Brexit 2019: PaulCamper vertelt je alles wat je moet weten over reizen naar de UK

# Camping

De Brexit komt eraan. Ben je van plan bent om in 2019 af te reizen naar het Verenigd Koninkrijk? Wij geven je in deze blog alvast alle informatie die je moet weten!

Brexit; hoe zat het ook alweer?

Het is drie jaar geleden dat het Brexit-referendum werd gehouden en op 29 maart 2019 zou de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de EU eindelijk voltrokken moeten zijn. De afgelopen drie jaar stonden in het teken van harde onderhandelingen, talrijke stemmingen en aftredingen, en weer nieuwe onderhandelingen.

Of het nu gaat om een surfvakantie in Engeland, een stedentrip naar Londen of een roadtrip over het hele eiland – de meningsverschillen tijdens de onderhandelingen zorgen bij veel reizigers voor verwarring. We zullen licht werpen op de Brexit jungle en uitleggen hoe het EU-lidmaatschap jouw reis naar het Verenigd Koninkrijk zal beïnvloeden. Alles wat je moet weten over de Brexit lees je in dit artikel.

De belangrijkste vragen die we onszelf hiervoor stellen, zijn:

 • Hoe werkt de toegang tot Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland na de Brexit 2019?
 • Heb ik een paspoort nodig voor Groot-Brittannië nadat ik de EU heb verlaten?
 • Heb ik een visum nodig voor Engeland en bijhorende landen?
 • Is mijn rijbewijs nog steeds geldig in het Verenigd Koninkrijk?
 • Hoe ben ik gedekt als ik ziek word of een ongeluk krijg?
 • Wordt het gebruik van mijn smartphone duurder na het verlaten van de EU?

Wat verandert er na de Brexit voor mijn reis naar Groot-Brittannië?

 1. Welke papieren heb ik nodig om in 2019 het Verenigd Koninkrijk binnen te komen?
 2. Vakantie in Groot-Brittannië met een hond – kan dat nog steeds?
 3. Hoe kan ik in 2019 in het Verenigd Koninkrijk rijden en een auto huren?
 4. Kost het me meer om te eten en te reizen in Engeland na de Brexit?
 5. Wat verandert er na de Brexit in de douanevoorschriften?
 6. Met welke veranderingen moet ik rekening houden bij de ziektekostenverzekering en de rechten van de passagiers?

Wat verandert er na de Brexit voor mijn reis naar het Verenigd Koninkrijk?

In principe zijn er twee Brexit-scenario’s: De Deal (Soft-Brexit) en de No-Deal (harde Brexit). Achter deze opties gaat de vraag schuil of het Verenigd Koninkrijk en de EU overeenstemming kunnen bereiken over de details van de internationale samenwerking. Dit omvat toegangsvereisten, reizen en kleinere punten zoals EU-roaming voor je mobiele telefoon.

Als de parlementen van beide partijen het eens worden over een akkoord, zal de overgangswet van Brexit, de zogenaamde “overgangsfase”, tot 31 december 2020 van toepassing zijn. Dit is op 5 september 2018 overeengekomen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De Overgangswet treedt in ieder geval in werking in geval van een overeenkomst om af te treden, ongeacht wat er precies in de overeenkomst is bepaald. Als je van plan bent om eind 2020 naar Engeland en omliggende landen te reizen, zal er niets veranderen en krijg je toegang tot de betreffende landen op dezelfde manier als in het verleden.

De Britse regering heeft ook aangekondigd dat het verkeer van en naar het buitenland zal worden voortgezet. Er zullen dus waarschijnlijk geen vluchten, veerboten, bussen en treinen geannuleerd worden tijdens de overgangsperiode.

Toegang tot Groot-Brittannië na de Brexit

We praten hier slechts van berekeningen, want in het geval van een wanordelijk vertrek uit de EU moeten alle luchtvaartrechten van Britse luchtvaartmaatschappijen in het internationale luchtverkeer opnieuw worden vastgelegd. Bovendien kan het gebeuren dat het in- en uitchecken langer duurt.

Welke documenten heb ik na de Brexit nodig om in 2019 Groot-Brittannië binnen te komen?

Het belangrijkste is de mogelijke wijziging van je identiteitsdocumenten. Zonder de juiste papieren kom je het Verenigd Koninkrijk niet in. Tot nu toe ben je met je identiteitskaart stressvrij het land in en uitgekomen.

Als de EU en het Britse parlement het eens worden over een Brexit-akkoord, kun je net als voorheen tot eind 2020 naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland blijven reizen.

(Kleine herinnering: Ierland behoort niet tot Groot-Brittannië, maar is een onafhankelijk EU-land.)

Toegang tot Groot-Brittannië voor EU, EW of Zwitserse staatsburgers

Tijdens de overgangsperiode reis je normaal gesproken met je identiteitskaart naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Je heeft dus geen paspoort nodig en kunt tot 3 maanden blijven.

