Klein huis, grote impact – het familieleven in een Tiny House

# Mensen

Koen (35) en Mathilde (28) besloten twee jaar geleden het roer om te gooien: ze verruilden hun leven in de stad voor een eenvoudig en rustig leven in de natuur. Ze wonen ondertussen tien maanden in hun zelfgebouwde ecologische Tiny House in Ouddorp, samen met hun eenjarige zoontje Finn. Het huisje van 16m² is het duurzaamste verrijdbare Tiny House van Nederland – maar liefst 88 procent van het huisje kan uiteindelijk op de composthoop!

tiny house leven

Koen is een ambachtsman en werkt het liefst met zijn handen in de buitenlucht. Hij houdt van ontdekken, uitvinden en vooral eigenwijs zijn en kiest altijd voor het avontuur. Mathilde is een gevoelsmens. Buiten houdt zij van struinen. “Ik ben niet bang om te verdwalen en geluk zit voor mij in de tijd nemen en genieten van kleine dingen”. Finn is een echte avonturier en een gezelligheidsmens. Elke dag is een grote ontdekkingstocht en vol met het uitdelen van hapjes en knuffels.

De buitenfamilie streeft ernaar ook in andere aspecten van hun leven zo duurzaam mogelijk te zijn. Van tweedehands kleding, biologisch dynamisch eten tot aan de plastic-vrije luiers van Finn.

 

Veel mensen dromen over een simpeler leven in de natuur. Het echt doen is een ander verhaal. Wat heeft bij jullie de doorslag gegeven?

Vijf jaar geleden heb ik (Koen) een aantal bushcraft tochten gemaakt in ongerepte natuur en daarnaast persoonlijke ontwikkelingstrajecten gevolgd. Ik ben erg geschrokken van het gevoel hoe ver ik mij verwijderd voelde van mijn toenmalige leven. Ik voelde mij niet begrepen en alleen. Het was tijd voor verandering. Terug naar de natuur en trouw zijn aan mijn idealen. Tijd om te leven.

Ik heb Mathilde op sleeptouw genomen om in een Tiny House te gaan wonen. We hebben namelijk allebei een gedeelde droom om meer in de natuur te leven. Klein wonen voelde ook als een eerste stap naar een leven in meer eenvoud en rust. Tijd nemen voor elkaar en genieten van de klein en mooie dingen in het leven.

 

Met welke budget moet je ongeveer rekening houden als je in een Tiny house wilt wonen? 

We moedigen je aan veel zelf te doen aan je huisje. Bijvoorbeeld in samenwerking met een ervaren timmerman. Het is erg belonend om te doen en geeft voldoening. Daarnaast bespaart het je een flinke duit.

Houd rekening dat het bouwen van een Tiny House al snel € 40.000,- kost. Goedkoper is uiteraard mogelijk door circulair te bouwen en tweedehands materialen te gebruiken. Ook kan je een hoop zelf doen. Een stuk grond kan je huren of pachten. Wij betalen op dit moment € 250,- per maand aan huur. De koop van een vrije kavel start bij € 100.000,-.

duurzaam tiny house op wielen


Wat zijn de mooiste momenten van het tiny wonen?

Elke dag hebben we het buitenleven gevoel van kamperen maar dan in een comfortabel huis. Hoe lekker is dat! We krijgen veel mee van de natuur om ons heen. Ik (Mathilde) zag er wel erg tegenop om buiten een wc te hebben. Na een maand was ik overstag en voelde ik hoe fijn het is. Ook afgelopen winter met -10 was het stiekem best wel leuk.

We slapen ook heerlijk op ons houten takelbed. Een natuurlatex matras en beddengoed van linnen. Finn slaapt beneden en we zien hem in de ochtend uit zijn bed kruipen. We nemen hem dan even mee naar boven om samen wakker te worden.

Het is een gaaf gevoel om in een zelfgebouwd huisje te wonen die fijner aanvoelt dan elk regulier huis ooit te voren. Door het gebruik van natuurlijke materialen en een damp-open constructie is het binnenklimaat erg prettig. Onze voetafdruk hebben we al enorm verlaagd. De volgende stap is om nog meer op te gaan in de natuur en zelfvoorzienend te leven.

 

Wat zijn de grootste uitdagingen van Tiny wonen?

