Het campingtoilet – de luxe van het kleinste kamertje

# Camping

Ontspannen leun je achterover. Achter je wacht je comfortabele camper, voor je knispert het laaiende kampvuur en boven je twinkelen de sterren. Dat is precies het idyllische kamperen waar je altijd van hebt gedroomd… Tot je de volgende ochtend wakker wordt. En heel, heel dringend naar een klein kamertje verlangt, een campingtoilet, dat vrij is van brandnetels, doornstruiken en ongedierte.

Voor jou zijn we keihard op zoek gegaan naar de beste campingtoiletten. Met deze tips kun je van je vrije tijd inclusief comfortabel toiletbezoek genieten, of je nu een camper huren wil of er eentje aanschaft.

Voor ieder budget en iedere vakantievorm is er een passend campingtoilet. De hoofdvraag daarbij is: met of onder chemicaliën?

droogtoilet, camping, buiten, natuur

Hygiënisch, praktisch, typisch: chemische toiletten

Het meestvoorkomende model is het cassettetoilet. Dat komt doordat je dit zowel in mobiele toiletten op festivals wordt gebruikt, alsook vast ingebouwd in woonwagens en campers. Het valt onder de chemische campingtoiletten. Een chemisch toilet werkt net zoals het toilet thuis. Het bestaat uit een pot en een stortbak. Deze worden op een uitwerpselentank geplaatst waarin, zoals de naam doet vermoeden, de uitwerpselen worden verzameld.

Hoe werkt een chemisch campingtoilet?

Chemische toiletten bestaan dus uit twee tanks. Bovenop de afvaltank bevindt zich een verswatertank met zitgedeelte. Voor elke tank bestaat er een speciale chemische vloeistof. De toevoeging voor het verse water zorgt voor hygiëne en het desinfecteren. De toevoeging voor de afvalwatertank absorbeert geurtjes en doodt bacteriën. Een sifon of ontluchting verhinderen het opstijgen van onaangename gassen.

Voor het doorspoelen wordt er een balgpomp of moderne zuigerpomp gebruikt, welke bij bediening het verse water de pot in pompt.

De vanouds beproefde balgpomp werkt als een blaasbalg en pompt bij het indrukken water in de toilettrechter. Bij het loslaten vult de balg zich opnieuw met water.

Zuigerpompen werden al door de Romeinen gebruikt – maar in de campingindustrie is het een nieuwere techniek. Hierbij beweegt er zuiger in een cilinder om zo het water op of weg te pompen. Dat zorgt voor een sterkere waterstraal dan bij een balgpomp, maar vereist een ingewikkeldere constructie en daarmee meer onderhoudswerkzaamheden.

Idealiter geeft een vulstandindicator aan wanneer er plaats moet worden gemaakt voor nieuwe inhoud. Afhankelijk van afmetingen, weersomstandigheden en intensiteit van gebruik, maar uiterlijk na zo’n vier dagen of 50 toiletbezoeken moet je een camping opzoeken. Want alleen daar zijn er speciale afvalstations waar je de uitwerpselentank kunt legen. Daarna even met een eenvoudige waterslang uitspoelen, de chemische vloeistof bijvullen en het toilet is weer klaar voor gebruik.

Welke modellen worden aanbevolen?

Onder de mobiele campingtoiletten bevinden zich twee best verkochte modellen.

Het campingtoilet Enders Deluxe is een echte allrounder.


camping toilet enders

Bron: campingtoilette-guenstig.de

Deze zit erg comfortabel dankzij zijn hoogte, houdt personen van tot 130 kg en beschikt over een transportwiel, een vulstandindicator en een 360°-ontluchtingspijp. Een ontluchtingsknop voorkomt het bevreesde klotsen tijdens het legen. Voor het doorspoelen wordt er een zuigerpomp gebruikt. Door de hoge druk is deze ook voor kinderen eenvoudig te bedienen. Met € 55,00 – € 65,00 biedt het model een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding.

Porta Potti Qube van Thetford is een echte ster onder de campingtoiletten.

