Elisa & Martijn wonen fulltime in hun zelfgebouwde camper in Nederland

# Mensen

Martijn (34) en Elisa (25) uit Groningen wonen sinds acht maanden full time in hun zelfgebouwde camper. Na een reis van drie maanden in de camper voelden ze beiden geen behoefte meer om weer in een appartement te gaan wonen. Als ze niet rondreizen, staan ze in Nederland op de camping, bij familie of vrienden.

vanlife nederland

Elisa en Martijn tijdens het bouwen van hun camper.

 

Hoe is jullie avontuur met de camper begonnen?

Het idee is in de zomer van 2019 ontstaan. We waren het jaar daarvoor met onze kleine auto en een tentje wezen kamperen in Frankrijk. We vonden deze manier van reizen fantastisch, maar dan het liefst zonder het constant opzetten en afbreken van de tent.

Toen we weer thuis waren, kwamen we vlakbij ons huis een autodealer in bedrijfsbussen tegen. Hier zijn we wezen kijken en hebben we verteld wat we maximaal uit konden geven en of dat realistisch was. Ze hadden één bus die aan onze eisen voldeed.. Na 1,5 week twijfelen heeft martijn de stoute schoenen aangetrokken en is hij op de fiets erheen gegaan om de bus te betalen. Een dag later hebben we de bus opgehaald en stonden we bij mijn ouders op de oprit om onze impulsaankoop te laten zien.

 

Hoelang heeft het geduurd om de camper te bouwen?

We hadden geen idee waar we aan begonnen en omdat het inmiddels eind september was, hebben we de bus eerst in de stalling gezet, zodat we een plan konden gaan maken. Op 14 februari 2020 konden we niet meer wachten en hebben we de bus opgehaald om te beginnen.

Martijn was in de ochtenden vrij en met de lockdown werkte ik ook van huis; hierdoor  konden we in de ochtend prima klussen. Uiteindelijk zijn we ongeveer zes maanden bezig geweest met de camper bouwen, naast onze banen. In juli werd onze bus goedgekeurd als camper en konden we gelijk op vakantie naar Italië en Slovenië.

 

Hoeveel geld heeft het (ongeveer) gekost om de bus om te bouwen tot camper?

Het hele project heeft ons ongeveer 15.000 euro gekost: 6000 euro voor de tweedehands bus, bijna 2000 euro voor de belasting en 7000 euro aan verbouwkosten.

We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk tweedehands te vinden, maar we hadden ook bepaalde comforteisen en het moest er ook een beetje mooi en gezellig uitzien. In totaal heeft de verbouwing, inclusief isolatie, interieur, kachel, ramen, accu, elektra, koelkast, zonnepanelen en aankleding, ons ongeveer 7000 euro gekost. Zonder alle elektra, isolatie en kachel hadden we ook nooit kunnen overleven in Zweden met -30 graden.

 

Hoe is het idee ontstaan om permanent in de camper te wonen?

Martijn en ik hadden allebei geen baan meer vanaf 1 december 2020. Het eerste idee was om voor langere tijd te gaan reizen, maar door de onzekerheid met covid en de banenmarkt wilde we niet al ons geld uitgeven, ons huis opzeggen en terugkomen met niets.

Uiteindelijk vonden we allebei een nieuwe baan vanaf 1 maart, waardoor we uiteindelijk drie maanden te tijd hadden om te reizen. Ons huurhuis hadden we wel opgezegd, omdat we sowieso toe waren aan iets nieuws. In die drie maanden hebben we ons zo lekker gevoeld in de camper dat een drang voor een huis na acht maanden wonen in de camper nog altijd niet is gekomen. We zijn niet eens opzoek.

 

Hoe combineren jullie werk met het leven in de campervan?

Martijn werkt voornamelijk in Assen en ik in Groningen. Dus we hebben lange tijd tussen die twee steden gestaan op camperplaatsen. Het scheelt dat we ook nog twee autos hebben, dus Martijn pakt vaak de bedrijfsauto en ik onze eigen auto of de fiets. In het weekend staan we vaak met vrienden of familie op de camping en hebben we vaak wel drukke en actieve weekenden. We wassen eens in de 2 a 3 weken bij mijn ouders die in de buurt wonen en we douchen buiten of bij vrienden.

 

Wat is het mooiste, leukste aan wonen in een camper?

Het leukste is de vrijheid, ontdekken hoe flexibel je bent en we hebben echt het gevoel dat dit “ons stekkie” is. We zijn veel buiten en genieten ook veel meer van de activiteiten ‘s avonds. Geen televisie en minder huishouden zorgt voor meer aandacht voor elkaar. Afgelopen maanden in Nederland hebben we veel ondernomen met vrienden en familie en merk je dat werken bijna een bijzaak is doordat de focus veel meer ligt op het leven daar omheen.

 

Wat zijn de nadelen/ wat valt er tegen?

Wat soms lastig is zijn hele regenachtige dagen. Wij willen het liefst gewoon naar buiten kunnen en keken ook echt uit naar warme lange avonden.

