Caribische flair inbegrepen. Fijn zand met water zo turkooisblauw en kristalhelder als in het Caribisch gebied, omgeven door een uitgestrekt duinlandschap. Een ware droom.

 

 

Beste reistijd voor een vakantie in Lido Fontanelle

Als je buiten het hoogseizoen naar Italië wilt reizen, dan zijn mei en juni of september en oktober de beste reisperiodes. Van mei tot juni is de temperatuur overdag gemiddeld 25 °C en ’s nachts een aangename 17 °C. Met tot 12 uur zon per dag en een watertemperatuur van 23 °C is er volop tijd om te zonnebaden.

Zelfs in september en oktober bedraagt de gemiddelde temperatuur overdag nog 24 °C en ’s nachts ongeveer 18 °C. Met 25 °C is het water nog warmer dan in mei of juni en ook 9 uur zon per dag zijn nog genoeg als je tot de zonaanbidders behoort.

Tijdens het hoogseizoen in juli en augustus stijgt de thermometer overdag tot een kraakheldere 31 °C en zijn er ook tropische nachten met 23 °C. De watertemperatuur ligt rond 28 °C en de zon schijnt tot 12 uur per dag.

 

Camping bij Lido Fontanelle

De camping Riva di Ugento biedt staanplaatsen van 80 tot 100 m², van elkaar gescheiden door een natuurlijke of kunstmatige grens. Elke kampeerplaats heeft een elektriciteitsaansluiting. Plus- en Extra-plaatsen hebben ook aansluitingen voor vers water en afvalwater. Er is ook gratis WLAN. Honden zijn helaas niet toegestaan op de camping.

4. Zingaro natuurreservaat, Italië

 

Waar: Sicilië

Op de vierde plaats van mooiste stranden van Europa blijven we in Italië en gaan we naar het eiland Sicilië. In het noordwesten van het eiland ligt het natuurreservaat Zingaro, een 10 km lange, beschermde kuststrook van wilde schoonheid. Auto’s zijn hier niet toegestaan, zodat je op je gemak kunt genieten van de 8 km lange wandeling van de noordelijke naar de zuidelijke ingang langs het kustpad. Langs de weg liggen tientallen kleine baaien met glinsterend turkoois water en witte stranden om af te koelen. Lees meer over overwinteren in Italië in ons artikel over overwinteren in Sicilië met een camper.

De mooiste stranden van Europa
De mooiste stranden van Europa
Beste vakantieperiode in het Zingaro natuurreservaat

Sicilië is geschikt voor vakanties het hele jaar door. De beste reistijd is mei en juni, evenals september en oktober. Hier kun je ontsnappen aan de drukte van het hoogseizoen en toch genieten van aangename temperaturen. Van mei tot juni loopt de thermometer op tot gemiddeld zo’n 23 °C overdag en een aangename 19 °C ’s nachts. De watertemperatuur is al 23 °C en er zijn tot 12 uren zon per dag.

Van september tot oktober is de gemiddelde temperatuur overdag 24 °C en ’s nachts ongeveer 19 °C. De zee is aangenaam warm met 25 °C en er zijn tot 9 uren zon per dag.

Tijdens het hoogseizoen in juli en augustus lopen de temperaturen op tot gemiddeld 29 °C overdag en rond 22 °C ’s nachts. De zee heeft een warme temperatuur van ongeveer 30 °C en er zijn tot 12 uren zon per dag.

 

 Camping bij het natuurreservaat van Zingaro

Camping El Bahira is het ideale vertrekpunt en is geopend van begin april tot eind oktober. Hier vind je ruime staanplaatsen onder pijnbomen en granaatappelbomen, voorzien van elektriciteit en dicht bij het water. Het is ook een ecologische camping. Je kunt eten in het restaurant en de pizzeria, en er is ook een minimarkt en een zwembad.

5. De mooiste stranden van Europa – Kniepsand, Duitsland

 

Waar: Amrum, Noord-Friesland

Onze vijfde plaats van de mooiste stranden in Europa brengt je naar onze oosterburen. Misschien is Duitsland niet het eerste land waar je aan denkt als het om mooie droomstranden gaat, maar strandvakanties in Duitsland zijn zeker mogelijk. Op het prachtige Noord-Friese eiland Amrum vind je het zogenaamde Kniepsand. Dit is een 15 km lang poedersuikerstrand omgeven door een eindeloos landschap van duinen, bossen en heidevelden met talrijke vogelsoorten. De reis naar Amrum met de camper gaat per veerboot vanaf Dagebüll. Vooral in de zomer is het raadzaam van tevoren een plaats op de veerboot te reserveren.

