Camperaars maken souvenirs van gerecycled afval

# Camping

Duurzaam toerisme op een andere manier

Ritselende bladeren in wuivende boomtoppen en korrelig zand dat onder je voeten knarst. Geurige weidebloemen met zoemende bijen – kamperen in de natuur is gewoon de beste manier om een ​​vakantie door te brengen. En om zo lang mogelijk van de veelzijdige schoonheid van onze omgeving te kunnen genieten, hebben sommige toegewijde mensen nagedacht over hoe we duurzamer kunnen reizen en leven.

Duurzaam toerisme heeft vele gezichten. En twee van hen zijn Thea en Moritz! Met hun felgele recyclingsmachine maken ze de wereld een beetje schoner.

Oké, even voorstellen! Dit zijn Thea en Moritz; twee ontwerpers die momenteel leven vanuit hun camper. Wat is daar zo bijzonder aan? Nou, ze reizen de wereld rond en maken het ook nog eens een beetje schoner. In de geest van duurzaam toerisme vangt het duo water op in bijvoorbeeld een gieter, waarmee ze vervolgens hun waterreservoir vullen.

Op dit moment hebben de twee zich toegelegd op alternatieve vormen van reizen en leven in hun camper. Weg van het massatoerisme verkennen ze de wereld en werken ze samen met andere duurzaamheidsondernemers aan milieuvriendelijke projecten. Naast ideeën voor hergebruik van water en recycling van afval, hebben Thea en Moritz veel ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid.

Ze hebben bijvoorbeeld een behoorlijk gekke machine aan boord. Thea en Moritz laten hiermee zien hoe creatief, saaie plastic recycling eigenlijk kan zijn! Door hun eigen manier van plastic hergebruik, willen ze een andere kijk op recycling aanmoedigen.

Zo hebben vakantiegangers in IJsland erg blij gemaakt met afval en wat dat te maken heeft met duurzaam toerisme, vertellen we je later in deze blog. Eerst iets over de gele, gekke magische machine en de mensen erachter.

Productontwerp meets duurzaamheid

 Wat betekent duurzaam eigenlijk? Duurzaam handelen betekent het gebruik van water, hout, olie en vele andere hulpbronnen, regenereren zodat hun natuurlijke capaciteit behouden blijft. Dit omvat ook de recycling van afval, de bescherming van ecosystemen, zacht toerisme en vele andere onderwerpen.

Definitie van zacht toerisme:

Zacht toerisme’ (ook wel duurzaam toerisme genoemd) is een vorm van reizen die drie belangrijke aandachtspunten nastreeft:

1. Zo min mogelijk impact hebben op, of schade toe te brengen aan, de natuur waar je doorheen reist;

2. De natuur zo dicht, intens en origineel mogelijk te beleven;

3. Zich zoveel mogelijk aanpassen aan de cultuur van het bezochte land.

Zacht toerisme maakt deel uit van het concept van ‘sterke duurzaamheid,’ gecombineerd met de vraag om de resterende voorraden natuurlijk kapitaal te behouden en er ook in te investeren.

Bron: Wikipedia

Thea en Moritz zijn twee mensen voor wie klimaatverandering, enorme drijvende plastic ophopingen in de zee en het massaal uitsterven van diersoorten, meer zijn dan alleen negatieve krantenkoppen. Daarom hebben ze een machine gebouwd waarmee ze plastic afval in mooie nieuwe vormen kunnen persen. Met hun project willen de twee aandacht vestigen op het wereldwijde kunststofprobleem. We hebben het echtpaar leren kennen via ons PaulCamper Community Fund. Thea legt uit waarom ze het hebben toegepast en waar het bij de machine om draait:

De machine

https://www.instagram.com/p/BrxxMQcB6gN/

Een felgele koffer – je weet wel, zo eentje waarmee technici na concerten graag in de ruimte rondwarrelen. Zo ziet de wacky recyclingmachine er op het eerste gezicht uit. Het leuke is dat deze koffer alles bevat wat Thea en Moritz nodig hebben om nieuwe kunststof producten te ontwerpen:

 • Een versnipperaar (van plastic afval)
 • Een injectiemachine
 • Vorm en sjabloon
 • Container (met versnipperd plastic)
 • Verwarmingselement (smelt plastic)
 • Reuze hendel (naar beneden drukken, plastic smelten, vormen, resultaat bewonderen)

De plannen

De twee ontwerpers vonden het model voor hun upcyclingmachine op preciousplastics.com, een wereldwijde vereniging van mensen die zich inzetten voor de strijd tegen plastic vervuiling. De gemeenschap toont creatieve ideeën en bedenkt slimme recyclingoplossingen om te imiteren.

