Camper pimpen – onze tips voor je camper renovatie

# Camping

Zullen we samen je camper pimpen, zodat ie helemaal klaar voor het komende seizoen is? De lente is begonnen met de bijbehorende familie-tripjes en picknicks. Dit seizoen kan je ook uitstekend gebruiken om aan je camper te werken en hem eens een opknapbeurt te geven. Hoe zou je camper er bijvoorbeeld uitzien als je hem versiert met een lichtketting? Of met leuke vintage vlaggetjes? We laten je leuke en creatieve “do-it-yourself-hacks” zien voor je camper renovatie. Zo kan je de binnenkant van je camper pimpen, zodat ie helemaal voorbereid is op het hoogseizoen!

De meeste materialen kan je gewoon bij een bouwmarkt of een stoffenwinkel halen. In plaats van gaten in je camper te boren, rade n we je aan montagelijm (tube) of dubbelzijdig plakband te gebruiken, zodat je niet na een tijdje met een paar boorgaten in je camper zit. Dubbelzijdig plakband heeft ook het voordeel dat er weinig rommel of vlekken achterblijven als je het weghaalt.
We laten je zien hoe je met deze en andere DIY-handvaten je camper kan renoveren.

 

pimpen vlaggetjes vintage

Fraaie gordijntjes voor je camper

Een van de eerste dingen van het camper pimpen, kan de vervanging van je gordijntjes zijn. Na een aantal jaren verzamelen de gordijntjes toch wat luchtjes, waar je maar moeilijk vanaf komt. Daarom: eruit met die dingen en maak plaats voor mooie, nieuwe gordijnen! Bij een speciaalzaak, in de bouwmarkt of bij webshops zijn er ontelbaar veel mogelijkheden. Je vindt daar geheid gordijntjes die  in je camper passen. De camper “Tante Trude” is een perfect voorbeeld hoe je met fatsoenlijke gordijntjes je camper een nieuwe uitstraling geeft.

Wat je nodig hebt:
 • Mooie gordijntjes (naar eigen keuze)
 • (Eventueel) nieuwe gordijnstangen
 • Of andere bevestigingsmaterialen (zoals een telescoopstang)
Handleiding

Bevestig (eventueel) de stand waar de gordijntjes aan hangen boven het raam. Hang de uitgekozen gordijntjes op, zoals jij ze het mooiste vindt in je camper.

 

tante trude pimpen

Nieuw uiterlijk van je zitkussens

Ook in je zitkussens kunnen hardnekkige geurtjes gaan zitten. Daarbij zien de kussens er na verloop van tijd ook zodanig uit, dat het er ook niet meer heel gezellig uitziet. Gebruik daarom de minder mooie dagen van de lente en knap je kussens op, want na vele jaren zien ze er vast niet meer zo mooi en uitnodigend uit. Antraciet of bonte kleuren, het maakt niet uit. Met je passie en creativiteit kan je alle kanten op. Een moderne tafel, een petroleumlamp en bijpassende kussens laten je camper er topmodern en supergezellig uitzien. Tipiyeah is een camper met zitkussens in Marokkaanse stijl in vele kleuren en vindt je bij PaulCamper. Je kan hier je droom uit 1001 nachten huren. Ook de camper Odi heeft nieuwe zitkussens, die hem daardoor nieuwe glans geven. Ook deze parel is te huur!

Wat je nodig hebt:

Afmetingen van de zitkussens (of bij de fabrikant halen)
Stof naar eigen keuze (denk erom dat de stof stevig is en tegen een stootje moet kunnen)

Als je de zitvlakken zelf wil maken:
 • Spelden
 • Garen en draad
 • Een goede naaimachine
 • Borduurnaalden
 • Stofschaar
Handleiding

Als eerst moeten de oude zitkussens worden weggehaald. Je kan het zelf proberen of zoekt op internet een uitgebreide handleiding, waar wordt beschreven hoe je dit makkelijk kunt doen. Daarna meet je de zitvlakken op. Er zijn in Nederland stoffeerders en speciaalzaken die de stof precies op maat van je camper kunnen knippen. Dit kun je natuurlijk ook zelf doen als je daar de juiste skills voor hebt! De op maat geknipte stoffen kunnen nu over de zitvlakken getrokken worden. Voor preciezere informatie raden we wel aan om even langs een speciaalzaak te gaan voor een persoonlijk en gedetailleerd advies.