Toegang tot het Verenigd Koninkrijk voor niet-EU-burgers

Afhankelijk van je nationaliteit heb je voor je reis naar het Verenigd Koninkrijk, naast een geldig paspoort, mogelijk ook een visum nodig. Alleen een identiteitskaart is niet voldoende. Meer informatie vind je op de officiële website van de Britse regering.

Identiteitsdocumenten: Wijzigingen na Brexit bij het betreden van het Verenigd Koninkrijk.

Na de Brexit, uiterlijk in 2021, zul je waarschijnlijk niet meer in staat zijn om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen met je identiteitskaart. Bij een harde Brexit zonder overeenkomst kan het voorkomen dat deze verandering eerder komt.

Onze aanbeveling: Zorg ervoor dat je een paspoort inpakt dat ten minste zes maanden geldig is als je dit jaar op vakantie wilt naar het Verenigd Koninkrijk. Je weet maar nooit!

Vakantie in Groot-Brittannië met een hond – kan dat nog steeds?

Als je hond gechipt is en je een EU-huisdierenpaspoort hebt, kun je ook na de Brexit zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Als je  met je hond naar Engeland of een ander Brits land wilt reizen, moet je je op twee scenario’s voorbereiden. Als beide partijen het ermee eens zijn, kun je eind 2020 met je gechipte hond en EU-huisdierenpaspoort naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Wat er daarna gebeurt, hangt af van de details van de overeenkomst.

Indien er sprake is van een niet-gereglementeerde Brexit, is ook het paspoort voor dieren niet meer geldig en moet de invoer van honden en andere huisdieren opnieuw worden overeengekomen. Het is het beste om hiervoor even je dierenarts te raadplegen.

Hoe kan ik in 2019 in het Verenigd Koninkrijk rijden en een auto huren?

De Brexit, en dus het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, zal de geldigheid van je rijbewijs blijven beïnvloeden: de Britse regering verzekert Europese bezoekers dat zij met een geldig EU-rijbewijs (alle rijbewijzen die in een EU-land zijn afgegeven) zullen mogen blijven rijden.

Je dient echter wel de internationale verzekeringskaart (groene verzekeringskaart) mee te nemen. Als alternatief kun je ook een officiële verzekeringsbevestiging in het Engels bij je dragen.

Ik heb al een huurauto geboekt, verandert er iets?

Net als voorheen, moet je mogelijk een internationaal rijbewijs bij je dragen als je een auto huurt. Je kunt het groene papieren rijbewijs van tevoren ophalen voor 15,00 euro. De verwerkingstijd varieert afhankelijk van de federale staat en locatie. Zorg dus dat je het op tijd aanvraagt!

De Brexit mag geen invloed hebben op je boeking, aangezien je je binnen het land verplaatst en niet in onopgeloste “internationale wateren”. Daarnaast hebben de verhuurders zelf een financieel belang bij het behouden van hun reeds geboekte huurperiodes.

Alleen bij juridische geschillen met het autoverhuurbedrijf kan het na Brexit chaotisch worden. De ECRCS is momenteel nog steeds bezig met de arbitrage van alle geschillen. Na zijn vertrek uit de EU is het bemiddelingsorgaan waarschijnlijk niet langer verantwoordelijk voor Groot-Brittannië.

Zal het me meer kosten om te eten en te reizen in Groot-Brittannië na de Brexit?

Het Britse pond is op de dag van de referendumbeslissing definitief ingestort. Sindsdien is het niet goed hersteld. Wat eigenlijk negatieve economische gevolgen kan hebben voor de Britten betekent voor jou een goedkopere vakantie op het eiland. De wisselkoers staat slecht voor voor de Britten, maar is goed voor de inwoners van de EU.

Afhankelijk van de vraag of de Brexit al dan niet gereguleerd zal zijn, zullen de prijzen en beschikbaarheid van goederen en levensmiddelen in Groot-Brittannië veranderen. Landbouwers en verwerkers vrezen prijsstijgingen, aangezien de bevoorradingsketens kunnen worden verstoord door onopgeloste regelgeving en wijzigingen in de douanewetgeving. Ingevoerde goederen kunnen duurder worden.

Voor de uitvoer van Britse goederen naar het buitenland zullen hogere douanerechten gelden. Als een Engelse supermarkt bijvoorbeeld rundvlees uit Ierland wil importeren, kan hij dat doen zonder belasting te betalen. Maar wanneer Groot-Brittannië de EU heeft verlaten, zijn 40 procent van de douanerechten verschuldigd – dat betekent een stijging van 40 procent in de kosten voor de supermarkt. De Waarnemingspost voor het handelsbeleid van het Verenigd Koninkrijk heeft berekend dat de verhoging van de tarieven bij een prijsstijging van 8,2% kunnen leiden tot een verhoging van de tarieven voor zuivelproducten. 5,8% voor vlees, 7,8% voor oliën en vetten en 4% voor groenten.