 

campingtoilet porta potti
Bron: thetford-europe.com

Het Nederlandse bedrijf Thetford wordt gezien als de uitvinder van het mobiele toilet. Hun cassettetoiletten vind je in ontelbaar veel campers. Er zijn vijf verschillende modellen die zich onderscheiden op gebied van formaat, capaciteit, gewicht, uitrusting en prijs. Hier kun je naar hartenlust de juiste pot kiezen: een uitwerpselentank met capaciteit van 10 of 21 liter; verswatertank van 10 of 15 liter; balg- of zuigerpomp, leeggewicht van 3,3 of 4 kg, features zoals vulstandindicator, verschillende kleuren, draaibare leegpijp, opbergvak voor twee flessen sanitaire vloeistof. Ook hier kunnen reserveonderdelen eenvoudig worden nabesteld en er geldt een fabrieksgarantie van drie jaar. De prijzen variëren van ca. € 50,00 tot € 150,00.

Voor avonturiers en natuurliefhebbers: droogtoiletten

Na uiterlijk twee tot drie dagen helpt ook de hoogste dosis chemicaliën niet meer: de cassette moet worden geleegd. Toch gaat niet iedereen graag van camping naar camping en niet iedereen gebruikt graag chemische stoffen. Voor alle avonturiers buiten de vaste routes zijn daarom droogtoiletten aanbevolen. Daarmee bedoelen we campingtoiletten zonder chemicaliën.

hout deur toilet hartje

Hoe werkt een droogtoilet?

Misschien ken je het nog uit het volkstuintje van oma: het tonnetjestoilet. Het valt onder de droogtoiletten. Deze heten zo omdat er geen chemicaliën maar ook geen water aan te pas komt.

Onder de toiletbril worden de uitwerpselen in een container opgevangen. Deze kunnen direct worden weggeworpen, of je kunt er boomschorssnippers, zaagsel, kattenbakkorrels, stro, aarde of iets dergelijks overheen strooien en de container pas na enkele toiletbezoeken bij het restafval of op een speciale composthoop legen. Het bedenkelijke van deze toiletvorm is dat het strooisel slechts beperkt luchtjes absorbeert en er bovendien direct contact met de uitwerpselen kan plaatsvinden.

Het legen gebeurt naar de mate van geuroverlast en de dikte van het strooisel. In ieder geval dient dit te gebeuren voordat er verder wordt gereden, aangezien de container niet kan worden afgesloten.

Minder geuroverlast verkrijg je met scheidingstoiletten. Hierbij wordt met een inzetstuk in het voorste gedeelte van de toiletpot de urine in bijvoorbeeld een blikken bus opgevangen om deze gescheiden te houden van de vaste bestanddelen. Zo kunnen deze beter worden gecomposteerd.

Maar pas op: er dient een aparte composthoop te worden aangelegd, waarvan de compost pas na twee jaar mag worden gebruikt. Vanwege potentiële ziektekiemen en uit hygiënische overwegingen, dien je het ook niet te gebruiken voor de bemesting van groente en fruit.

Welke modellen worden aanbevolen?

In principe zijn droogtoiletten in twee varianten verkrijgbaar.  Onder de toiletbril bevindt zich als onderstel ofwel een emmerachtige opvangcontainer of een constructie als een soort inklapbaar krukje waarover een vuilniszak of een zak van composteerbaar folie wordt gespannen.

Een gangbaar model met emmer is het BranQ droogtoilet.

 BranQ droogtoilet
Bron: ebay.de

Er wordt een soort emmer met een vuilniszak bekleed. De toiletbril ligt er vrij losjes bovenop. Deze constructie is op zich niet bijzonder stabiel, maar kan toch ook zware personen probleemloos aan. Het handige draaghengsel helpt bij het legen van de emmer. Het emmertoilet is verkrijgbaar in verschillende hoogtes, afmetingen en kleuren.

Met € 12,00 – € 15,00 is een droogtoilet veruit het goedkoopste model van alle campingtoiletten.

Een inklapbare variant wordt geboden door het inklapbaar campingtoilet van Highlander.


opklapbaar campingtoilet

Bron: kotte-zeller.de

Er wordt een toiletbril zonder deksel op een inklapbare constructie geklemd en een vuilniszak vangt de uitwerpselen op. Hij is uiterst gemakkelijk in gebruik en bespaart enorm veel plaats. De prijs daarvoor begint bij ca. € 25,00 – € 35,00.