En het gevoel dat je je soms moet verantwoorden. Veel mensen hebben vaak als reactie: “Ik zou dat echt niets kunnen, waarom doen jullie dit?” Maar daar gaat het niet om. Wij genieten hier juist van, we vinden elkaar leuker dan ooit en ik kan me het nu juist niet anders meer voorstellen.

vanlife douchen buiten

Er gaat niets boven wakker worden met een uitzicht.

 

In welke landen zijn jullie tot nu toe geweest en wat was je favoriet?

Wij zijn tot nu toe naar Zweden, Noord Italië en Slovenië geweest en we zijn momenteel in Frankrijk.
Ons favorietje is nog altijd Zweden. Dat was zo bijzonder met het noorderlicht, de sterren en de hoeveelheid sneeuw.
Op dit moment zijn we in Frankrijk in de Vogezen en dat is toch ook wel geweldig: het lekkere weer, de dorpsfeestjes en mooie overnachtingsplekken op de bergen.

 

Wil je ook de vrijheid van het vanlife proefen? Huur dan nu een camper bij PaulCamper en ontdek de vrijheid van deze avontuurlijke levensstijl.

 

De meeste mensen associëren kamperen met de zomer. Jullie zijn naar Zweden geweest in de winter. Hoe hebben jullie dat ervaren?

Zweden was echt het mooiste ooit! We hebben eigenlijk last minute besloten om die kant op te gaan. Het mooiste was wel het noorden van Zweden, de wandelingen door de sneeuw, de roze gekleurde bergtoppen (aangezien de zon nooit boven de bergen uit kwam in de winter), de bevroren meren waar we overheen konden rijden, het Noorderlicht, de totale stilte, de dansfeestjes in de sneeuw met pakken wijn, oliebollen bakken op de poolcirkel met oud en nieuw, de wandelingen over de kliffen die helemaal besneeuwd waren,  het voelen alsof je alleen op de wereld bent, de sneeuwstormen waardoor we soms wel twee dagen onszelf vermaakt hebben met spelletjes in de bus, rollen door de sneeuw, springen in de sneeuwbulten, douchen in de sneeuw… Martijn is zelfs een paar keer wezen zwemmen met -10 graden.

En dan ook nog te bedenken dat alles wat je zelf gemaakt hebt in de bus gewoon goed werkt, ook als het -35 graden is. En dat het binnen gewoon lekker warm is.

vanlife koppel zweden winter

Met de camper in de winter in Zweden.

 

Is er iets wat je mist van het wonen in een traditioneel huis?

Wij missen eigenlijk niet heel veel aan een huis… Soms is het wel even puzzelen met douchen, of we genoeg water hebben of bij een waterpunt staan, en je spaart soms (iets te) lang je was op. Aan de andere kant maakt het je een stuk bewuster over de hoeveelheid wasjes die we vroeger draaiden. Eens in de 2 a 3 weken is prima, dan zijn alle schone onderbroeken echt op. 

 

Hoe gaan jullie met ruzie om?

Nou in zweden was dat heel makkelijk: ben je boos op de ander, ga dan maar afkoelen buiten in de sneeuw. Dat waren we snel afgeleerd. Dat heeft er ook wel toegeleid dat als we nu ruzie hebben, we dat nog altijd zeggen en dan eigenlijk hard moeten lachen om onszelf.

 

Hoe zie je jullie toekomst voor je?

We hebben sowieso al besloten dat we pas gaan kijken naar een vast huis als we daar echt de behoefte aan hebben, maar zien dit binnen een jaar nog zeker niet gebeuren. We sparen lekker en deze simpele manier van leven bevalt ons wel.

 

Hebben jullie op basis van jullie ervaring tips voor aspirerende vanlifers?

Bedenk echt hoe je de camper praktisch gaat gebruiken. Wij hebben weinig ruimte om binnen te zitten, maar hoeven bijvoorbeeld niet ons bed steeds om te bouwen, en slapen gewoon op een goed matras. Opbergruimte en lades zijn het allerbelangrijkste. Wij kunnen in principe volledig vrij staan, zolang we om de zoveel tijd het water kunnen bijvullen. 

Ik ben ook heel blij dat Martijn heeft aangedrongen om een wc in de camper te hebben, want ik vind mensen die overal en nergens maar plassen (en poepen) in de bosjes soms wat asociaal. 

Hoewel we deze levensstijl niet hebben gekozen vanuit een duurzaam oogpunt, merk ik dat ik het wel tof vind om te bedenken hoeveel water wij besparen en om te bedenken hoe we zo min mogelijk afval kunnen creëren.  Ik zou ook nog wel van een chemisch bio wc’tje nog naar een composttoilet willen. Volledig zelfstandig kunnen staan met respect voor de omgeving vind ik het mooiste. Dat we dan nog onze auto’s nodig hebben om normaal te kunnen werken is dan niet anders, maar ook hierin proberen we bewuste keuzes te maken.

 

De verhalen, avonturen en dromen van Martijn en Elisa zijn hier te volgen!

 

 

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.