De mooiste stranden van Europa
De mooiste stranden van Europa
Beste tijd om naar Amrum te reizen

De beste tijd om naar Amrum te reizen is van juli tot augustus. Zelfs aan de Noordzee kan de thermometer hier overdag tot gemiddeld 19 °C oplopen en ook ’s nachts is het met 17 °C aangenaam. De watertemperatuur ligt rond de 20 °C en de zon schijnt tot 11 uur per dag.

 

Camping bij het Kniepsand

Camping Amrum is geopend van 01 april tot 31 oktober. Voor campers en campingbussen zijn er comfortplaatsen met vaste bodem en stroomaansluiting. Caravans worden met een tractor het veld op getrokken. De comfortplaatsen voor caravans hebben een losse ondergrond en beschikken ook over een elektriciteitsaansluiting. Honden zijn hier welkom en de camping heeft een kinderspeelplaats.

6. Dune du Pilat, Frankrijk

 

Waar: Arcachon, Zuid West Frankrijk

Wist je dat de grootste zandduin van Europa zich aan de Franse kust bevindt? De Dune du Pilat is maar liefst 110 m hoog en ligt tussen dichte dennenbossen en de Atlantische Oceaan. Als je het gevoel wilt hebben dat je in de woestijn in Namibië bent, dan is dit de plek waar je moet zijn. Bovendien ligt de Dune du Pilat op slechts enkele kilometers van Bordeaux en kan dus perfect gecombineerd worden met een bezoek aan de wijnstreek.

De mooiste stranden van Europa
De mooiste stranden van Europa
Beste tijd voor een vakantie in de Dune du Pilat

Tussen mei en juni bereiken de temperaturen hier al een gemiddelde van 21 °C en liggen ze ’s nachts rond de 15 °C. Er zijn tot 10 uren zonneschijn per dag en de watertemperatuur ligt rond de 20 °C.

In juli en augustus is het overdag aangenaam warm met 26 °C, maar niet te heet. ‘s Nachts is de temperatuur ook een milde 17 °C. Er zijn ook tot 10 uren zonneschijn per dag en de watertemperatuur loopt op tot 22 °C.

September en oktober zijn ook een goede tijd voor een strandvakantie in Frankrijk. De temperaturen zijn overdag nog 22 °C en ’s nachts rond 15 °C. De watertemperatuur is ook nog steeds rond de 22 °C en er zijn nog steeds tot 9 uren zon per dag.

 

 Camping bij de Dune du Pilat

De Yelloh! Village biedt staanplaatsen vanaf 80 m² inclusief elektriciteit. Het eigen restaurant van de camping heeft een prachtig panoramisch uitzicht en de crêperie ligt vlak aan zee. Er is ook een kruidenierswinkel met regionale producten, een broodjesservice en een ledigingsstation voor campers.

7. De mooiste stranden van Europa – Praia da Marinha, Portugal

 

Waar: Algarve

Praia da Marinha is misschien wel een van de beroemdste stranden van de Algarve, en zeker een van de mooiste! Spectaculaire zandstenen rotsen liggen hier ingebed in het goudgele zand van het strand en worden omspoeld door de turkooisblauwe zee. Het strand ligt op ongeveer 10 km van het stadje Carvoeiro en is perfect om te zwemmen, snorkelen en duiken. Praia da Marinha hoort simpelweg bij een strandvakantie in Portugal en je kunt hier zelfs in de winter genieten van aangename temperaturen.

De mooiste stranden van Europa
De mooiste stranden van Europa
Beste tijd om Praia da Marinha te bezoeken

 Als je liever niet in de winter naar Portugal wilt gaan, raden wij mei en juni of september en oktober aan. De zomertoeristen verdwijnen langzaam uit de Algarve of zijn er nog niet en je kunt al genieten van warme temperaturen. In mei en juni is het overdag gemiddeld 23°C en ’s nachts gemiddeld 17°C. Er zijn al tot 12 uren zonneschijn per dag en de watertemperatuur is ongeveer 22 °C.

In september en oktober is de gemiddelde dagtemperatuur nog 24 °C en ’s nachts is het met 19 °C niet te koel. De watertemperatuur is 23 °C en er zijn nog steeds tot 9 uren zon per dag.

Tijdens het hoogseizoen in juli en augustus is de temperatuur overdag gemiddeld 27 °C en ’s nachts ongeveer 20 °C. De watertemperatuur is 23 °C en er zijn tot 12 uren zon per dag.

