De eindeloze kust van Nederland

# Camping

Exclusieve reisroute van MARCO POLO

 

Autor: Ralf Johnen

De eindeloze kust van Nederland

Van Rotterdam naar Texel

 

De prachtige rivierdelta van de Rijn en de Maas en de hypermoderne stad Rotterdam zijn een geweldig begin. Maar dat is echt niet alles: onderweg naar het noorden volgen de hoogtepunten elkaar in rap tempo op. De combinatie van lange stranden, levendige kustplaatsen en de vele mooie steden in deze regio, is uniek in Europa. De aanwezigheid van natuurgebieden, waarvan sommige nationaal park, maken het aanbod in deze vakantieregio compleet.

 

🚐 243 km – 6 uur – Vermijdt het spitsverkeer – 8 dagen

Start: Rotterdam – hypermoderne havenstad aan de Maas

 

De scheefgezakte grachtenpanden en idyllische woonboten zijn nog te vinden in het oude stadsdeel, maar deze stad is vooral hypermodern en gericht op de toekomst. De metropool, waar de Rijn en de Maas samenkomen, heeft de grootste haven van Europa. Daarnaast is het een modern alternatief voor alle betoverende, historische stadjes die Nederland te bieden heeft. Rotterdam stapt vaak over de drempel naar het futurisme. Als je goede ideeën hebt, is dit de plek om ze uit te voeren!

Parkeren: De Rotterdamse binnenstad is niet geschikt voor alle campers in verband met een milieuzone. Enkele kilometers daarbuiten is het gebruik van een gratis P+R parkeerplaats met metroverbinding mogelijk (Capelsebrug, 18 minuten). [GPS: 51.920100, 4.558297]

Campings Rotterdam – startpunten voor onze reisroute

 

Aan de rand van de stadsjung

Grote stadscampings staan lang niet altijd op de mooiste plekken. Dit geldt ook voor deze camping, maar het is slechts 3 kilometer naar de stad. Alles is aanwezig: prima sanitair en voldoende privacy door de hoge heggen tussen de standplaatsen.

 

Stadscamping Rotterdam

€| Kanaalweg 84 | Rotterdam
tel. +31 10 4 15 34 40 | stadscamping-rotterdam.nl
[GPS: 51.930698, 4.445069]
Grootte: 80 plaatsen, blokhutten

 

Strand te voet en stad met de trein

Hollandse tomaten doen het goed in kassen, waarvan de meeste in het Westland staan. Zo heet het stuk kust tussen Rotterdam en Den Haag, dat aan de andere kant van de dijk heerlijk brede zandstranden te bieden heeft. Tussen deze twee landschappen ligt een gezellige familiecamping. Vanaf treinstation Hoek van Holland Strand (3 km) rijden regelmatig treinen rechtsreeks naar Rotterdam Centraal.

 

Strandpark Vlugtenburg

€€ | ’t Louwtje 10 | ‘s-Gravenzande | 30 km W.
Tel. +31 17 4 41 24 20 | vlugtenburg.nl
[GPS: 52.002993, 4.138429]
Grootte: 288 plaatsen, bungalows, caravans, safaritenten

28 km naar tussenstop – Hoek van Holland

 

Misschien is Hoek van Holland met zijn 10.000 inwoners zelf niet bijzonder aantrekkelijk. Er zijn bijvoorbeeld geen uitzonderlijk mooie of bijzondere gebouwen te vinden. Het heerlijke brede zandstrand maakt dat meer dan goed. Ook als je van schepen houdt, kun je hier je hart ophalen: met containers beladen oceaanstomers garanderen goed vermaak.

Parkeren: Parkeerplaats Badweg – de parkeerplaats is dicht bij het strand en de strandtenten en parkeren is ‘s winters gratis. In de zomer is parkeren overal betaald. We raden je aan te betalen want illegaal parkeren kan een erg dure aangelegenheid worden.

8 km naar tussenstop – Monster

 

Monster (van het Latijnse monastarium: klooster) verwelkomd zijn bezoekers met een ongerept strand en is de thuisbasis van de prachtige windmolen De Vier Winden, waar tarwe tot volkorenmeel wordt vermalen. Door de naam van het populairste strandpaviljoen waan je je in Sydney, Australië: Bondi Beach.