 

Nieuwe deurtjes voor je kasten

Als je nou het camper pimpen echt goed wil uitvoeren en de binnenkant van je camper wil veranderen, kom je er (bijna) niet onderuit om de kastdeurtjes een nieuw uiterlijk te geven. Je hoeft trouwens helemaal niet veel geld uit te geven door alle kastdeurtjes te vervangen. Je kan ook simpelweg de kastdeurtjes voorzien van mooi decoratiefolie.

Wat je nodig hebt:
 • Mooi decoratiefolie (naar eigen smaak)
 • Meetlat/duimstok
 • Potlood
 • Schaar
 • Kaart (plastic/pinpasformaat) voor het wegdrukken van bubbels onder de folie
Handleiding

Maak de kastdeurtjes goed schoon, zodat de folie beter blijft plakken op het oppervlak. Je kan dit het beste doen met een sopje, schoonmaakdoekje en keukenpapier. Meet de deurtjes goed op en noteer de maten. Teken de maten af op de achterkant van de folie (de niet-versierde kant) en knip de folie precies langs de afgetekende lijnen af. Nu kan je de folie voorzichtig op de deurtjes plakken. Wees geduldig, anders kunnen er snel grote luchtbellen onder de folie ontstaan! Nu kan je de plastic kaart (pinpas, of een minder belangrijke kaart) gebruiken om de kleinere luchtbelletjes onder de folie weg te drukken. Tip: doe dit vanuit het midden naar de buitenkant. Herhaal dit bij ieder kastdeurtje, totdat ze allemaal weer een nieuw leven hebben.

Stijlvolle opbergers

Als je in je camper een badkamertje hebt, hebben wij een tof idee waarmee je het camper pimpen ook in je badkamertje kan toepassen. In badkamers slingeren vaak kleine dingetjes rond die een rasechte camperaar gebruikt. Of het nou make up, wattenstaafjes, scheermesjes of tandenborstels zijn. Dit allemaal kan een stuk geordender worden als het netjes is opgeruimd. Nog opgeruimder is het met mooie opbergertjes, zoals glazen Mason Jars!

Mason Jars zijn er niet alleen maar om uit te drinken. Zoals je zelf misschien al hebt ondervonden, zien ze er ook nog eens stijlvol uit en laten ze zich goed lenen voor wat DIY-ideetjes. Wat denk je ervan om ze te gebruiken als opbergglazen in de badkamer (of ergens anders) in je camper?

Wat je nodig hebt:
 • Houten plank (40x15cm)
 • Mason Jars
 • Schroefjes
 • Klemmen om de Mason Jars in te hangen (vergelijkbare klem als die waar een slang van de wasmachine aan hangt)
Handleiding

Naar eigen keuze: houten plank verven (of zo laten). Verf goed laten drogen. Met de klemmen de Mason Jars aan de houten plank bevestigen. Om de dunne wand van je camper niet te beschadigen, kan je het beste lijm of dubbelzijdig tape gebruiken in plaats van de plank vast te schroeven. Maak wel eerst de wand schoon waar je de plank op bevestigd, zodat de plank beter blijft plakken. Daarmee is je creatieve én praktische oplossing helemaal klaar!

camper pimpen mason opberger

Bron: wohnideen.minimalisti.com

Camper pimpen: een nieuwe vloer voor je camper!

We weten het allemaal, in een camper of caravan kan het aardig krap worden. En om in deze nauwe ruimte een nieuwe vloer te leggen, kan inderdaad lastig zijn. Een mooie, nieuwe vloer is alleen wel echt heel erg charmeren en het maakt je reisgenoot er een stuk ruimer uitzien!
Je kan verschillende materialen voor een nieuwe bedekking kiezen. Denk bijvoorbeeld aan klik-laminaat, PVC of tapijt.