Welk potje past bij welke deksel?

Weet je niet welk soort mobiel campingtoilet voor jou de juiste is? De volgende overwegingen helpen je op weg:

 • Hoge toiletten bieden meer comfort, maar nemen meer bergruimte in.
 • Bij een hoge capaciteit hoef je weliswaar minder vaak te legen, maar het is wel zwaarder. Soms moet je dan tot wel 20 kg transporteren!
 • Gewicht, formaat en capaciteit moeten altijd in verhouding zijn met de beschikbare bergruimte in de camper en het aantal meereizende personen.
 • Chemische toiletten functioneren alleen met chemicaliën en dienen daarom regelmatig te worden geleegd bij speciale stations op campings.
 • Wie overwegend de wildernis in trekt, kan daarom beter voor een droogtoilet zonder chemicaliën gaan. De composteerbare vuilniszakken daarvan zijn gemakkelijker en milieuvriendelijker weg te werpen.
 • Chemische toiletten worden als hygiënischer en geurlozer gezien, maar zijn wel omslachtiger in gebruik en vormen een belasting voor het milieu.
 • Voor incidenteel gebruik kunnen droogtoiletten daarom doorgaans praktischer zijn. Ze besparen ruimte en zijn goedkoper in de aanschaf.

In vakhandels, bouwmarkten en webshops valt er een veelzijdig aanbod van alle soorten toiletten te verkrijgen. Droogtoiletten zijn verkrijgbaar vanaf tien euro, de prijzen van chemische toiletten liggen ongeveer tussen de € 50 – 150.

Tips voor jouw perfecte campingtoilet

Met deze tips wordt het campingtoilet een wc waar je helemaal tevreden mee bent.

 • Bouw een toiletkist in je camper, waarin je het campingtoilet tijdens het rijden veilig kunt opbergen.
 • Gebruik speciaal campingtoiletpapier. Dit lost op in water en voorkomt zo verstoppingen. Dat is een paar centen meerprijs tegenover gewoon toiletpapier wel waard.
 • Leuke gadget voor meer privacy: in de winkel vind je vanaf ca. € 25,00 douche- en toilettenten.

Tips voor chemische toiletten:

 • Ons geheim: de reinigende doorspoelfunctie werkt beter wanneer je de pot van tevoren met papier bekleedt.
 • Veel firma’s bieden ‘starter-sets’ aan die de juiste chemische vloeistoffen alsook in water oplosbaar toiletpapier bevatten.
 • Om spetters te voorkomen bij het legen, druk je eenvoudigweg licht met je duim op de beluchtingsknop.
 • Vulstandindicatoren maken het onderhoud veel gemakkelijker. Let bij kinderen ook op een stabiele vergrendeling.
 • Bij de Duitse website Camping Experten, vind je een concrete handleiding voor het legen

Tips voor droogtoiletten:

 • Ons geheim: zaagsel voor knaagdieren of kattenbakkorrels. Het verbergt de inhoud en absorbeert zowel vocht als geur.
 • Ook in een model met emmer moet er altijd een zak worden ingehangen.
 • In principe kunnen alle vuilniszakken worden gebruikt, zolang ze ondoorzichtig en scheurvast zijn. Toch zijn zakken van composteerbaar folie raadzaam.

huisje, toilet, buiten

In het algemeen geldt dat afvalverwijdering elke twee tot drie dagen dient te gebeuren, bij droogtoiletten mogelijk vaker, afhankelijk van de geur. Toch is het niet mogelijk hier definitief iets over te zeggen, aangezien hoge temperaturen, het aantal reizigers, de frequentie en vorm van gebruik alsook de vulcapaciteit bepalend zijn. Hoe vaker je leegt, hoe aangenamer het toiletbezoek!

Nu staat je een ontspannen toiletbezoek op een idyllische plek niets meer in de weg. Heb je nog niet de juiste camper? Hier kun je een camper huren.

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.