Fototip: De Zandmotor. Met zand dat uit de Sahara lijkt te komen, of misschien eerder van een Waddeneiland. Dit kunstmatige schiereiland werd een paar jaar geleden aangelegd tussen Monster en Kijkduin. Dit is een populair onderwerp voor foto’s geworden, maar dient om de kwetsbare kustlijn te beschermen. Of dit een succes is weten we pas na 2030, dan wordt dit gemeten. Parkeren kan bij Molenslag. [GPS: 52.032846, 4.172545]

De eindeloze kust van Nederland

STOP: Den Haag – regeringszetel met badstranden

 

Een koninklijke stad, de regeringszetel, locatie van het Internationaal Gerechtshof én prachtige stad met veel parken, art-nouveau wijken en twee heerlijke badplaatsen: een kleine impressie van wat Den Haag te bieden heeft. De binnenstad heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld en het aanbod creatieve keukens neemt rap toe. De leefbaarheid is hier hoger dan bijna overal elders in Nederland of zelfs in heel Europa.

 

Campings Den Haag – rust op de route

 

Dicht bij duinen en museum

Een prachtige plek met alle comfort, veel gezinnen en ideale verbindingen: aan de andere kant van de weg beginnen de duinen van Meijendel. Het strand ligt op een kleine 3 kilometer afstand en ook Scheveningen en het centrum van Den Haag zijn dichtbij. Maar misschien wel het mooiste in de nabijheid is Museum Voorlinden: de kunstwerken zijn indrukwekkend, evenals de prachtige bossen, duinen, weilanden, wateren en tuinen eromheen.

 

Camping Duinhorst
€ | Buurtweg 135 | Wassenaar
tel. +31 70 3 24 22 70 | duinhorst.nl
[GPS: 52.110895, 4.3439]
Grootte: 154 plaatsen, trekkershutten

 

Bos op het familiestrand

Het bosgebied Ockenburgh scheidt de kuststrook van Kijkduin van de Haagse woonwijken. Vakantiegangers ontmoeten elkaar hier al generaties lang om te genieten van de nabijheid van de zee, de frisse lucht en de goede sfeer. Delen van de camping hebben inmiddels plaats gemaakt voor appartementen. Dit doet echter niets af aan de voordelen van deze locatie: natuur, strand en stad op korte afstanden.

 

Vakantiepark Kijkduin
€€ | Machiel Vrijenhoeklaan 450 | ’s Gravenhage tel. +31 70 4 48 21 00 | roompot.nl
[GPS: 52.059922, 4.212265]
Grootte: 38 camperplaatsen, 6 safaritenten en 6 bungalowtenten

15 km naar tussenstop – Leiden

 

De universiteit is de oudste van het land en Rembrandt is waarschijnlijk de beroemdste stadsinwoner aller tijden. Met haar grachten, scheve huizen en rijke historie heeft Leiden alles in huis om een ideale plek te zijn voor een overnachting. Maar ook als je hier een hele dag blijft hoef je je niet te vervelen.

Parkeren: Met 750 parkeerplaatsen – waaronder veel voor grotere campers – is het parkeerterrein aan de Haagweg 6 de grootste van de stad. Het is slechts vijf minuten lopen naar het stadscentrum en het dagtarief is €12,50.

 

Hortus Botanicus

Kassen, oude bomen en zonnige weiden maken deze meer dan 400 jaar oude tuinen een dromerige oase middenin de stad.

Info: April-oktober: dagelijks 10.00-18.00 uur. November-maart: di-zo 10.00-16.00 uur | volwassenen € 8, kinderen € 3,50 | Rapenburg 73 | Leiden | hortusleiden.nl

 

De Leidse Rederij

De snelste, meest comfortabele en tegelijkertijd mooiste manier om de stad te verkennen? Dat zijn de rondvaartboten die door de grachten varen. Hierin krijg je elke minuut prachtige fotomogelijkheden voorgeschoteld.

Info: Dagelijks vanaf 10.30 uur | € 12, kinderen € 10 | Apothekersdijk 5 | Leiden | leidserederij.nl

 

Fototip: Burcht van Leiden. Leiden is een oude vestingstad omgeven door grachten. De overblijfselen van een kasteel staan op een kunstmatige heuvel vrijwel midden in het centrum. Een perfecte achtergrond voor foto’s met een geweldig uitzicht. [GPS: 52.158971, 4.492323]

19 km naar tussenstop – Katwijk en Noordwijk

 

Naast de goed bereikbare boulevard staat de badplaats Katwijk ook nu nog bekend om haar vrome inwoners. Hier stroomt een zijtak van de rivier de Rijn. Slechts een paar kilometer verder naar het noorden ligt de badplaats Noordwijk, waar het Nederlands elftal huisvest bij grote voetbalevenementen. Ook de historische straatjes in de oude binnenstad (Noordwijk binnen) zijn een bezoekje waard.

