Time-out in de natuur: Dit zijn de 5 mooiste bossen van Duitsland!

# Plaatsen ontdekken

Zoet geurende coniferen, knisperende bladeren onder de schoenzolen en een kraakheldere lucht die vrijheid ademt en rust.
Klinkt goed? Stap dan voor even uit het routinematige, dagelijkse leven en trek het bos in. Wij reizen met je mee naar de 5 mooiste bossen van Duitsland!

“Ik verhuisde naar het bos omdat ik het verlangen had om met aandacht te leven, om dichter bij het echte leven te komen, om te zien of ik niet kon leren wat het me moest leren, zodat ik me niet hoefde te realiseren dat ik niet had geleefd als ik zou sterven. Het leven is zo kostbaar.”

Wereldberoemde woorden geschreven door Henry David Thoreau in zijn klassieke roman ‘Walden oder Leben in den Wälder’. Woorden die spreken vanuit de ziel van een echt natuurkind. Maar je hoeft je niet terug te trekken in volledige eenzaamheid, zoals Walden deed in zijn blokhut in het Concord bos. De bossen in Duitsland
zijn groot genoeg om een beetje dichter bij de natuur en jezelf te komen.

1. Spookbos in Mecklenburg-Vorpommern

Vreemd gegroeide loofbomen, gedeeltelijk kaal of overwoekerd aan één kant. Dat klinkt een beetje spooky. Vooral de glooiende rand van het 180 hectare grote gemengde bos toont de adembenemende kracht van de natuur. De zoute, zilte zeelucht en de sterke wind vanaf de Oostzee vervormden de bomen van de “Nienhäger
Holz” in Mecklenburg zodanig dat de lokale bevolking het de bijnaam ‘Spookbos’ gaf.

PaulCamper redacteur en natuurvriend Claudia zegt: “Ikzelf deinsde niet terug tijdens mijn fietstocht door het bos, langs de kliffen van de Baltische Zee. Het directe contact met de natuur had iets magisch, vond ik. Voor mij is het kromgegroeide bos dan ook een van de meest sprookjesachtige bossen van Duitsland. Perfect voor fietsers, wandelaars en Oostzeeliefhebbers.”

2. Beroemde bossen in Duitsland: De Zwabische Alb

De woorden ‘Zwabische Alb’ roepen bij natuurkenners onmiddellijk beelden op van diepe ravijnen en hangende bossen. Op een hoogte van 855 meter, omgeven door dichte boomtoppen, is de beroemde topburcht op de Hohenzollern torens het symbool van dit uitgestrekte bio sfeergebied. De Zwabische Alb is een van de meest diverse natuurgebieden van Duitsland en biedt kilometerslange wandelpaden door ruige bosgebied.

Naast de 13.000 kilometer aan wandelpaden is de Zwabische Alb vooral een paradijs voor klimmers en kanovaarders. Je zult ook merken dat dit bosgebied een perfecte bestemming is voor een gezinsvakantie. Deskundige tip van Claudia: “Ik raad ook een rondleiding aan door een van de 2.000 grotten in het Geopark, leuk voor jong en oud. De Zwabische Alb brengt je zeker terug naar de natuur.”

3. Natuur en cultuur ontmoeten elkaar in het Odenwald

Odenwald is een middelgebergte dat bestaat uit boomgaarden en veel bos. Het is een van de meest betoverende bossen van Duitsland en erg kindvriendelijk. Het wordt ook wel Sagenwald genoemd, door de talloze verhalen die zich rondom het Odenwald afspelen. Één van deze verhalen zegt dat de drakenmoordenaar Siegfried uit het Lied van de Nibelungs in dit bos is gestorven.

Hoewel deze groene oase op veel plaatsen is bezaaid met leuke herbergen, kun je nog steeds rustig wandelen door de rijen bomen en weiden van het Odenwald. PaulCamper redacteur Claudia: “Als je met je kinderen het middelgebergte bezoekt, kunnen zij zich de hele dag door in de frisse lucht uitleven. Op naar het legendarische magische bos!”

4. Sportief door het Frankische Woud

“Wanderbares Deutschland” is de slogan waarmee Frankenwald Toerisme reclame maakt voor zijn uitgebreide biotoop netwerk. Samen vormen de dichtbegroeide hellingen, brede weiden en ontboste oppervlaktes één van de meest diverse bossen van Duitsland. Euforisch omschreven door de plaatselijke toeristische vereniging als fitnesscentrum en wandelbos is het Frankenwald een enorme speeltuin voor actieve vakantiegangers en sportievelingen. Als je een echte uitdaging wilt aangaan, doe dan mee aan de lokale populaire wandelmarathon.

Claudia: “Het natuurreservaat is ook een van de bossen in Duitsland waar je niet alleen je buiten vrijheid kunt beoefenen, maar ook de fijnproever in je kunt bekoren. Frankenland staat bekend om zijn heerlijke keuken. In het Frankenwald kun je deze in veel van de traditionele restaurants proeven.”

5. Romantische bossen: Het Thüringer Woud

Als laatste het Thüringer Woud, waarvan wij sinds onze 11e PaulCamper huurvergadering groot fan zijn! Wij waren er destijds in de herfst, toen liet het Thüringer Woud zich van zijn meest kleurrijke kant zien. De bladeren van de bomen groeiden in honderden gele, oranje en groene tinten voor een betoverende bergachtige achtergrond. Sindsdien staat het Thüringer Woud op onze lijst van de mooiste bossen van Duitsland.

Maar het natuurpark kan veel meer dan er enkel waanzinnig mooi uitzien. In de winter veranderen de berghellingen in een skigebied waar je meerdere dagen op de pistes kunt doorbrengen. Vooral leuk voor gezinnen: rodelen van de besneeuwde heuvels. In de zomer is mountainbiken een bijzondere ervaring. Je ziet het, elk seizoen van het jaar is een vakantieseizoen in het Thüringer Woud!

Bieden de bossen in Duitsland voor jou niet voldoende ontspanning? Als je je echt wilt terugtrekken van alles, gewoon alleen zijn met jezelf, moet je zeker de wildernis in gaan. Je hoeft niet eens naar de verste uithoeken van de wereld te reizen. In sommige Europese landen kun je legaal in de wildernis kamperen. Of, een rustige hut vinden in een meer afgelegen bos. Wat je ook kiest: geniet ten volle van de rust en reinheid met jezelf in de natuur.

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.