Wat je nodig hebt:
 • De gewenste vloer (PVC, tapijt etc.)
 • Juiste gereedschap, zoals tapijtmessen, scharen, hamer of een wig voor laminaat
Handleiding

Als eerst moet de oude vloer eruit. Zodra die eruit is, komt het erop aan wat voor nieuwe vloer er in gaat. Het beste kan je langs de bouwmarkt gaan voor deskundig advies. Als je geen tijd of zin hebt je vloer te vernieuwen kan je in plaats daarvan ook kijken of je ergens een tappijtje kan scoren die je op je oude vloer kan leggen.

Lichtketting voor een romantische Glamping-sfeer

Wat denk je van het camper pimpen als het maar weinig geld kost? Alleen met wat tijd en een paar accessoires kom je al een heel eind! Lichtkettingen staan er bekend om dat ze een rustgevende en romantische sfeer geven. Waarom zou je er dan niet een in je camper hangen?
Er zijn zo veel verschillende lichtkettingen, maar voor campers of caravans kan je het beste die met kleine gloeilampjes gebruiken, zodat ze je ruimte in de camper of caravan niet visueel gezien verkleinen. Als je een markies hebt, leent deze zich ook uitstekend om de lichtketting aan op te hangen, helemaal als het avond is! Hier kan je wel voor grotere lampjes kiezen.

Wat je nodig hebt
 • Lichtketting
 • Plakband of klemmetjes om op te hangen
Handleiding

Kies de mooiste hoekjes van je camper of caravan uit en hang daar de lichtketting in. Je kan de lichtketting in het midden simpelweg met plakband hangen (wel zodat je het plakband niet ziet).

Na enige tijd kan je ze ook verwisselen met andere lampjes of ergens anders hangen, zodat je steeds weer een nieuwe sfeer creëert. Kies voor lampjes op een zonnelader of oplaadbare batterijen, zodat je ook een beetje het milieu helpt.

Lichtketting in Mason Jars

Mocht je geen mogelijkheid hebben om een lichtketting op te hangen, dan kan je ze ook in een Mason Jar leggen en ze op verschillende plekken in je camper of caravan zetten. Het voordeel is dat je deze naar eigen voorkeur eenvoudig kan verplaatsen, zo vaak als je wil.

Wat je nodig hebt
 • Lichtketting met kleine gloeilampjes (op batterijtjes, liefst oplaadbaar)
 • Mason Jars
Handleiding

Simpelweg een lichtketting in een Mason Jar stoppen en ze in je camper of caravan neerzetten. Naar wens aan en uitdoen. Zo zijn de vintage lichtbekers snel klaar!

camper mason jar licht

Bron: www.etsy.com

Bewaarsysteem van elastiek

Wat moet je nou met al die losse tijdschriften, reisgidsen en schoenen? Je kan ze fantasieloos in een emmer doen. Wat er echter veel mooier uitziet, is een elastieksysteem aan een vrije wand waar je deze spullen achter kan stallen. Zo heb je een mooie blikvanger door het camper pimpen!

Wat je nodig hebt
 • 180 cm elastiek met borghaakjes
 • Montageschroeven of kleefhaken (houden tot 10 kg)
Handleiding

De montageschroeven of kleefhaken op de gekozen wand bevestigen in je camper of caravan. Borghaken op de wand bevestigen en het elastiek er doorheen wikkelen. Zo is ook dit praktische opbergsysteem voor je tijdschriften en schoenen in een mum van tijd klaar!

camper pimpen elastiek

Bron: http://www.cotemaison.fr

Beschilderen: geometrische vormen op de muur

Je wilt je camper pimpen en hebt ook zin in verven? Decoreer een muur door er met verschillende kleuren op te verven! Hoe zou het bijvoorbeeld zijn met mooie geometrische vormen op meerdere muren? We geven toe dat deze tip behoorlijk tijdrovend kan zijn, maar het loont echt. Het voorbereidingswerk is eigenlijk het minst leuke werk. De rest is veel leuker en geeft je camper of caravan van binnen een geweldige sfeer.