Wij zijn verrijdbaar. De allergrootste uitdaging is het vinden van een staplaats. Wij ervaren het echt als ongekend ingewikkeld om een plek te vinden om te staan. Voorafgaand hadden we een romantisch beeld dat we wel bij een boer of mooie plek in de natuur welkom waren. De realiteit is helaas veel harder.

Het zwaarste is dat we inmiddels een jaar ouders zijn en Finn een lichte slaper is. Hij wordt ‘s nachts nog regelmatig wakker. Dat breekt ons op. We wonen en slapen immers in één ruimte. Finn heeft geen aparte slaapkamer waardoor wij overdag tijdens een dutje geen andere dingen kunnen doen, zoals in de keuken aanrommelen. We staan altijd ‘aan’ als je allebei thuis bent. Thuiswerken is bijna niet te doen op 16m2. We gaan nu naar één middagslaapje en we zien dat het slapen gelukkig steeds beter gaat.

Wat ons verrast heeft is de hoeveelheid handwerk die erbij is gekomen. We zijn verrijdbaar en hebben geen vaste voorzieningen. We moeten het waterfilter vullen. Het afvalwater legen. Elke dag stofzuigen. De WC-tank legen. Kleding buiten de deur wassen. Met de hand de vaat doen. Het is allemaal prima te overzien en we vinden het niet vervelend om te doen, alleen ernaast fulltime werken is een uitdaging.

Het minimalistisch leven en ontspullen ging heel gemakkelijk en voelde als een hele fijne overgang. Het opruimen van alle onnodige bezittingen hebben we allebei als heel fijn ervaren. Het heeft ons hoofd leeggemaakt en bijgedragen aan meer vrijheid.

tiny house nederland

De binnenkant van het zelfgebouwde Tiny House.

 

Wat zijn jullie dromen voor de toekomst?

We dromen van een leven in Scandinavië. We houden van ruige ongerepte natuur, glooiend en met naaldbomen. We willen groter gaan wonen maar nog steeds tiny. 16m2 is echt klein met z’n drietjes. We vinden 40m2 een perfecte maat. Een boomstam huisje lijkt ons ontzettend bijzonder en een droom van Koen om te bouwen. Je maakt dan een huis van de materialen die letterlijk naast je deur groeien. Het voelt als een fijne en ook erg duurzaam keuze die bij ons past.

Er is een beekje dichtbij voor drinkwater en het opwekken van energie met een waterrad. Veel (naald)bomen en uitkijken op bergtoppen. Een grote moestuin om van te leven. Een overdekte vuurplaats met een fijn zitgedeelte voor goede kampvuur gesprekken en een plek om buiten te kunnen koken. De wc en douche staan nog steeds buiten, maar wel beschut van de elementen.

Een kleine kudde schapen. De wol gebruiken om kleding van te maken en de melk om zelf kaas te maken.

We willen van deze plek niet alleen met z’n drietjes genieten. Het liefst zetten we er meerdere kleine hutjes neer waar mensen kunnen verblijven. Een plek waar je tot rust kan komen, waar je even helemaal niks moet. Je draait dan mee in ons leven. Mensen kunnen meewerken in de moestuin, samen hiken, bouwen, yoga en koken. We willen hiermee mensen de schoonheid en rust van de natuur laten ervaren. Het leven in eenvoud. En natuurlijk om echt een verbinding met elkaar aan te gaan. Een plek waar je dichter bij de natuur komt en nog meer tot jezelf kan komen.

 

Welk advies zou je mensen die de wens hebben in een Tiny House te wonen willen meegeven?

Neem de tijd om alles rustig te ontdekken. Ga langs andere Tiny Houses voor inspiratie. Boek een overnachting. Ervaar het kleine wonen.

Ga eerst opzoek naar een stuk grond en bouw je tiny house op schroeffundering. Dit is snel, goedkoop en je brengt geen schade aan in de natuur. Tegenwoordig is er ontzettend veel mogelijk om ecologisch te bouwen.

Als je de tijd hebt kun je met vrienden of familie een CPO opzetten om samen een plan te maken en een aanvraag in te dienen bij een gemeente. Dit zien we steeds meer gebeuren. Samen kom je verder.

De tip van Mathilde bij ontspullen: je hebt maar één ding nodig voor een bepaalde herinnering of emotie. Koester dit en laat de rest los.

 

Volg de avonturen, tips en dromen van de buitenfamilie op hun youtube kanaal of Instagram

 

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.