 

 Camping in de buurt van Praia da Marinha

Camping Canelas is het hele jaar geopend en beschikt over een bevoorradings- en afvalverwerkingsstation voor campers. Honden zijn hier welkom en er zijn hondendouches voor je trouwe viervoeter. Er is een kinderspeelplaats voor de kinderen en je kunt boodschappen doen in de minimarkt.

8. Plage de Palombaggia, Frankrijk

 

Waar: Corsica

Onze achtste plaats voor de mooiste stranden van Europa neemt je mee naar Corsica. Het eiland is een hoogtepunt voor kampeerders en op Plage de Palombaggia kun je een echt tropisch eiland gevoel verwachten! Het strand ligt tussen de dorpen Picovaggia en Bocca dell’Oro en verwelkomt je met een fijn wit zandstrand omgeven door pijnbomen en sprankelend lichtblauw water dat kristalhelder is. De zandsteenkleurige rotsen doen niet onder aan de Seychellen. Het strand is ook zeer geschikt voor gezinnen vanwege de toegankelijke ingang en schaduw wordt geboden door het bos achter de grote zandduinen.

De reis naar Corsica begint per veerboot vanuit Marseille, Nice of Toulon. Vanaf Marseille duurt het ongeveer 11 uur, vanaf Nice 5 uur en 30 minuten en vanaf Toulon iets minder dan 8 uur en 30 minuten. De kortste overtocht is rechtstreeks vanuit Livorno in Italië. Vanaf hier zul ongeveer 3 tot 4 uur onderweg zijn.

 

 

Beste tijd om Corsica te bezoeken

 Van mei tot juni kun je temperaturen verwachten van rond de 20 °C overdag en een gemiddelde van 14 °C ’s nachts. Het water is echter al een warme 28 °C en met 12 uur zon per dag is er genoeg tijd om aan uw zomerse kleurtje te werken.

Van juli tot augustus is de temperatuur overdag gemiddeld 26 °C en ’s nachts een milde 19 °C. De watertemperatuur is 32 °C en bovendien zijn er tot 12 uur zon per dag.

September en oktober zijn ook geschikt voor een strandvakantie op Corsica. Overdag loopt de temperatuur op tot 21 °C en ’s nachts rond de 16 °C. Het water is nog aangenaam warm met 24 °C en de zon schijnt tot 9 uur per dag.

 

 Camping bij Plage de Palombaggia

 De 4-sterrencamping Palombaggia is geopend van Pasen tot half oktober en beschikt over ongeveer 150 standplaatsen met stroomaansluiting. Er is een restaurant met pizzeria en een kruidenierswinkel aanwezig op de camping. Honden zijn hier op de camping helaas niet toegestaan.

9. De mooiste stranden van Europa – Cala Mariolu, Italië

 

Waar: Sardinië

Bij de mooiste stranden van Europa mag Sardinië simpelweg niet ontbreken. Sardinië wordt niet voor niets ook wel het Caribisch gebied van Europa genoemd en het droomstrand Cala Mariolu voldoet precies aan dit beeld. Cala Mariolu ligt in het oosten van het eiland en het strand bestaat uit fijn zand vermengd met witte en roze kiezels, waardoor het strand een lichtroze kleur krijgt. Steile kliffen van 500 meter omzomen het strand en het turkooisblauwe water is uniek. Hoewel er weinig deining is op dit strand, is de ingang relatief steil. Vanwege het heldere water is snorkelen hier een fantastische ervaring.

Cala Mariolu kan worden bereikt door een wandeltocht van enkele uren of – de gemakkelijkste manier – door een boottocht. De baai, die in een natuurreservaat ligt, is erg populair en ligt al vanaf 16.00 uur in de schaduw, dus het is de moeite waard om er vroeg te zijn. De reis naar Sardinië zelf gaat per veerboot vanuit Toulon of Nice in Frankrijk, of vanuit Italië met vertrek vanuit Genua, Livorno of Piombino.

De mooiste stranden van Europa
De mooiste stranden van Europa
Beste tijd om op vakantie te gaan naar Sardinië

Als je de hitte wilt ontwijken, kun je er beter voor kiezen in mei en juni of september en oktober op een strandvakantie op Sardinië te gaan. Zelfs in mei en juni liggen de temperaturen al rond de 25 °C. ‘s Nachts is het met 16 °C nog aangenaam koel. De watertemperatuur is al 28 °C en is perfect om te zwemmen en er zijn ook 12 uren zon per dag.