Wat je nodig hebt
 • Schildertape
 • Verschillende kleuren muurverf
 • Een smalle en een brede kwast
 • Afdekfolie (voor meubels)
Handleiding

Zoek een wand van je camper of caravan uit waar je je creativiteit op kan loslaten. Leg daar omheen op alle meubels het afdekfolie zodat deze beschermd blijven tegen verfspatten.

Schets daarna op een papier hoe de vormen er uit moeten komen te zien. Vervolgens kan je met de schildertape de vormen gaan aftapen. Let er wel op dat je de vormen zo precies mogelijk aftaped, zodat je later bij het eraf halen geen foutjes ontdekt.
Nu komt het leukste deel: verven!
Verf de afgetapete delen in de kleur(en) die je wil en haal de tape eraf als de verf nog nat is, anders trek je droge delen verf eraf en krijg je onregelmatigheden.

Vintage stijl met zelfgemaakte vlaggetjes

Ben jij ook zo´n fan van vintage? Hoe zou het dan in je camper zijn met zelfgenaaide vlaggetjes. Als je ijverig te werk gaat met wat geduld kan je op een hele mooie DIY-manier je camper pimpen.

Wat je nodig hebt
 • Stof
 • Naaipatronen (online beschikbaar: zoek op naaipatronen vlaggetjes)
 • Markeerstift
 • Biasband
 • Stofschaar
 • Naaimachine
Handleiding

Pak de naaipatronen en leg ze op de stof die je hebt gekozen. Met de markeerstift teken je het patroon op de stof, zodat je het daarna eenvoudig langs de lijnen kan afknippen. Naai de lange zijdes aan elkaar. Draai om en strijk hem vervolgens plat. Pak ongeveer 20cm biasband en naai het eerste vlagje eraan. Hierna volgen de tweede en derde etc. De afstand tussen de vlaggetjes kan je zelf bepalen. Als je het eind van de biasband hebt bereikt kan je de uiteindes aan elkaar naaien en naar eigen wens ergens in je camper of caravan bevestigen. De lijn kan je natuurlijk ergens aan vastnieten of omheen knopen. Klaar zijn je vlaggetjes!

Algemene, kleine handwerkjes

Wil je je camper pimpen zonder de muren te bewerken of andere grote dingen? Als je je camper wil opfleuren met alleen wat kleine aankoopjes kan je ook gewoon het volgende doen:

 • Zorg voor nieuwe plantjes. Het groen geeft een frisse en prettige sfeer in je camper. Als je geen groene duimen of tijd hebt om de planten te verzorgen, kan je natuurlijk ook kunstplantjes halen.
 • Koop wat ingelijste foto´s of postkaartjes met mooie spreuken of motiefjes die bij de look van je camper passen. Heb je een voorbeeld nodig? Kijk dan even bij Frau Herter!
 • Bijpassende zeepdispenser en tandenborstelhouder voor in de badkamer
 • Bijpassend servies
 • Een mooie tafelloper voor het tafeltje in de zithoek
 • Een paar mooie kussens voor in de camper
 • Led-kaarsjes of een mooi nachtlampje
 • Een nieuw douchegordijn met een mooie print

Deze creatieve DIY-ideeën kunnen je camper een stuk vrolijker maken. Je camper pimpen betekent niet dat je alleen maar hard moet werken, want het moet je ook plezier opleveren. Vraag een vriend of die je kan helpen. Zowel knutselen, plakken of knippen: als je het samen doet, is het een stuk leuker en kost het ook nog eens minder tijd. En wie weet, door samen te werken ontstaan er misschien weer andere nieuwe DIY-ideeën.

Wil je je camper pimpen, maar zijn de kosten daarvoor alsnog wat te hoog voor je? Je kan je camper verhuren en geld verdienen om daarmee de kosten te dekken!

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.