De eindeloze kust van Nederland

Stop: Zandvoort aan Zee – het lokale strand voor Amsterdammers

 

Vanaf Zandvoort ben je binnen 25 minuten met de trein in de hoofdstad. Dus als het mooi weer is, is het hier vaak erg druk. Zandvoort biedt veel op een klein oppervlak. Te beginnen met een boulevard aan een geweldig strand, helaas met soms wat lelijke architectuur. Wel zijn hier enkele goede strandtenten. Verderop vind je mooie straatjes waar de huizen versierd zijn met ouderwetse luifels. Er zijn natuurgebieden aan alle kanten en alsof dat allemaal nog niet genoeg is, tref je hier ook een Formule 1-circuit dat zich een weg baant door de duinen.

Parkeren: Het vinden van een parkeerplaats is lastig. Parkeren kan aan de boulevard, waar je met een volledig ingerichte camper ook drie dagen kunt blijven (22€ per nacht voor 2 personen incl. toeristenbelasting) [GPS: 52°23’19.3″N 4°32’10.7″E].

Campings Zandvoort aan Zee – Rust op de route

 

Klein stadje tussen strand en duinen

Met vele faciliteiten zoals een sauna en verschillende winkels, is deze camping bij volledige bezetting groot genoeg om door te gaan voor kleine stad. Door de ligging aan de rand van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het nabij gelegen zandstrand kun je hier heerlijk rondstruinen. Ook de verblijfplaatsen van vaste gasten, bezoekers en glampinggasten worden van elkaar gescheiden door weelderig groen.

 

Camping de Lakens
Zeeweg 60 | Bloemendaal aan Zee
[GPS: 52.408610755414, 4.5556139945983]
Grootte: 900 plaatsen, Airstream-caravans, glamping-tenten

 

Tussen Noordzee en auto’s

Campers en autoraces kijken zijn geen ongebruikelijke combinatie. Maar dit gebeurt zelden zo dichtbij het strand. Deze camping is dus behoorlijk bijzonder. Als je een hekel hebt aan het geluid van motoren, kun je beter naar een andere plek gaan. Maar maak je geen zorgen: buiten het raceseizoen om gaat het hier nogal traag.

 

Caravanpark de Duinrand
€€ | Boulevard Barnaart 68 | Zandvoort
tel. +31 23 5 71 24 12 | campingdeduinrand.nl
[GPS: 52.389024157787, 4.5375251770019]
Grootte: 105 plaatsen (uitsluitend voor campers)

De eindeloze kust van Nederland

7 km naar tussenstop – Bloemendaal

 

‘Bloemendaal aan Zee’ is bij velen bekend. Maar ‘Bloemendaal’ op zichzelf is vooral grondgebied van de elite van Amsterdam en Haarlem. In de uitlopers van de duinen staan indrukwekkende villa’s. Sommige van die duinen zijn aangelegd met klinkers en bieden zo een ideaal trainingsgebied voor ambitieuze wielrenners. Het grootste hoogteverschil is 33 meter, bij de Kop van Bloemendaal.

Parkeren: Halverwege de Kop van Bloemendaal is een parkeerterrein aan de Hoge Duin en Daalseweg. Vanaf hier is het niet ver naar het uitkijkpunt en het naastgelegen Pepers Pannekoekenhuis, een pannenkoekenrestaurant.

STOP: Bergen – kunstenaarsdorp in een mythisch licht

 

Al generaties lang worden schilders, met schildersezel onder de arm, naar Bergen getrokken. Op slechts een paar kilometer van de kust is het licht hier betoverend mooi. Het stadje (30.000 inwoners) scoort ook in andere opzichten: het grenst aan een groot duinreservaat, het heeft een badplaats genaamd “Bergen aan Zee”, en het heeft een gezellig centrum. Architectuurfans verwonderen zich over de herenhuizen van de Amsterdamse School en romantici genieten van de ruïne van een kerk in het hart van de stad.

Parkeren: Er is geen grote centrale parkeerplaats in Bergen. Campers kunnen betaalde parkeervakken gebruiken, bijvoorbeeld op het plein. Het maximale dagtarief is € 15,-. [GPS: 52°40’12.7″N 4°42’10.3″E]

Campings bergen – ontspanning onderweg

 

Klein stadje middenin het bos

Ijssalons, verse haring, pizzeria’s, supermarkten en voetbalvelden, klinkt als alles wat het hart van een vakantieganger begeert toch? Dit maakt camping, die middenin het bos ligt, razend populair. Daar komt nog bij dat het op maar 1,5 kilometer afstand van het strand van Castricum ligt. Veel Amsterdammers boeken de grote, maar zeer sfeervolle camping voor het gehele seizoen, wat veel zegt over hoe gezellig het hier is. Ondanks de omvang is tijdig reserveren dus belangrijk.