Ook in september en oktober is de temperatuur overdag gemiddeld 25 °C en ’s nachts een aangename 18 °C. De watertemperatuur is 23 °C en er is tot 9 uur zon per dag.

In de hoogzomer, van juli tot augustus, loopt de thermometer overdag op tot gemiddeld 30 °C en ook ’s nachts is het met 22 °C niet te koud. De watertemperaturen liggen zelfs rond de 31 °C en er zijn tot 12 uren zonneschijn per dag.

 

Camping in de buurt van Cala Mariolu

De camping Costa Orientale ligt buiten het natuurreservaat direct aan het strand en is geopend vanaf 1 april. De 40 standplaatsen hebben elektriciteitsaansluiting, er is een supermarkt in de buurt en boottochten naar Cala Mariolu kunnen in de buurt worden geboekt. De camping beschikt ook over een bevoorradings- en afvalverwerkingsstation.

10. Porthminster Beach, Engeland

 

Waar: Cornwall

Ook Engeland staat op onze lijst van de 16 mooiste stranden van Europa. Het graafschap Cornwall ligt in het uiterste zuiden van Engeland en biedt heel wat plaatsen die perfect zijn voor een strandvakantie. Porthminster Beach maakt deel uit van de stad St. Ives en wordt beschut door de omringende heuvels versierd met Engelse cottages en biedt fijn wit zand en smaragdgroen water. Porthminster Beach is perfect voor een gezinsvakantie en heeft zelfs een prijs gewonnen.

 

 

Beste tijd om Cornwall te bezoeken

Al in juni en juli is het overdag 17 °C en 9 uur zon per dag. ‘s Nachts ligt de temperatuur rond de 14 °C. In augustus en september stijgt de thermometer overdag tot ongeveer 18°C en ’s nachts tot gemiddeld 15°C. In deze tijd van het jaar kun je tot 8 uur zon per dag verwachten.

 

 Camping bij Porthminster Beach

Ayr Holiday Park ligt op slechts 10 minuten lopen van St. Ives en is het hele jaar geopend. Hier kun je kiezen tussen staanplaatsen met verharde ondergrond of met gras en bijna alle staanplaatsen hebben elektriciteits- en wateraansluitingen. Honden zijn hier welkom.

11. De mooiste stranden van Europa – Rambergstranda, Noorwegen

 

Waar: Lofoten

Hoewel je Noorwegen in eerste instantie misschien niet associeert met strandvakanties, kun je ook hier droomstranden ontdekken. Bijvoorbeeld Rambergstranda in Ramberg op de prachtige Lofoten-eilanden. Ramberg ligt aan de idyllische baai van Jusnesvika en wordt omringd door majestueuze bergtoppen. Bij Rambergstranda vind je een wit strand omgeven door ondiepe duinen en kristalhelder water.

De reis naar de Lofoten verloopt ofwel via Europese weg E10 of per veerboot, bijvoorbeeld vanuit Fauske of Bognes. Vooral tijdens het hoogseizoen in juli en augustus is het raadzaam vooraf online te reserveren.

De mooiste stranden van Europa
De mooiste stranden van Europa
Beste tijd voor een vakantie op de Lofoten

Zelfs in de zomer wordt het niet echt warm op de Lofoten. De warmste temperaturen zijn in juli en augustus met een gemiddelde van 13 °C overdag. ‘s Nachts zijn de temperaturen slechts één graad lager, dus we raden aan een camper met verwarming te huren. Tot 7 uur zon wachten hier op je in deze tijd van het jaar.

 

Camping in Ramberg

De kleine camping Ramberg Gjestegard heeft staanplaatsen met elektriciteit, fietsverhuur en een restaurant waar heerlijke lokale visgerechten worden geserveerd. 

12. Lister Ellenbogen, Duitsland

 

Waar: Sylt

Onze twaalfde plaats van de mooiste stranden in Europa brengt ons terug naar Duitsland – naar het eiland Sylt dit keer.  De zogenaamde Lister Ellenbogen is het noordelijkste punt van Sylt en dus ook van Duitsland en ligt op amper 4 km van het Deense eiland Rømø. De streek is hier nog ongerept, zodat je tijdens je wandeling over het strand tussen de duinvalleien misschien een paar vrij rondlopende schapen tegenkomt. Aangezien dit een natuurreservaat is, moeten honden aan de lijn worden gehouden.