Afhankelijk van het fiscaal beleid van de overheid kunnen deze zaken gevolgen hebben voor de consument. Nu de pond in waarde daalt, kun je als vakantieganger nog steeds goedkoper wegkomen.

Ongeveer 30% van de Britse voedselimporten komt uit de EU. Dus als je tomaten, sla en zacht fruit wilt eten, kan je pech hebben. Buiten het seizoen importeert het Verenigd Koninkrijk volgens het British Retail Consortium de absolute meerderheid van de producten (90 procent van de sla, 80 procent van de tomaten en 70 procent van het fruit) uit de Europese Unie.

Vluchten naar Groot-Brittannië na Brexit blijven goedkoop

De dalende wisselkoers heeft ook gevolgen voor het luchtverkeer: Goedkope vluchten naar Londen, Edinburgh, Belfast en andere Britse steden zijn al enige tijd beschikbaar voor goedkope prijzen tussen 10,00 en 40,00 euro per richting. Dat zal waarschijnlijk niet zo snel veranderen. Met een harde Brexit kan het zelfs zo zijn dat de baan verder in jouw voordeel beweegt. 2019 is in dit opzicht dan ook een goed jaar voor een reis naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Vergoedingen voor betalingen en roaming Brexit

Meer roamingkosten kunnen van toepassing zijn bij reizen naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.

Als het Verenigd Koninkrijk en de EU het niet eens zijn, kan het duurder zijn om met je EG- of Visa-kaart te betalen. Hoewel kaartbetalingen binnen de EU en de EER sinds 13 januari 2018 gratis zijn, zullen ze na een harde Brexit in het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk opnieuw in rekening worden gebracht.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van een mobiele telefoon. Zonder Brexit-overeenkomst kunnen individuele mobiele operatoren zelf beslissen of ze roamingkosten aanrekenen wanneer je 4g gebruikt of telefoneert. Sommige bedrijven, waaronder Telekom, hebben echter al aangekondigd dat zij het gebruik van mobiele telefoons in het Verenigd Koninkrijk tegen dezelfde prijzen als in Duitsland beschikbaar zullen blijven stellen.

Wat verandert er na de Brexit in de douanevoorschriften?

Het is waarschijnlijk dat de hoeveelheid niet-betaalde rechten op goederen zal veranderen. Als je in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland winkelt nadat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten, ben je waarschijnlijk aan dezelfde belastingvrijstellingen onderworpen als niet-EU-burgers. Dit betekent bijvoorbeeld…:

 • 200 sigaretten
 • 1 liter hooggevroren alcohol (bijv. gin, whisky)
 • 4 liter wijn
 • Goederen ter waarde van maximaal £390 of €430

Breng je meer mee naar huis? Dan moet je de douane betalen. Bij een Soft-Brexit, geldt zoals gezegd de overgangswet tot eind 2020. Dit geldt ook voor douanerechten en invoerregels.

Welke wijzigingen moet ik aanbrengen in mijn ziektekostenverzekering en mijn rechten als vliegtuigpassagier?

Indien je lid bent van een wettelijke ziektekostenverzekering, is momenteel je Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) nog geldig terwijl je in het Verenigd Koninkrijk reist. Als je ziek wordt of een ongeval krijgt op reis, ga je momenteel rechtstreeks naar een van de praktijken en gezondheidscentra van de National Health Service (NHS).

Nadat de Britten de EU hebben verlaten, kan deze dekking ook worden geannuleerd. Dus als je jezelf veilig wilt stellen, moet je een extra particuliere reisverzekering afsluiten of in ieder geval dit rechtstreeks met je zorgverzekeraar bespreken.

Brexit-rechten en compensatie bij vluchten naar het Verenigd Koninkrijk

Na de Brexit verandert een deel van je passagiersrechten. Tot nu toe had je recht op financiële compensatie, accommodatie en maaltijden voor je reis naar Engeland en betrokken landen wanneer je vlucht vanuit de EU of de EER naar Groot-Brittannië vertraagd, geannuleerd of overboekt is.

Na de Brexit kom je alleen in aanmerking voor compensatie op vluchten van de EU naar het Verenigd Koninkrijk, maar niet in de tegenovergestelde richting. Hoewel de Britse regering alle passagiers volledige passagiersrechten blijft garanderen, is hierover nog geen precieze overeenstemming bereikt. Hetzelfde geldt ook voor de rechten van trein- en buspassagiers en de rechten van ferry- en cruisepassagiers.

Conclusie: De directe veranderingen voor je reis naar Groot-Brittannië na de Brexit zijn voorlopig beperkt. Als je rekening houdt met alle nieuwigheden voor reizigers, kun je nog steeds ontspannen op reis en genieten van een geweldige vakantie.

Als je niet zeker weet waar je heen wilt, raden wij Cornwall in Engeland, Snowdonia in Wales of de West Highland Way in Schotland aan! Leuke vakantie gegarandeerd!

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.