 

Camping Bakkum
€€-€€€ | Zeeweg 31 | Castricum aan Zee tel. +31 251 66 10 91 | campingbakkum.nl
[GPS: 52.561847163240, 4.6327972412109]
Grootte: 1800 plaatsen, vrijstaande huisjes

 

Leven op de boerderij

Tussen Bergen en Bergen aan Zee kun je een tussenstop maken op deze familieboerderij. Met de aanwezigheid van koeien, paarden en konijnen wordt kamperen bij de boer al snel ‘echt’. In het voorjaar heb je grote kans dat je getuige kan zijn van de geboorte van jonge lammetjes. Let op: Grote campers kunnen hier niet terecht. Deze camping is alleen open van april tot september.

 

Boerderij Jonker
€-€€ | Voert 18 | Bergen
tel. +31 72 5 89 52 27 | boerderijjonker.nl
[GPS: 52.660845217219, 4.6774291992187]
Grootte: 24 plaatsen, appartement, caravan

45 km naar tussenstop – Den Helder

 

Wie van pittoreske Nederlandse steden houdt, komt in Den Helder bedrogen uit: dankzij de strategisch belangrijke ligging op de noordpunt van het vasteland staat de stad (55.000 inwoners) altijd in het teken van de haven. Als je naar Texel wil, moet je hier op de veerboot inchecken. De maritieme activiteiten gaan echter veel verder dan dat en de drukke haven is druk bezig een trendy uitgaansbuurt te worden. De populairste attractie is het Maritiem Museum.

Info: Bij de oversteek naar Texel moet je met een aantal dingen rekening houden. De Teso veerboten varen in de zomer tussen 06.00 uur en 21.00 uur, de exacte vertrektijden worden op de website vermeld. In het hoogseizoen zijn de plaatsen voor voertuigen vaak ruim van tevoren bezet, dus als je lange wachttijden wil vermijden, wordt het aangeraden om tijdig te reserveren.

 

Insider tip: variërende ticketprijzen
Voor vaartuigen tot 6,5 meter verschilt de prijs van de overtocht naar Texel per seizoen en tijdstip. Dus als je oplet kun je besparen. Dit kan tussen de €25 en €37 verschillen. Voor langere voortuigen wordt een meerprijs gerekend vanaf €5,80 per meter.

De eindeloze kust van Nederland
De eindeloze kust van Nederland

STOP & eindpunt: Texel – dichtbij het vasteland, ver weg van te bewoonde wereld

 

Meer schapen dan bewoners. Als je het de lokale bevolking vraagt, is dat de situatie hier op Texel. Of dit echt zo is doet er eigenlijk niet toe. Waar het om gaat is dat Texel een wereld op zich is. Hoewel amper meer dan een kilometer verwijderd van het vasteland, neemt het leven op het eiland een rustig tempo aan: pure vertraging. Buiten het hoogseizoen maakt Texel een wat slaperige indruk. Perfect voor lange strandwandelingen of een uitstapje naar de Waddenzee.

Campings Texel

 

Uitgaan met toevlucht tot de duinen

Vanuit de tent of camper hoor je vrijwel zeker de zee, deze camping ligt immers slechts een duinenrij achter de Noordzee. Even ver is het naar het bruisende leven van De Koog, waar het soms tot diep in de nacht levendig is. De enige conclusie die getrokken kan worden is dat dit een bijna perfecte plek is. Ook als het weer tegenzit is er voor de kinderen gezorgd: sinds 2019 trekt de camping bezoekers met een overdekt zwembad en binnenspeeltuin. (Eind maart – eind oktober).

 

Camping Kogerstrand
€€€ | Badweg 33 | De Koog
tel. +31 222 39 0112 | krim.nl
[GPS: 53.101844788069, 4.7580027580261]
Grootte: 891 plaatsen, ingerichte tenten, trekkershutten

 

Luxe camping voor gezinnen

Deze prachtige faciliteit ligt in het uiterste noorden van het eiland, op 100 meter van het bos. De 2,5 kilometer lopen naar het strand is voor sommigen misschien meer een fietstocht, maar gelukkig zijn de golfbaan (750 meter), de midgetgolfbaan met glow-in-the-dark-effecten en het klimpark op wandelafstand. Ook is het niet ver naar het eilanddorp De Cocksdorp, en dat is een prima startpunt voor diverse bezienswaardigheden.

Camping De Krim
€€€ | Roggeslootweg 6 | De Cocksdorp krim.nl
[GPS: 53.152162358450, 4.8586392402648]
Grootte: 683 plaatsen, safari lodges, luxe lodges

 

Insider tip: overnachten op de openbare weg is verboden in heel Nederland. Let dus goed op! Soms mag de camper ergens wel een nacht staan, maar mag jij er niet in slapen. Zorg dat je op je beoogde overnachtingsplaats checkt of je hier legaal mag overnachten.

Deel deze post
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.