Op het strand zelf komt wit zand je tegemoet, dat zich kilometers ver uitstrekt en uitmondt in de woeste Noordzee. Je kunt naar Sylt reizen met de veerboot vanuit Rømø of met de autotrein van DB Autozug vanuit Niebüll. Voor de DB Autozug moet je echter wat meer tijd uittrekken.

De mooiste stranden van Europa
De mooiste stranden van Europa
Beste reistijd voor een vakantie op Sylt

Van juli tot september is de gemiddelde temperatuur hier overdag 18 °C en ’s nachts ongeveer 16 °C. De Noordzee is en blijft erg fris in de zomer met 19 °C, maar je kunt wel genieten van 9 uur zon per dag.

 

 Camping in Lister Ellenbogen

Camping “Campen in Kampenis geopend vanaf 2 april en beschikt over standplaatsen met stroomaansluiting. Honden zijn hier welkom, er is een kinderspeelplaats, een kiosk en een afvalbrengstation voor stacaravans.

13. De mooiste stranden van Europa – Jaz Beach, Montenegro

 

Waar: Budva, Adriatische Zee

Ooit gedacht aan een strandvakantie in Montenegro? Nee? Dan wordt het tijd. Jaz Beach ligt in het gebied rond Budva aan de Adriatische Zee en wordt ook wel de Rivièra van Montenegro genoemd. De halvemaanvormige baai is een zandstrand van ongeveer 1,2 km lang, omgeven door schilderachtige heuvels. Wit zand en turkooisblauwe zee wachten vormen de ideale basis voor een dag ontspannen in de zon. Aangezien de streek rond Budva nog relatief onontwikkeld is, is het nog steeds een insider tip onder de mooiste stranden van Europa.

 

 

 

Beste tijd om Jaz Beach te bezoeken

Het is zeker de moeite waard om mei en juni, maar ook september en oktober in de gaten te houden als je op strandvakantie gaat in Montenegro. In mei en juni ligt de temperatuur overdag rond de 21 °C en ’s nachts rond de 14 °C. Er is bijna 12 uur zon per dag en de watertemperatuur loopt al op tot 24 °C.

In september en oktober bedraagt de thermometer gemiddeld nog 21 °C en is het ook ’s nachts rond de 14 °C. Het water is met 25 °C nog aangenaam warm en de zon schijnt tot 9 uur per dag.

Op het hoogtepunt van de zomer in juli en augustus loopt de thermometer op tot gemiddeld 28 °C overdag en een milde 19 °C ’s nachts. De watertemperatuur is 28 °C en er zijn tot 12 uren zonneschijn.

 

Camping bij Jaz Beach

Helaas zijn er nauwelijks campings met een goede beoordeling in en rond Budva, dus concentreren we ons op camping Maslina, 25 km verderop. 100 standplaatsen met elektriciteitsaansluiting liggen hier verspreid op een met olijf- en granaatappelbomen versierd terrein, en op slechts 200 meter van zee. Honden zijn hier ook welkom.

14. Praia das Catedrais, Spanje

 

Waar: Galicië

Praia das Catedrais, wat in het Nederlands “het strand van de kathedralen” betekent, is niet echt geschikt om te zwemmen, maar het is zo indrukwekkend dat het op onze lijst van de 16 mooiste stranden van Europa moet staan. In de loop der jaren heeft de zee de tot 30 meter hoge kliffen gevormd tot indrukwekkende rotsformaties zoals bogen, bruggen en gewelven. Je kunt het strand alleen betreden bij eb, en dan gaat er een nieuwe wereld van mysterieuze labyrinten en turkooizen grotten voor je open. Je zult het gevoel hebben op een andere planeet te zijn.

 

 

De beste tijd om op vakantie te gaan in Galicië

In mei en juni kun je een gemiddelde temperatuur verwachten van 20 °C overdag en 14 °C ’s nachts. De watertemperatuur is 18 °C en er is tot 9 uur zon per dag. In juli en augustus loopt de thermometer op tot een gemiddelde van 24 °C en ’s nachts is het rond de 15 °C. De watertemperatuur is 21 °C en er zijn ook 9 uren zonneschijn per dag. In september en oktober kan de temperatuur overdag nog oplopen tot 22 °C en ’s nachts tot 14 °C. De watertemperatuur is constant en de zon schijnt tot 8 uur per dag.

 

 Camping in de buurt van Praia das Catedrais

Rinlo Costa Camping is een kleine familiecamping met ongeveer 39 standplaatsen van 60 m² inclusief elektriciteitsaansluiting. Ter plaatse kun je een pas kopen voor Praia des Catedrais en er is een cafetaria, een speeltuin en een zwembad. Honden zijn hier welkom.