Plattegrondtekening: De mobiele recyclingfabriek in een koffer

https://www.instagram.com/p/Bi33VGshXLd/

Voor hun eigen machine hebben Thea en Moritz de technische tekeningen van de uitvinder Dave Hakken wat aangepast en functioneler gemaakt. Een beetje roze en felgeel erop, en het funky recyclingsysteem was klaar om te gaan. Daar tussenin volgden echter enkele maanden werk en zelfs een heel testproject. In 2016 startten ze hun zusterproject gerecycled in een koffer, waarvoor ze een minimalistische plastic pers met versnipperaar in een standaard harde koffer bouwden. Van dit project komt de grote afval pony, waar we later op terugkomen.

https://www.instagram.com/p/BQdbbkfhrl4/

Waarom nu deze vorm van duurzaam toerisme?

Toegegeven, het verband tussen duurzaam toerisme en recycling ter plaatse is niet vanzelfsprekend. Het zit hem meer in de interactie tussen de manier waarop Thea en Moritz in hun camper reizen en in de machine zelf. Een kampeervakantie op zich is al milieuvriendelijker dan andere vormen van reizen. Thea en Moritz zorgen er ook voor dat hun werk grondstofbesparend is en zo min mogelijk sporen nalaat. Ze verzamelen onderweg plastic afval, dat ze in speelgoed en andere dingen persen. Zo kun je duurzaamheid letterlijk vormgeven, duurzame producten creëren en tegelijkertijd de aandacht te vestigen op milieuvriendelijk reizen en wonen. Het tweetal zocht ook op schrootplaatsen en grofvuil voor hun recyclingmachines. Op deze manier gebruikten ze alleen gebruikte onderdelen. Duurzaam ten top!

Leave no trace – laat geen sporen na

Hoe een afvalpony de aandacht vestigt op duurzaam reizen

Gemarmerd, gekruld of effen, de kleine plastic pony’s zijn er in verschillende patronen en kleuren. Ze zien eruit als grappig kinderspeelgoed, maar ze zijn veel meer. ‘Trashpony’s’ van Thea en Moritz zijn ambassadeurs voor milieubewustzijn.

Van oud naar nieuw: de `afval-pony’

Met hun gerecycled in een koffer project zijn de twee ontwerpers naar IJsland gereisd om op te ruimen. Ja, echt waar! Overal ter wereld spoelt de zee namelijk een deel van ons plastic afval terug naar de kusten. Thea en Moritz verzamelden de plastic onderdelen, versnipperde ze in de machine en drukte er kleine souvenirs uit. Vervolgens verkochten ze hun zelfgemaakte kunstwerkjes aan nieuwsgierige toeristen die in massa’s uit grote bussen stapten.

Op deze manier hebben de twee ontwerpers iets moois gemaakt van het afval, wat we allemaal jaarlijks in groten getale produceren. Met hun idee laten ze zien hoe belangrijk het is om meer duurzaam- en milieubewust te zijn. Met name op reis. Hoe minder sporen we in de natuur achterlaten, hoe langer we de natuur kunnen verkennen op onze reizen.

https://www.instagram.com/p/BP3F51ABCUM/

Duurzaam toerisme: dit is wat jij kunt doen!

Op de website van het Federaal Milieuagentschap vind je allerlei gegevens over de invloed van het massatoerisme op ons milieu. Maar, je vindt er ook enkele inspirerende ideeën over hoe je duurzamer kunt reizen!

Een van de belangrijkste beïnvloedende factoren is de milieu-impact van vliegreizen:

“Een vlucht van Duitsland naar de Canarische Eilanden en terug veroorzaakt een uitstoot van ca. 1.800 kg klimaatschadelijke CO2 per persoon (zie UBA-CO2-calculator). Ter vergelijking: je kunt ongeveer 45.000 km afleggen met een volle middenklasse auto.”

Schrijft het Duitse Milieuagentschap. Een kampeervakantie is bijvoorbeeld een goed alternatief. Hoewel sommige grote kampeerders gemiddeld iets meer verbruiken dan een auto uit de middenklasse, kun je vaak met maximaal 6 personen reizen. Dit biedt voldoende ruimte voor het hele gezin. Als je alleen met z’n tweeën reist, is een campingbus of busje meestal ook voldoende.

“Binnen een straal van slechts 800 kilometer zijn er vakantiebestemmingen die bieden wat de meeste mensen op vakantie zoeken: Recreatie, bossen, bergen, stranden en veel bezienswaardigheden.”

(Bron: Milieuagentschap Duitsland).

Indien je een verre vliegreis wilt maken, kun je een bijdrage leveren met een vrijwillige compensatie voor CO2-uitstoot.

Andere vormen van duurzaam toerisme zijn:

 • Gebruik van lokaal vervoer ter plaatse
 • Bezet de auto zo volledig mogelijk
 • Langzamer reizen, langer op één plaats blijven
 • Meer fietsen, wandelen, kanoën
 • Gebruik maken van gecertificeerde vakantieaanbiedingen (Label-online, Travelife, TourCert, Viabono)
 • Mindfulness in de omgang met water en andere hulpbronnen
 • Zo min mogelijk sporen achterlaten

Of… je kunt natuurlijk je afgedankt afval recyclen en je eigen souvenirs maken! Let’s go green! Moritz en Thea laten je zien hóe:

https://www.instagram.com/p/Bo6zgvDhld4/

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.