15. De mooiste stranden van Europa – Playa de los Muertos, Spanje 

 

Waar: Andalusië

We naderen langzaam aan het einde van onze lijst met de mooiste stranden van Europa, en we blijven in Spanje als we naar Andalusië gaan. Playa de los Muertos is een geïsoleerd natuurstrand dat in het natuurpark Cabo de Gata ligt en deel uitmaakt van de Costa de Almería. Het afgelegen strand is iets minder dan 1,2 km lang en maar liefst 30 m breed. Door de afgelegen ligging is het zelfs in het hoogseizoen niet te druk. Wie rust en stilte zoekt, vindt hier een ware oase van diepblauw water en fijn zand.

 

 

Beste tijd om op vakantie te gaan in Andalusië

Als je niet in het hoogseizoen naar Andalusië wilt reizen, raden wij je mei en juni aan of september en oktober. In mei en juni zijn de temperaturen overdag al gemiddeld 24 °C en ’s nachts 18 °C. De watertemperatuur is 23 °C en er zijn tot 12 uren zonneschijn per dag.

In september en oktober zijn de temperaturen ook gemiddeld 25 °C en ’s nachts een aangename 19 °C. De watertemperatuur is 24 °C en er zijn nog tot 10 uren zonneschijn per dag.

Midden in de zomer loopt de thermometer op tot gemiddeld 29 °C en ook de nachten zijn warm met 24 °C. In juli is het water 26 °C en ’s nachts 19 °C. In juli en augustus is het water 26 °C en kun je tot 11 uur zon per dag verwachten.

 

Camping in de buurt van Playa de los Muertos

Het camperpark Agua Marga ligt op ongeveer 3,7 km van het strand in kwestie en heeft 35 standplaatsen. Honden zijn bij de prijs inbegrepen en de camping is het hele jaar geopend. De standplaatsen zijn voorzien van elektriciteitsaansluitingen en er is een stortplaats voor campers.

16. Prapratno Strand, Kroatië

 

Waar: Op het schiereiland Pelješac

De laatste op de lijst van de mooiste stranden van Europa ligt is te vinden in Kroatië. Het Prapratno strand ligt aan de Dalmatische kust en is perfect voor een gezinsvakantie, omdat de kust erg ondiep is en je nog gemakkelijk in het water kunt staan op 100 meter van het strand. Omgeven door glooiende groene heuvels, begeef je je in een paradijs van smaragdgroen tot diepblauw water en fijn goudkleurig zand.

De mooiste stranden van Europa
Beste tijd om Prapratno Beach te bezoeken

In Kroatië kan het ook druk worden tijdens het hoogseizoen in juli en augustus, dus wij raden je aan om mei en juni of september en oktober te overwegen. In mei en juni kun je een gemiddelde temperatuur verwachten van 23 °C overdag en 13 °C ’s nachts. De watertemperatuur is al 24 °C en de zon schijnt rond de 12 uren per dag. 

In september en oktober ligt de temperatuur overdag nog rond de 21 °C en ’s nachts ook rond de 13 °C. De watertemperatuur is 25 °C en er zijn tot 9 uren zonneschijn per dag.

Tijdens het hoogseizoen in juli en augustus is de gemiddelde temperatuur overdag 29 °C en ’s nachts 18 °C. De watertemperatuur is 28 °C en er zijn tot 12 uren zon per dag.

 

Camping aan het strand van Prapratno

Camping Prapratno ligt direct aan het gelijknamige strand en beschikt over ongeveer 250 standplaatsen met stroomaansluiting. De camping is geopend van 1 mei tot 31 oktober en honden zijn toegestaan op de camping, maar helaas niet op het strand zelf. Er is een supermarkt, een restaurant en een afvalverwerkingsstation op het terrein.

We zijn aan het einde gekomen van onze lijst van de 16 mooiste stranden van Europa en zijn eigenlijk klaar om de bikini en zwembroek in de camper te gooien en de stevige schoenen in te ruilen voor teenslippers. Wij hopen dat we je hebben kunnen inspireren en ondersteunen bij het plannen van jouw strandvakantie dit jaar!

Er is nog één ding dat wij je willen vragen: controleer van tevoren bij het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken de actuele toelatingseisen van de afzonderlijke landen in verband met Corona. Afgezien daarvan hoef je nu alleen nog maar de juiste camper voor je vakantie te huren en je kunt op pad!

Deel deze post
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.